Broderia cu volum, cunoscută și sub denumirea de broderie tridimensională sau broderie în relief, este o tehnică specială de broderie care adaugă dimensiune și textură lucrărilor. Prin utilizarea materialelor suplimentare și a tehnicii adecvate, broderia cu volum permite crearea unor detalii în relief care ies în evidență și dau profunzime lucrărilor.

Iată câteva aspecte și tehnici comune utilizate în broderia cu volum:

  1. Materiale suplimentare: În broderia cu volum, se folosesc adesea materiale suplimentare, cum ar fi fâșiile de țesături, panglici, fire groase, sfoară sau alte elemente care pot fi cusute sau aplicate pe suprafața brodată pentru a crea volum și textură.
  2. Tehnica cusăturii: Cusăturile utilizate în broderia cu volum pot varia, dar unele tehnici comune includ cusătura franțuzească (cunoscută și sub numele de cusătură pe întoarcere sau cusătură pe margine), cusătura umplută, cusătura acoperitoare și cusătura în relief. Aceste cusături sunt adaptate pentru a fixa materialele suplimentare și a crea adâncime în broderie.
  3. Modelarea și sculptarea: În broderia cu volum, se poate face și modelarea sau sculptarea materialelor suplimentare pentru a obține efecte tridimensionale mai complexe. Acest lucru poate implica tăierea, modelarea și plasarea materialului în diferite forme pentru a crea structuri sau obiecte cu volum.
  4. Stratificarea și combinarea materialelor: O altă tehnică frecvent utilizată în broderia cu volum este stratificarea și combinarea diferitelor materiale pentru a crea efecte și texturi interesante. Prin îmbinarea diferitelor texturi și culori, se pot obține efecte vizuale captivante.

Broderia cu volum este o formă de artă complexă și laborioasă, care necesită cunoștințe și pricepere în tehnici de broderie. AICI – gasiți mai multe albume cu carți și fotografii ale cusăturilor in această tehnică – broderia cu volum!  La fel, pe paginile acestui site găsiți și alte lecții la aceiași temă! Rezultatele pot fi impresionante, oferind o adâncime și o dimensiune suplimentară lucrărilor brodate. Această tehnică este utilizată în diverse domenii, cum ar fi moda, designul interior, arta decorativă și multe altele, pentru a adăuga un plus de originalitate și expresivitate creațiilor.