Aceste reguli au fost formulate pentru designeri, dar in opinia noastra ele se potrivesc la fel de excelent  reprezentantilor din toate domeniile de creativitate.

Celebrul designer din New York Milton Glazer a spus despre ceea, ce ar trebui sa invete designerii.

Discursul sau ”Ten Things I Have Learned” (Zece lucruri care trebuie de invatat) au devenit foarte curand studiu si s-au imprastiat sub forma de citate celebre.

Lucrati numai cu persoanele care va plac. 

Mi-a luat o multime de timp pentru a formula aceasta regula pentru mine insasi. Cand am inceput, am crezut contrariul, ca profesionalismul este abilitatea de a lucra cu orice clienti. Dar de a lungul anilor, a devenit clar ca designul cel mai inteligent si cel mai bun a fost conceput pentru acei clienti, care mai tarziu au devenit prietenii mei. Se pare ca simpatia in munca noastra este mult mai importanta decat profesionalismul.

Daca aveti posibilitatea de a alege, nu munciti in calitate de angajat.

Odata am auzit la radio interviul cu remarcabilul compozitor si filozof John Cage. El avea 75 de ani. Gazda l-a intrebat: „Cum sa te pregatesti de batranete?”. Am memorat raspunsul lui Cage pentru totdeauna: „Am un sfat. Nu te duce la un loc de munca. Daca pe tot parcursul vietii in fiecare zi te duci la birou, odata vei fi dat afara si trimis la pensie. Si atunci cu siguranta nu vei fi pregatit pentru batranete, ea te va lua prin surprindere. Uita-te la mine. De la 12 ani eu in fiecare zi fac acelasi lucru: ma trezesc si ma gandeasc cum sa castig o bucata de paine. Viata nu s-a schimbat de cand am devenit un om batran”.

Evitati oamenii neplacuti.

Aceasta este o continuare a primei reguli. In anii ’60 a lucrat terapeutul pe numele Fritz Perls. El a sugerat ca, in toate relatiile oamenii, fie isi otravesc vietile reciproc, sau se hranesc din ele. Acest lucru nu depinde in totalitate de oameni ci mai mult de relatii. Stiti, exista o modalitate usoara de a verifica efectul comunicarii cu cineva. Petreceti ceva timp cu aceasta persoana, luati masa impreuna, mergeti la o plimbare sau bucurati-va de un pahar cu ceva servit impreuna. Atrageti atentie la modul cum va veti simti dupa aceasta intalnire, entuziast sau obosit. Totul va deveni clar. Folositi intotdeauna acest test.

Experienta nu este suficienta, sau cel ”bunul” este dusmanul celui mai bun.

Am spus deja ca in tinerete eram obsedat de profesionalism. De fapt, experienta este o alta limitare. Daca aveti nevoie de un chirurg,precis veti merge la cineva care a facut exact aceasta operatie de mai multe ori. Nu ai nevoie de cineva care are de gand sa inventeze un nou mod de a folosi un bisturiu. Nu, nu, nu experimente, va rugam ca fcaeti exact in modul cum ati mai facut si alta data. In munca noastra insa valoare are persoana care nu se repeta pe ea si nici pe altii. Un designer bun doreste sa foloseasca bisturiul de fiecare data diferit sau chiar decide sa foloseasca in loc de bisturiu o stropitoare de gradina.

Mai mic nu este intotdeauna mai bine.

Toti am auzit expresia „mai bine mai putin, dar mai bine”.  Acest lucru nu este adevarat. Intr-o dimineata m-am trezit si mi-am dat seama ca este, probabil, un nonsens. De sunat poate suna bine, dar in zona noastra acest paradox nu are niciun sens. Ganditi-va la un covor persan, oare in cazul lui „mai putin” ar fi mai bine? Acelasi lucru poate fi spus despre activitatea lui Gaudi, stilul Art Nouveau simulte altele. Asa ca am formulat o noua regula pentru mine: mai bine este atunci cand este exact cat ai nevoie.

Nu aveti incredere in stiluri.

