In primul rand vrem sa va spunem ca, o broderie de succes si de inalta calitate necesita pur si simplu o selectie de instrumente calitative si potrivite – aceasta da un rezultat bun, frumos , dar ajuta si la lucrul placut la realizarea acestuia. Sa ne vedem tipurile de ace pentru margele si utilizarea lor.

Atunci cand coaseti margele mari, dimensiunea 6/0 si mai mare, fa puteti folosi de cele mai bune ace de cusut.

Pentru margele mici, dimensiuni 10/0, 11/0, veti avea nevoie de ace speciale pentru margele. De cele mai multe ori in vanzare exista ace de margele in ambalaj verde-argintiu sau alb-rosu, cele japoneze -REGAL. Astfel de ace de obicei sunt ambalate cate 20 sau 25 de bucati in pachet, sunt numerotate cu numerele 10, 11, 12, 13. Exista si seturi de ace Regal, cateva bucati de numere diferite, de la 10 la 13 intr-un singur set. Cu cat este mai mare numarul, cu atat este mai subtire acul. Cu cat acul este mai subtire, cu atat mai simplu se cos margele mai mici.

Principala caracteristica a acelor pentru margele – este grosimea lor uniforma pe toata lungimea si ochiul alungit pentru fir.

Iata cateva corespondente:

Acele N.10 – pentru margele 7/0 si 8/0;

Acele N.11 – pentru margele 9/0 si 10/0;

Acele N.12, 13 – pentru margele 12/0 si 13/0.

Acele N.15, 16 – pentru margele 13/0 si 15/0

Trebuie sa se ia in considerare detaliile atunci cand lucrati cu margele si ace de margele pentru fiecare caz specific. Daca trebuie sa strangeti o singura data o margea si s-o coaseti sau strangeti, atunci corespondentele de mai sus se potrivesc. Dar, daca doriti ca acelasi ac sa treaca de mai multe prin aceeasi margea, fiecarere trecere de fiecare data fa fi mai mica din cauza firului deja trecut prin ea, in acest caz, cel mai bine este sa utilizati un ac, care este un o dimensiune-doua mai mica decat in corespondenta de mai sus. Adica, daca lucrati cu numarul de margele 8, cel mai bine este sa luati un ac N.12 si nu N.10.

Calitatea si comoditatea lucrului cu margele este determinata si de lungimea acului. Sunt ace cu lungimea de la 4 pana la 10 cm si mai lungi. Usurinta in utilizarea unui ac depinde de natura utilizarii acestuia. Acele scurte sunt utilizate atunci cand se lucreaza cu compozitii mici si broderia cu margele, cele lungi atunci cand se insira un numar mare de margele. De asemenea, trebuie tinut cont si de preferintele personale si sentimentele in procesul de lucru – toate acestea sunt foarte individuale.

Producatorii carora le puteti acorda atentie atunci cand alegeti acest instrument:

John James (Anglia);
Pony (India);
Hemline (Australia);
Clover (Japonia);
BeadSmith (SUA, tara de productie China);
Regal (Japonia, China) si altele.
In aceasta lista Regal – cele mai comune si ieftine ace (scurte). Sunt vandute in pachete (pachet mic). In pachet 20-25 bucati, cu N.10 si 13. Se rup adesea, in majoritatea cazurilor, urechile. Din aceasta cauza nu va recomandam utilizarea acelor subtiri ale acestei firme. Toti ceilalti producători s-au dovedita fi destul de buni. Pretul, in comparatie cu Regal, este de doua ori mai mare, dar merita.

Este posibil ca veti gasi in vanzare si alte tipuri de ace de margele – sunt engleze, ace rotunjite in arc pentru broderia cu margele, ace Bead Smith, asa-numitele „Big eye” – astfel de ace nu au ureche, ele se impart de-a lungul pentru filetare usoara; exista si ace indiene Pony din filament torsadat rasucit,care permit, de asemenea, filetarea usoara; ace mai lungi de 10 cm, convenabile pentru tesutul cu margele. Pe scurt, atunci cand cautati ace pentru a lucra cu margele, acordati atentie la cuvantul „Beading” pe ambalajul de ace – astfel sunt desemnate de catre producatori acele pentru margele, de la engleza „Bead”- margele.

Alegeti acul potrivit si cu ajutorul acestuia veti invata sa creati adevarate capodopere cu margele.