De obicei in orice set de broderie exista o pagina cu instructiuni, pe care le citesc cu atentie. In multe cazuri insa aceste instructiuni pentru mine personal sunt destul de complicat scrise, inutilizabile, imposibil de aplicat.

Broderia in cruce si sfaturi practice

Pentru inceput, imi voi exprima opinia asupra firelor pentru broderie (este opinia mea personala si este posibil sa nu coincida cu opinia altcuiva). Cele mai bune fire pentru broderie – DMC, Anchor. Sunt bune si Madeira, insa paleta de culori este mult mai redusa si pentru o lucrare mare cu multe nuante paleta poate fi insuficienta. Pentru o broderia de calitate nu recomand alte fire. Personal, imi pare rau pentru timpul si efortul depus la o lucrare cu ate proaste. Insa, permanent apar noi producatori si e posibil ca cineva sa produca ceva de calitate. De obicei, cumpar fire noi pentru lucrari mici, precum pernute de ace, semne de carte, jucarii… In asa fel imi dau seama despre calitatea lor si daca merita incercate intr-o lucrare mare.
Sa las rezerva la fiecare margine 10 cm ma doare sufletul. Cei care brodeaza fara gherghef, doar pe mana, pot lasa rezerva pentru margine si 2 cm. Eu folosesc gherghef dreptunghiular, reglabil pe orizontala, la fel nu am nevoie de mare suprafata la marginea broderiei. La inceput  prelucram martinile panzei cu punct feston, acum prelucrez marginile cu creion cu lipici pe ambele parti, simplu si usor se spala la sfarsitul brodatului.

Pentru panza de broderie in cruce (Aida, Lugana, Linda…), care de obicei nu are marcaj, caci in majoritatea cazurilor nu se coase tot fondul le marchez pentru usurinata de a coase. Aida 14, mai rara, o marchez cu creoin lavabil 10×10 puncte, cea mai marunta 20×20 puncte.
Cu toate ca este corect sa se inceapa o broderie de la mijlocul ei, eu incep din coltul din stanga sus: ma simt confortabil sa brodez in randuri de la stanga la dreapta si de sus in jos. Astfel broderia nu este atinsa de maini si se pastreaza mai curata.

Cel mai convenabil se coase in 2 fire, atunci se ia firul, se pune in doua, se introduce in ac cu varful atei, atunci cand incepi sa brodezi si faci prima jumatate de cruce indroduci acul in bucla formata la sfarsit de ata si firul este fixat. Mai complicat este atunci cand trebuie sa cosi cu un numar impar de fire, sau cu culori amestecate, ori atunci cand in kit firele sunt nerealist de scurte. In astfel de cazuri se lasa coada de 2 cm pe verso, care apoi atent se acopera treptat cu cusaturi. Daca deja aveti o portiune brodata – fixati firul de pe partea verso sub copcile existente. La fel se actioneaza si cand se termina firul – il fixam si ascundem sub cusaturile deja existente.

Se brodeaza mai usor pe bucati mai mari, dar uneori se intampla ca eu cos mai intai portiunile de aceeasi culoare, apoi trec la a doua. Se mai intampla sa cos pe sectiuni, una langa alta. Acest lucru este deosebit de convenabil pentru lucrari mici.  Lucrarile mari se brodeaza mai usor pe bucati tematice, de exemplu, primul cadru o casa, o nava, o floare … Altii cos prin metoda parcarii ceea ce inseamna fir cu fir, pas cu pas toate culorile si acul cu ate il scot in punctul urmator, unde apare aceasta culoare pe fata broderiei, il ”parcheaza” undeva deasupra sau lateral pana ajung din nou la acea culoare.
Acele ar trebui sa fie speciale, pentru broderie, cu varful bont. Preferatul mei este acul №28 (cel mai mic, in seturi sunt mai mari). Cu ac mare am brodat numai pe panza de plastic cu ata in 6 fire. Acul mic e confortabil de tinut in mana, este potrivit pentru orice panza. Nu economisiti la ace, cumparati de cele bune, care vor tine ani de zile.

Eu spal broderia mereu, credeti-ma – este murdara, se aseaza praf, grasime de la maini cat de des nu v-ati spala pe ele. Broderia se spala foarte atent, nu se freaca, nu se mototoleste. Eu de obicei, spal cu praf pentru matase sau lana, ori sampoon, numai fara culoare. Apa de spalare ar trebui sa fie calda, dar nu fierbinte. Se ia un taz, se toarna apa, lichid de spalare, se cufunda si se ridica prin apa, ca sa treaca apa bine prin ea. Se spala 5 minute, apoi se clatestete usor in apa curata rece sau calduta. Broderia se stoarce prin prosop. Se intinde un prosop, se pune pe el broderia, se ruleaza prosopul strans ca sa se plieze bine. Dupa aceasta procedura, broderia poate fi calcata.

Se calca broderia numai pe verso. La etapa de calcare este posibila corectarea deformarilor minore, daca este cazul.
Retineti ca, dupa spalare si calcat broderia se aseaza. Prin urmare, cel mai bine este ca cusaturile bekstich (pas inapoi) sa fie facute dupa spalare si calcare. Aproape toate panzele sunt tratate cu un compus special, si dupa toate procedurile efectuate vor fi ca apretate.
Lucrarea este gata, ramane s-o inserati intr-un cadru si sa va bucurati de ea.