Broderii cu margele (complicate) – instructiuni (I)
Puteti gasi pe site-ul nostru instructiuni despre diferite tehnici de cusut (brodat), inclusiv cu margele. de curand am publicat si un articol prin care v-am spus ca va fi un sir de alte articole despre coaserea unor seturi cu broderii exceptionale. Aceste seturi au o tehnica de cusut cu margele putin diferita decat cele obisnuite si puteti sa va instruiti in aceaasta tehnica urmand INSTRUCTIUNEA COMUNA, care este un inceput de studiu pentru toate seturile din aceasta colectie. Mai departe vom scrie pentru fiecare set in parte instructiunea care se refera stric la acel model. Despre unul din modele la care ne referim puteti citi AICI!
Despre o serie de broderii cu margele mai complicate, dar foarte frumoase
Lamuriri concrete, lucrul pas cu pas va vom da dupa icoana Maicii Domnului, restul se cos la fel.
La inceput de foae este o tabela cu 6 culori, care va arata numarul si culoarea margelei, strasurilor sau perlelor cu care se va coase linia sau punctele de pe schema. Aceste coduri sunt indicate pe plicurile cu materiale din set. Nu va grabiti sa incepeti lucrul pana nu v-ati lamurit cu ce material ce linie coaseti, tineti minte proverbul: „De sapte ori masoara si odata taie!” Inceputul lucrului la aceste icoane este cu rama albastra de la marginea imaginii.
1. Brodatul ramei se incepe cu detaliile unice, strasurile in forma de romb, ele sunt 8 la numar. Se vede clar pe schema unde le este locul, anume de ele sunt legate florile aurii si liniile ondulate ale ramei.
2. Incercuiti fiecare stras cu un sirag de margelute aurii (cele din plicul cu N1). Pentru asta luati pe sarma (spre ca ati citit la inceput instructiunea comuna) 17 margelute cum este aratat in (des.1). Dupa asta trageti sarma prin prima margea (des.2) si apoi strangeti sarma in forma unui cerc in jurul strasului.
3. In cateva locuri fixati sarma intinsa cu margele de tesatura cu acul cu fir.
4. Margelutele aurii (ele sunt mentionate cu un punct portocaliu) se cos cu sarma din set.
5. Frunzele aurii si liniile onduite se cos cu sarma.
6. Campul dintre rama aurie si margine se coase cu fir de ata prin cusatura libera cu margelute albastre. Coaseti doar campul mentionat cu culoare albastra mai deschisa (bleu). Partea cu culoarea albastra inchisa ramane necusuta, la inramare el va fi sub rama.
„Cusatura libera” presupune a le coase fara a tine cont de o directie si in forma haotica. Margelutele se cos si firul de ata din set, nu mai mult de una-doua. Nici un fel de rand! Cu cat mai mult haos, cu ata mai mare efectul. Margelutele trebuie sa stea aparte una de alta, nicicum una peste alta. Calculul este facut astfel: ntr-un centrimentru patrat trebuie cusute 30-32 margelute. daca nu tineti cont de instructiune si veti coase margelutele prea des, sau veti coase si campul cu albastru intunecat margelutele albastre pot fi insuficiente. pentru a evita acest lucru, mai bine le coaseti mai rar, si in cazul cand va mai raman, le adaugati pe ici pe colo.
Incepeti coaserea la aceste minunate icoane cu RAMA! Va urma!