Sfântul Ilie, cunoscut și sub numele de Sfântul Profet Ilie, este unul dintre cei mai importanți profeți din Vechiul Testament al Bibliei. El este unul dintre profeții importanți din Vechiul Testament al Bibliei și este menționat în mai multe cărți biblice, cum ar fi 1 și 2 Regi, și 1 și 2 Cronici. Numele „Ilia” provine din ebraică și înseamnă „Domnul este Dumnezeu”. A fost un prooroc important în tradițiile iudaismului, creștinismului și islamului.

Sfântul Ilie a trăit în jurul secolului al IX-lea î.Hristos și este menționat în mai multe cărți biblice, inclusiv în 1 Regi și în cartea Maleahi. Se mai știe, că Sfântul Ilie a fost un profet al lui Yahweh (Dumnezeul lui Israel) și a avut o influență puternică în vremea sa. fântul  Ilie a trăit în timpul regelui Ahab și al reginei Izabela, care au promovat închinarea la idoli și practici păgâne în Israel. fântul  Ilie a fost un profet puternic și curajos, care a călătorit prin țară pentru a proclama cuvântul lui Dumnezeu și a îndemna poporul să se întoarcă la credința adevărată și să se abandoneze idolatriei.

Câteva momente semnificative din viața lui Sfântul Ilie:

  1. Învierea fiului văduvei din Sarepta: Ilie a fost trimis de Dumnezeu să ajute o văduvă săracă din Sarepta (o cetate feniciană) în timpul unei perioade de foamete. Profetul a binecuvântat făina și untdelemnul ei, iar proviziile casei au rămas neîntrecute până la sfârșitul secetei.
  2. Confruntarea cu preoții lui Baal pe Muntele Carmel: Ilie a organizat o confruntare între Dumnezeul lui Israel și zeul păgân Baal pe Muntele Carmel. A chemat preoții lui Baal să aducă un jertfelnic și să invoce zeul lor, în timp ce el a făcut același lucru pentru Dumnezeul lui Israel. După mai multe încercări fără succes, Ilie și-a adus sacrificiul și s-a rugat lui Dumnezeu, iar acesta a trimis foc din cer care a ars sacrificiul și a demonstrat că Dumnezeul lui Ilie este cel adevărat.
  3. O altă poveste cunoscută din viața lui Ilie este ascensiunea sa la cer cu un car de foc (2 Regi 2). Conform Bibliei, Sfântul Ilie a fost ridicat în cer cu un car de foc și a fost însoțit de un vârtej de vânt. Acest eveniment a fost interpretat ca o înălțare la cer, iar Sfântul Ilie a devenit un personaj misterios și venerat în mai multe tradiții religioase. „Ascensiunea lui Ilie” a avut un impact profund asupra discipolilor săi, mai ales asupra profetului său succesor, Elisei.

Sfântul Ilie este considerat un model de credință și curaj în fața adversităților. În tradiția creștină, Ilie este recunoscut ca unul dintre marii profeți și este adesea asociat cu momentul „Transfigurării” lui Iisus, alături de Moise, în Evangheliile sinoptice.

Sfântul Ilie este recunoscut ca un exemplu de credință puternică și de curaj în slujirea lui Dumnezeu. El este adesea considerat un model de ascetism și de rugăciune, iar memoria și sărbătoarea sa sunt sărbătorite în diferite culte creștine și islamice în zilele de 20 iulie și 21 iulie (în calendarul iulian) sau 2 august (în calendarul gregorian).

Pentru omagierea acestui minunat sfînt puteti coase o icoană,  schemă cu Sfântul Ilie din imaginea din articol o puteti gasi AICI !