Exista accesorii fara de care nu iti poti inchipui un loc de munca al unei mesterite: foarfece, ace, degetar, organizer… Fara indoiala ca si metrul sau ruleta de cusut face parte din categoria accesoriilor atat de necesare in procesul de creatie si munca. Azi vreau sa va aduc spre atentie o colectie de astfel de accesorii, care ne duce in lumea magica a obiectelor de arta, in lumea trecutului indepartat, unde, se pare, ca mesterii aveau mult mai multa imaginatie si talent decat noi, cei din zilele noastre.

O colectie cu astfel de rulete de cusut din trecut o puteti vizualiza AICI!

Odata ce mi-a sarit obiectul in ochi m-am pus pe studiat. Am facut un studiu despre productia, calitatea si exactitatea acestor accesorii contemporane. In afara de faptul, ca am gasit numai lucruri extrem de simple, am stabilit ca exactitatea nu este punctul lor forte. Este lesne de inteles cat de dezamajita am ramas de informatiile adunate.

Am gasit in magazinele online si cele de pe la noi metru sau rulete de cusut numai din plastic, ambalate in cutii de plastic. Cu ceva timp in urma se mai gaseau si din cele dintr-un material textil impregnat cu o compozitie chimica, insa… Cand vorbim despre metru sau ruleta, am aflat ca cele mai exacte – sunt cele de metal, deoarece metalul – un material foarte greu, care nu-si schimba dimensiunea in conditii normale de utilizare si depozitare.

Sunt cu totul altceva accesoriile produse dintr-un alt material plastic moale sau tesatura, chiar daca-i impregnata cu un compus special. Banda flexibila din plastic cu timpul se intinde, cea din tesatura se usuca. Aceste accesorii suporta modificari in dependenta de conditiile de functionare, depozitare si practic nu putem controla exactitatea lor.

Da, putem pastra intotdeauna metrul intr-o cutie speciala, dar nu-i putem asigura umiditatea necesara si nu putem impiedica intinderea lui in timpul masurarilor.

La producerea metrului sau ruletelor pentru cusut nu exista standarde, pentru ca este pur si simplu imposibil de a oferi unei benzi moi o precizie inalta pentru o perioada lunga de timp.

Odata studiata problema ar fi o pierdere de timp sa nu va aducem spre atentie si voua cateva din sfaturile utile:

1. In caz ca metru este folosit foarte mult de catre voi – cumparati mai multe odata din acelasi lot. Posibilitatea ca toate benzile din acelas lot au aceeasi scara dimensionala creste in mod semnificativ.

2. Comparati benzile intre ele, iar apoi cu rigla pe care o utilizati in mod frecvent pentru a afla valoarea erorii.

3. Acceptati faptul ca toate benzile de masurare de cusut au intotdeauna un anumit grad de eroare.

4. Verificati periodic liniile de gradatie la metru sau ruleta de cusut cu rigla pe care o utilizati.

Una dintre cele mai acceptabile rulete de cusut din ziua de azi, gasite in comert mi s-a parut cea de la Stayer. Va lasam pe voi sa comparati metrul si ruleta de cusut de azi cu cele din trecut!