Aparitia broderiei face parte din epoca de cultura primitiva. Broderia – un tip de lucru manual foarte iscusit, dar, din pacate, de scurta durata. Pentru depozitarea acestora chiar si  in muzee se cer conditii speciale. Nu credeti pe nimeni care va incerca sa spuna: ” Stiu cand a aparut prima broderie “. O astfel de bucata de tesutura, nu avea nici o sansa sa supravietuiasca pana in prezent.

Aparitia broderiei este strans asociata cu aparitia primelor cusaturi de haine din piei de animale (aproximativ 2000 i.Hr). Primele ” fire ” pentru cusut au servit  venele de la animale,  lana, parul. Cu toate acestea, aceste declaratii raman la nivel de speculatii, deoarece nu exista nici o proba  in favoarea lor. Mai multe teorii recente cu privire la punctul initial de referinta in lumea mestesugului de broderii sunt deja bazate pe scrierile si desenele rupestre.

Liu Xiang, bibliotecarul imperial  (206 i.Hr. – 8 CE ), in cartea sa Shuoyuan ( “Gradina de convingeri ” , numele original al cartii a fost Xinyuan “Gradina Noua”, si continea 748 de povesti in 20 de capitole),  care a fost si este o colectie de povestiri scurte despre persoane din antichitate, a scris cu privire la utilizarea broderiei de matase in tara Wu ( Province din China ). Acest lucru inseamna ca Xiang Liu stia despre existenta acestui tip de broderie. Mai mult decat atat – pentru el nu mai era o noutate. Prin urmare, putem spune cu certitudine ca broderiile de matase au cel puțin 2.000 de ani.

Evul Mediu (anii 476-1472 dupa Hristos) ne-a lasat cu mult mai multe modele de broderie.
Despre broderia Europeana si orientala medievala putem invata din multimea de tablouri din acea vreme. Iata cateva exemple de picturi medievale din Est:

Inscriptie egipteana. Secolul X din era noastra. Broderie de matase pe panza.
Muzeul de Arta din Los Angeles.

Imaginea unei parti din«Guler persian ceresc»

Inceputul veacului XV din era noastra.

Exista o ipoteza precum ca cultura islamica nu accepta motive antropomorfe (reprezentand oameni) si zoomorfe (cu animale). Aceasta tendinta poate fi urmarita la textele religioase musulmane, precum si atunci cand atragem atentia asupra decorului de moschei – nu exista imagini umane sau animale. Pe de alta parte, acest tip de imagini au fost destul de frecvente in viata de zi cu zi, mai ales in operele de arta facute pentru resedintele conducatorilor islamici. De exemplu, cutii de fildes, uneori sculptate cu imaginea muzicienilor de curte, care sunt in gradina inconjurati de pasari si animale. Pe multe mostre de textile persane, ajunse pana in prezent, exist imagini de oameni.

Despre arta broderiei in Europa medievala la fel putem observa din fotografiile pastrate in muzeele si manastirile diferitor tari.

O parte din goblenul “Cucerirea Angliei de catre normanzi”  – anul 1066.

Cucerirea Angliei de catre normanzi

Ar fi mare pacat sa nu aducem aici in atentia vostra si unele imagini cu lucrari de secole, lucrate si pastrate cu mult drag in tara noastra. Studiind aceasta tema am descoperit ca si in acest domeniu avem cu ce ne mandri. Puteti admira aici numai doua dintre  aceste relicve, pastrate la Manastirea Putna. Ce putem sa va spunem este, ca cu siguranta vom mai reveni in articolele noastre si la istoria mondiala a artei broderiei si goblenului, dar si mai sigur va vom aduce mult mai multe informatii despre acest iscusit mestesug in tara noastra.

Broderie cu fir de aur, argint, matase colorata si perle pe un fond de satin cafeniu, innoit, ulterior, partial, in suprafete mari. Captusit cu tafta roz. Provenienta: daruit de Stefan cel Mare Manastirii Putna, unde a si fost, probabil, lucrat.

 

Zavesa Adormirii Maicii Domnului (5 mai 1485 – Manastirea Putna). Broderie cu fir de aur, argint si matase colorata pe un fond initial de matase albastra.