Cusatura goblen (ten stitch, needlepoint stitch, petit point) – face parte din cusaturile care pe fata arata la fel ca o jumatate de cruce. Cu toate acestea, la broderia cu jumatate cruce pe verso avem orizontale sau verticale, in timp ce broderia in punct goblen are pe verso cusaturi diagonale, care nu permit lucrarii terminate sa devina oblica. Acest lucru este esential atunci cand coaseti cu fire de lana lucrari mari, cum ar fi panouri, covorase, rogojini sau perne.
Cu acelas scop (de mentinere a formei), lucrarea cu cusatura in punct goblen se intinde pe un cadru special sau gherghef. Asa cum am spus, la coaserea in punct goblen se pot folosi diferite tipuri de fire, de la mouline pana la lana sau fire acrilice, in dependenta de obiectul si desenul pe care vrem sa-l coasem.
In ceea ce priveste tesaturile pentru goblen: una din cei mai vestiti producatori de tesatura este Zweigart, Germania. De obicei, se foloseste stramin (o panza rigida cu un tip special de legatura), cu patrate de diferite dimensiuni. Pentru goblenuri (tablouri si alte tipuri de lucrari) este potrivita si panza CANVAS, cat si tesaturi cu textura uniforma. Panza pentru goblen este vanduta in kituri atat curata cu schema pe hartie alb-negru, cat si cu desenul imprimat direct pe panza. Eu prefer numai schema, cred ca in kiturile imprimate nu se poate ajunge la o calitate inalta a desenului.

Exista mai multe tipuri de cusaturi in punct goblen:

goblen 1

1. Cusatura goblen: randuri de cusaturi pe diagonala.

Efectuati cusaturile de sus de la stanga la dreapta:
Des. A. Scoateti acul pe partea din fata a materialului la punctul 1 si introduceti acul in panza la punctul 2, peste un fir de panza. Lasati o celula libera pe panză (*), din nou scoateti acul pe partea din fata in punctul 3 si introduceti-l in punctul 4. Repetati pana cand ajungeti la coltul din dreapta jos al lucrarii.
Des. B. Ajungand la sfarsitul coloanei, scoateti acul pe partea din fata in punctul 5, si introduceti-l in punctul 6, apoi lucrati in directia opusa de la stanga in sus. Cusaturile incep si se termina in celulele panzei (*), lasate goale ca cusaturile anterioare. Repetati aceste doua randuri pana cand umpleti cu cusaturi panza intreaga.
Pe partea verso randurile diagonale arata impletite. Cusaturile efectuate in acest fel deformeaza mai putin panza.

Randurile orizontale de cusaturi.goblen 2

Efectuati cusaturile de la dreapta la stanga:
Des. C. Scoateti  acul pe partea din fata a tesaturii in punctul 1, introduceti-l in punctul 2, peste un fir de panza, iarasi scoateti acul pe partea din fata in punctul 3 si introduceti-l in punctul 4. Repetati pana la sfarsitul randului.
Des. D. In randul urmator coaseti in directia opusa: daca va este dificil de a intorce broderia pe verso, coaseti cum se arata in imagine, aduceti acul pe partea din fata in punctul 1 si introduceti-l in punctul 2.
Sau, daca este posibil, intorceti lucrarea si brodati randul urmator de la dreapta la stanga ca si primul rand.
Pe verso broderie apar cusaturi lungi inclinate.

goblen 3Cusutul peste fir intins.
Linii orizontale.
Cusatura de goblen sa efectuiaza peste un fir intins „sina”, cusatura are un aspect putin cu volum, iar odata terminata cusatura – lucrarea este foarte densa.
Se recomanda drept baza de a utiliza o panza dubla sau o tesatura cu impletitura dubla.
Des. E. Scoateti acul pe partea din fata in partea stanga, intre firul dublu a panzei si faceti o cusatura lunga spre marginea opusa a cusaturii prin introducerea acului intre firul dublu, astfel incat lungimea cusaturii inferioare sa se intinda de-a lungul firului dublu. Apoi urmeaza o serie de cusaturi goblen de la dreapta la stanga,exact ca la tandurile orizontale. Faceti fiecare rand in acelasi fel.
Atunci cand sunt efectuate randuri lungi cu aceasta cusatura, filetul intins (sina) ar trebui să fie cusut printr-o serie de cusaturi lungi, separate printr-o celula de panza.