Sunt sigur ca ati vazut ilustratiile lui Picasso pentru „Capodopera necunoscuta” de Balzac. El a interpretat taurul in 12 stiluri diferite, de la naturalist pan la modul abstract. In acest caz, conceptul de stil este irelevant. Este o nebunie sa te dedai unui stil, pentru ca nici unul dintre ele nu te merita pe deplin. Pentru designerii din scoala veche asta a fost intotdeauna o problema, pentru ca de-a lungul anilor se produce stilul tau, vocabularul vizual. Dar stilul modei este mediat de indicatorii economici, adica practic cu matematicnu te iai la spor. Prin urmare, la fiecare zece ani, se inlocuieste cu o paradigma stilistica, si lucrurile incep sa arate diferit. Acelas lucru se intampla si cu fonturile si grafica. Daca aveti de gand sa supravietuiti in profesie mai mult de un deceniu, va recomand sa fiti pregatiti pentru aceasta schimbare.

Stilul de viata schimba modul de gândire.

Creierul este cel mai sensibil organ din corpul nostru. Acesta este cel mai mult supus modificarii si regenerarii. Acum cativa ani, in ziare fulgera povestea curioasa despre cautarea auzului perfect. Dupa cum se stie, acesta este rar chiar si printre muzicieni. Nu stiu cum, dar oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele cu auzul perfect au o alta structura, unele potriuni ale creierului sunt distorsionate. Era interesant. Dar apoi au gasit ceva si mai interesant: in cazul cand copiii de 4-5 ani erau invatati sa cante la vioara, exista posibilitatea ca la vreunul dintre ei sa inceapa sa se schimbe structura cortexului cerebral si sa se dezvolta auzul absolut. Sunt convins ca desenul afecteaza creierul la fel de mult ca si lectiile de muzica. Dar in loc de auz se dezvolta atentia. Omul care picteaza, isi concentreaza atentia la ceea ce se intampla in jurul lui,si nu este asa de usor pe cat pare.

Indoiala este mai buna decat increderea.

Toata lumea vorbeste despre cat de importanta este increderea in ceea ce faci. Profesorul meu de yoga a spus odata: „Daca credeti ca ati realizat iluminarea, doar v-ati lovit de propriile margini”.  Acest lucru este valabil nu numai in practica spirituala, ci, de asemenea, in activitate. Pentru mine, orice pozitie ideologica formata este discutabila, deoarece perfectiunea este dezvoltarea la infinit. Eu devin nervos cand cineva crede in ceva categoric. Este necesar si de pus intrebari. Designerii se intalnesc cu aceasta problema in scoala de arte,unde invata teoria avangardista, precum si faptul ca o persoana poate schimba lumea.Cooperarea comerciala cu cineva este intotdeauna un compromis,un fapt caruia este imposibil de a te impotrivi. Intotdeauna trebuie sa admiti posibilitatea ca adversarul poate avea dreptate. Cu ceva ani in urma am citit la Iris Murdoch cea mai buna definitie a iubirii: „Iubirea este realizarea extrem de dificila a faptului ca inca cineva in afara de noi este real”. E genial, si descrie coexistenta absoluta a oricaror doua persoane.

Nu conteaza.

La ultima zi de nastere am primit cadou o carte de Roger Rosenblatta „Imbatraneste frumos”.  Denumirea nu mi-a placut, dar continutul a parut interesant. Prima regula, propusa de autor, a fost cea mai buna. Ea zice: „Nu conteaza”. Indiferent de ce credeti, urmati aceasta regula, si veti adauga zeci de ani la viata voastra. Fie ca ati venit tarziu sau la timp, sunteti sau nu acolo, daca vorbiti sau sunteti tacut, daca sunteti destepti sau prosti. Indiferenti de ceea cum va arata parul tau sau le place la prietenilor vostri. Fie ca sunteti promovati la locul de munca, daca va cumparati o casa noua, veti primi Premiul Nobel – nu conteaza. Aici e intelepciunea!

Spune adevarul.

Cateodata cred ca disignul este cel mai bun loc pentru a cauta adevarul. Desigur, in comunitatea noastra exista o anumita etica, chir se zice ca este scrisa undeva. Dar nu exista un cuvant despre relatia designerului cu societatea. Medicii au un juramant „Sa nu faci rau”. Cred ca ar fi de folos ca fiecare meserie sa aiba un astfel de juramant, de asemenea, designerii cu juramantul „Spun adevarul”.