Persoanele moderne, pasionate de lucrul manual deseori cauta noi modalitati pentru a-si arata creativitatea. Fetele creaza picturi in stilul quilling (din hartie rasucita), cos jucarii moi dupa modelele lui Tony Finnanger, creaza papusi unice din ciorapi ordinari si fire. Dar in cazul in care doriti sa creati ceva magnific si uimitor de frumos, ar fi bine sa apelati la tehnica de broderie cu diamante. Aceasta ocupatie va permite sa lucrati o pictura extraordinara, care cu usurinta va deveni principalul decor din camera. Ce sunt  mozaicurile cu diamante si dupa ce tehnologie sunt create? Despre asta – mai jos.

”Broderii” de „Bijutier” (diamond mosaic) sau tehnica de ”broderie” cu diamante.

Cu siguranta multi dintre voie ati admirat macar odata o baie decorata artictic cu palci mici, patrate de faiata utilizate cu talent. Ce s-ar intampla daca am transfera o astfel de tehnologie pe tesatura si in schimbul cusaturilor cu fire sau margele am aplica pietre acrilice? In acest caz veti putea obtine o imagine unica, irizata, cu elemente detaliate si culori spectaculoase. Spre deosebire de tesaturile deja finisate, acest exemplu de realizare are mai multe avantaje importante:

– aveti posibilitatea de a alege personal tema si culorile;
– la dorinta se poate crea o singura imagine sau un set de doua sau trei elemente (diptice sau triptih);
– de la taietura pietrelor broderia va capata un luciu frumos, comparabil cu stralucirea margelelor;
– imaginea obtinuta poate prezenta un cadou minunat sau decora camera cu ea;
– munca la crearea imaginii dezvolta abilitatile motorii ale mainilor;
– pentru crearea unui astfel de model aveti nevoe doar de cateva zile.

In plus, tehnica mozaic cu diamante este destul de noua, astfel veti avea posibilitatea de a face o surpriza prietenilor sai. Ei se vor intreba o perioada lunga cum ati fixat strasurile pe panza si ati reusit sa realizati o astfel de imagine cu mare precizie si realism.

Seturile mozaic de diamante

Pentru acest tip de lucru manual sunt folosite exclusiv seturi, care includ urmatoarele elemente:

– schema detaliata cu clasificarea nuantelor folosite;
– o lupa (pentru persoanele cu deficiente de vedere);
– pietre acrilice taiate ca diamantele;
– penseta pentru lucrul cu margele;
– panza cu un strat de adeziv.

Unii producatori de transfera partea adeziva direct pe cristalele, dar lucrează cu ele se dureaza mult mai incet, decat cand panza este adeziva. Deci, daca va decideti sa creati o panza mare, cel mai bine este sa alegeti o panza cu adeziv. Acest lucru va reduce semnificativ timpul petrecut asupra broderiei.

Odata ce ati cumparat un set, ati selectat un loc de munca, puteti incepe pictura cu mozaic de diamant. Aici, totul este usor. aranjati strasurile frumos in „celula” potrivita pe panza. Faceti asta cu o usoara presiune pentru a pune toate elementele la locul sau. Cu ajutorul unei linii de metal trebuie sa taiati si aranjati periodic randurile verticale si orizontale. Strasurile trebuie sa se „stranga” unul de altul, formand un strat dens de monolit, care seamana cu un model de mozaic. Odata ce panoul este umplut complet, este necesar sa aliniati marginile cu aceiasi linie metalica. La sfarsitul lucrarii panza broderiei se taie cu un cutit sau foarfece exact de-a lungul marginii. In cazul in care imaginea de ansamblu este facuta din mai multe fragmentele este nevoie pentru a andoca cu exactitate completarea de margine comuna in conformitate cu schema specificata.

Lucrarile finite trebuie doar sa fie lipite pe carton gros, dupa care pot fi plasate in cadru „sub sticla” sau passepotrout. Panza unica, manuala poate decora cu demnitate peretele central in camera de zi sau a adauga un plus de valoare in dormitor. Pentru ca pictura sa fie cat mai potrivita decorului, este de dorit s-o creati in culorile apartamentului vostru. Revenim si cu alte detalii despre acesta tehnica de lucru. Spor si sanatate!