goblen 4Randurile verticale.
Lucrati de sus in jos:
Des. E. Scoateti acul pe partea din fata in punctul 1, introduceti-l in panza in punctul 2, il scoateti din nou pe partea din fata in punctul 3 si-l introduceti  in punctul 4. Repetati de la inceput.
Des. F. Randul urmator coaseti in directia opusa: daca va este dificil de intorce lucrarea pe verso, coaseti dupa cum se arata in desen: scoateti acul pe partea din fata in punctul 1, si introduceti in panza la punctul 2.
O alta denumire este: Petit Point, cusatura cos (atunci cand randurile sunt pe diagonala), cusatura continentala (atunci cand randurile sunt cusute pe orizontala).
Se aplica: Pentru a umple fundalul, parcele mari si mici, contururile, broderiile colorate si modelele repetitive.
NOTA:
1. Aceasta cusatura poate fi efectuata pe diagonala, orizontala si verticala: se recomanda metoda diagonala,  deoarece prin coaserea cu aceasta metoda panza panza se deformeaza oblic cel mai putin. Metodele orizontala si verticala sunt mai potrivite pentru coaserea detaliilor mici.
2. Aceasta cusatura poate fi facuta si peste doua sau mai multe celule ale panzei, daca se cere o cusatura mai mare.

goblen 52. Cusatura goblen oblica.

Inceputul din partea din dreapta sus:
Des. A. Scoateti acul in punctul 1, introduceti-l in punctul 2, peste una, doua (sau mai multe) fire in sus pe orizontala si una verticala in dreapta, Scoateti apoi acul in punctul 3 si-l introduceti-l in punctul 4. Repetati de la dreapta la stanga.
Des. B. Urmatorul tnad il coaseti de la stanga spre dreapta, scoateti acul in punctul 5, cu doua (sau mai multe) fire pe orizontala mai jos de randul de mai sus. Introduceti acul in punctul 6, in aceeasi celula, din care incepe urmatoarea cusatura in dreapta. Urmati cu randuri succesive in stanga si in dreapta.
Un alt nume: cusatura goblen inclinata, punctul gros (gros point), punct norvegian, ii mai zicem noi.
NOTA:
1. Cusaturile pot varia in lungime pe panza de la doua pana la cinci fire orizontale ale panzei.
2. Firele pot fi inclinate pana peste doua fire pe verticala a panzei.

goblen 63. Cusatura de goblen oblica, intretaiata.
Incepeti din partea dreapta sus:
Des. A. Introduceti acul in punctul 1, numarati trei fire de panza pe verticala in sus si unul pe orizontala la dreapta, scoateti acul punctul 2, mai departe dupa imagine din punctul 3 in punctul patru. Repetati spre stanga.
Des. B. Urmatorul rand se coase de la stanga la dreapta: scoateti acul de pe verso in punctul 5, cu doua fire de panza mai jos pe orizontala de la inceputul cusaturii. Introduceti acul in punctul 6, in partea dreapta a primei cusaturi cu un fir mai sus de inceputul ei. Repetati din dreapta spre stanga.
Se aplica: pentru coaserea suprafetelor mari si a fundalului; textura moale se potriveste bine pentru trecerea dintre nuante si culori amestecare.
NOTA:
1. Cusaturile pot varia in lungime de la doua pana la cinci fire orizontale ale panzei.
2.  Firele pot fi inclinate pana peste doua fire a panzei pe verticala in loc de unul.

Va mai pot fi de folos si articolele:  BIBLIOTECA CUSATURILOR;  

Incahttp://goblen.broderii.info/biblioteca-cusaturilor/odata despre goblen (pe larg) (II)

15 motive perfecte pentru cusut goblen;  

Broderie: punct goblen