Va aducem la cunostinta alte cusaturi folosite la broderia cu panglici (Ribbons embroidery):

Cusatura dreapta

Cusatura dreapta – este doar o cusatura simpla care are mai multe variante. Cusaturile pot fi drepte, pot fi plate, pot fi rasucite in forma de lat. Tipul cusaturii depinde de latimea panglici si de calificare sau maiestria broderitei.

Luati o panglica de  30cm lungime, taieti marginea ei sub forma unui unghi de 45 de grade, formati un nod plat cum v-am aratat in articolul precedent. Scoateti acul cu panglica pe partea din fata a panzei la locul marcat pentru inceputul cusaturii. Indreptati panglica.

Efectuati cusatura, scoateti acul pe partea verso a lucrarii la sfarsitul simbolului semnat pe panza exact ca in foto de mai jos.
Trageti usor panglica pana se va forma o cusatura.

Urmati sa coaseti cu aceasta cusatura urmatoarele semne de acelasi fel marcate pe panza, urmariti atent ca panglica sa nu fie rasucita nici pe fata, nici pe verso.

Aceasta cusatura este folosita pentru brodatul petalelor fine la margarete, frunze mici si flori mici.

Nodul francez (French knot)

Nodul francez reda oricarui model impresia de textura si volum. Dimensiunile nodului pot fi foarte diferite, in functie de latimea panglicii si tilului de material din care este confectionata. Un singur nod poate fi un boboc de floare,  cateva noduri impreuna deja o inflorescenta.

Pentru a coase un nod francez  faceti la capatul panglicii un nod plat (descrierea in articolele precedente, si scoateti acul cu panglica pe partea din fata a panzei exact in mijlocul punctului pictat pe schema pentru a fi cusut cu nod francez.

Infasurati panglica in jurul acului odata sau de mai multe ori in dependenta de desen.

Acul incolacit cu panglica in iltroduceti in panza exact in punctul de unde l-ati scos pe fata panzei. Trageti panglica strans cu mana stanga in asa fel ca nodul sa se formeze exact pe material.

Trageti usor panglica pe partea verso a panze prin latul format langa nod.

Veti primi un nod francez curat si elegant.

Cu aceasta cusatura se coase mijlocul din floarea-soarelui,bobocii de trandafi, dar si alte flori mici pe fundalul broderiei.

Alte articole la subiect:

Materiale pentru broderia cu panglici;

Broderia cu panglici – tehnici de cusut;

Broderia cu panglici – tehnici de cusut (II);

Broderia cu panglici – tehnici de cusut (III);

Broderia cu panglici – tehnici de cusut (IV);

Ingrijirea adecvata a broderiilor cusute cu panglici

floarea soarelui