Cand Marcus Knight a luat in mana un ac cu ata pentru a incepe o broderie in cruce nu s-a gandit o clipa, ca lucrarea sa va dura 20 de ani.

Acum, in varsta de 84 de ani, inginerul pensionar  spune ca petrecut 425 de ore din viata sa cusand o broderie “autobiografica”, in care a descris cele mai importante momente din lunga sa viata.

Marcus Knight locuieste impreuna cu sotia sa Margaret in Dunmow, intr-un orasel din Marea Britanie. El povesteste despre inceputul brodatului in cruce (cross stitch), ca a preluat aceasta sarcina epica drept ceva, ce a dorit intotdeauna sa faca. In acelasi timp, aceasta ocupatie i-a dat un nou scop in viata dupa performanta remarcabila din cariera sa, in care a contribuit la facerea camerei pentru prima teledifuzare.

“De 20 de ani  privesc aceasta ocupatie ca pe un hobby – spune el. – A fost modul perfect pentru a ma relaxa seara langa semineu. Intotdeauna mi-a placut broderia in cruce (cross stitch), iar aceasta este a treia mea lucrare importanta. Prima broderie a fost facuta in 1981, la nunta lui Lady Diana si Printul de Wales”.

Lucrarea este decorata cu stema orasului Chelmsford, unde s-a nascut, a studiat si a lucrat autorul, dar si a oraului Dunmow unde locuieste acum in liniste.

O alta stema prezenta pe broderie este cea a The Institution of Electronic and Radio Engineers and The Engineering Council, un care Marcus Knight a primit diploma in inginerie.

De asemenea pe broderie este prezenta stema companiilor The English Electric Valve Company (сейчас E2V), cu sediul in Chelmsford, unde autorul a lucrat timp de 41 de ani, dar si a The Institute of Public Relations and The General Electric Company. Cu siguranta acest om si-a iubit mult munca.

Markus spune: “Munca mea asupra clapelor a ajutat mult in al doilea razboi mondial, de munca inginerilor de atunci a depins foarte mult”.

Cu toate acestea, pot spune ca munca la broderie nu a fost una simpla si lipsita de dificultati. “Pentru a proiecta fiecare imagine a stemelor nu a fost usor, mai ales a detaliilor mici.”

Broderia mai spune publicului si despre interesele domnului Knight. El a cusut si stema asociatiei organistilor Incorporated Association of Organists si doua manuale de clape, reflectand astfel dragostea sa de lunga durata fata de muzica de orga.

Maestrul broderiei a crescut inconjurat de muzicieni. Tatal ssu a jucat la flaut, mama la sintetizator. Mai mult decat atat, fiul sau Jon fabrica viori. Dragostea pentru muzica in aceasta familie trece prin generatii.

Marcus Knight a declarat: “Aceasta a fost intotdeauna o parte importanta din viata mea, pentru cantat la orga in timpul slujbelor bisericesti timp de peste 70 de ani”.