Impartasec din proprie experienta, totul este bine de stiut inainte de a merge la mercerie, inainte de a cumpara.

Incepem cu inceputul: ce este mai bine de cumparat: kitul gata complet sau la o schema gratis – cumparam ate si tesatura? Cel mai bine e sa luati o foiae si un pix si sa faceti niste calcule. Cat costa kitul, + transportul, in caz ca nu exista in merceria de alaturi. Si cat ar costa materialele?

Daca doriti sa coaseti un kit de la firma DIMENSIONS, cel mai bine este sa cumparati kitul gata, deoarece este aproape imposibil de a alege cantitatea necesara si corecta a firelor pentru schema. Daca doriti un kit de la Luca’s, Chisinau este clar – e mai bine de cumparat kitul! Firma foloseste materiale de calitate de la compania germana Zweigart, fire Anchor, in kit cantitatea firelor este la metru, ceea ce face kitul la un pret mic si foarte rezonabil versus calitate. La schema gratis + panza + fire la jurubita (avand in vedere ca firma introduce tot mai multe culori in kit) pretul va fi mult mai mare. Nu sunt mare cunoscatoare a firmelor romanesti, dar ce stiu sigur este ca sunt mult sub nivelul calitatii celor de la Luca’s, mai cu seama in privinta firelor si designului kiturilor, dar necatand la asta au si pretul mai mare in majoritatea cazurilor! De ce sa cumperi un produs mai prost pe bani mai multi? Dar, alegerea va apartine!

NECESARUL de panza il calculam in felul urmator: pe orizontala – Nor / n; pe verticala  – Nver / n; unde n = K / 2,54; unde Nor / n – numarul de puncte pe orizontala; Nver / n – numarul de puncte pe verticala; K – numarul panzei. Vedeti mai jos un exemplu de calcul. La broderie se va folosi panza N 14 (K) (K – 14/ 2,54 = 5,51). Broderia va avea pe orizontala 240 puncte (Nor), pe verticala 260 puncte (Nver). Facem calculul: 240 / 5,51 = 43,55 cm, 260 / 5,51 = 47,18 cm. Deci dimensiunea broderiei ar trebui sa fie 43,55 cmx 47,18 cm. Mai adaugati din fiecare parte cate 5 cm pentru margine. In asa mod am ajuns la necesarul de panza: 53,5 (43,5+5+5) cm x 57,18 (47,17+5+5) cm.

Necesarul de fire il calculam astfel: calculam fiecare culoare de cati metri acem nevoie. Nici nu incerc sa discut despre alte fire, decat cele de la DMC sau Anchor, care sunt fire de calitate si le prefer in fata tuturor. Pentru broderii mai simple, panouri, perne, jucarii folosesc fire ROSACE, care sunt produse exact dupa paleta de la DMC si codul lor este dublu codului DMC. la diferiti producatori lungimea firului in jurubita este diferita, la DMC, Anchor, Rosace jurubita are 8 metri si este compusa din 6 fire. De obicei fiecare companie producatoare de kituri dau si o lista cu necesarul de fire in metri, deci faceti un calcul de cate jurubite de fiecare culoare aveti nevoie si vedeti daca renteaza sau nu sa cumparati totul separat. Mai depinde si de pretul pentru o jurubita de ate.

Va doresc sa coaseti goblenurile si broderiile visurilor voastre!