Cele mai frecvente greseli la brodatul in cruce sau goblen
Ca in orice munca exista si greseli. La fel este si in broderie. Azi vom analiza cele mai frecvente greseli la brodatul in cruce sau goblen.
Aceste greseli la brodatul in cruce sau goblen sunt frecvent intalnite la toti iubitorii de broderie. Speram ca sistematizarea acestor greseli sa va ajute sa le omiteti in viitoarle voastre lucrari. Pe de alta parte, cunoasterea acestor greseli poate arata incepatorilor in ale broderiei, ca lucrul asupra unei broderii cu schema de o mare complexitate nu este cu mult mai complicat decat la o broderie simpla. Intreaga problema consta in atentie si perseverenta.
Deci, vom enumera aceste greseli:
1. Gereseala la fixarea firului: niciodata nu fixati firul prin nod. Acest lucru poate duce la deformarea panzei sau la alunecarea nodului pe partea din fata a broderiei. Si una si alta sunt greseli in lucru considerate grave. Despre cum se coase si cu cate fire, fixarea firului cititi AICI.
2. Tensiunea firului incorecta. Toate cusaturile trebuie intinse uniform, cu o forta aproximativ egala. E nevoie de un sentiment de proportie, pentru a nu deforma panza la cusut. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand broderia (goblenul) este cusuta fara gherghef (cerc). De obicei, de aceasta eroare se scapa doar prin experienta. La eliminarea acestei erori ajuta mult broderia in cruce pe panza AIDA, Canvas.
3. Directia cusaturilor. Acest lucru este valabili si pentru goblen, dar mai cu seama pentru coaserea in cruce. Explicatie: in cazul in care la prima cruce brodata de voi este in sensul urmator: din partea de jos stanga in partea de sus dreapta, si la intors – partea de jos dreapta spre partea de sus stanga, atunci aceasta secventa trebuie sa fie mentinuta la coserea tuturor crucilor, nu sunt numai de aceiasi culoare, dar la toata broderia. Acesta este un factor foarte important care afecteaza calitatea imaginii in ansamblu. Tablourile brodate in cruce (goblen) la care cusaturile sunt indreptate in directii diferite arata neingrijit.
4. Eroare in calculul de puncte (cruci), ceea ce duce la necesitatea de discoasere la o parte din munca. Se reduce la minim prin marcarea panzei de cusut.
5. Marginile panzei neprelucrate. Este necesar, inainte de a incepe broderia, sa prelucrati marginile panzei. Marginile pot fi prelucrate in mai multe feluri: tratate cu lipici sau fluide speciale, cusute la masina de cusut sau de mana. Aceasta simpla actiune va poate ajuta sa evitati o posibila destramare a panzei, dar si facilita procesul de inramare la sfarsitul lucrarii.
6. Alegerea incorecta a acului de cusut. Corect este ca acul de brodat sa fie ales dupa panza. Nu se poate coase cu un ac ales pentru panza Aida 16 pe panza Aida 22. Acul prea gros va largi gaurile panzei si lucrarea isi va pierde din calitatea. Cu ace prea subtiri se poate coase, dar este o chestiune de comoditate. Va recomandam inainte de a incepe o lucrare sa va informati in articolele urmatoare despre: Consumabile si accesorii si Ace de broderie
7. Lipsa unor fire necesare pentru broderie. Nu va apucati de o munca serioasa, daca nu aveti toate firele necesare. In caz contrar, aceasta lucrare risca sa devina una „neterminata”. Nu intotdeauna si nu toate merceriile exista culorile de fire necesare. De altfel, acest lucru este un argument in favoarea achizitionarii de seturi pentru broderie. Mai multe cititi despre Fire pentru broderie si alte indeletniciri sau Tipuri de fire mouline.
8. Folosirea unui program „NEXT” drept schema de broderie. In general, nu este o greseala, este un mod de va crea voi insine probleme suplimentare. Utilizarea schemelor de broderie rulate intr-un program (in ziua de azi sunt multe astfel de programe, pe care le poate utiliza oricine online sau descarca pe calculator) riscati in loc de o broderie frumoase sa obtine o imagine super pixelata. Este posibil sa fi primit schema data gtatuit, insa pierdeti timpul, energia, banii, materiale si nervii Dumneavoastra. O broderie dupa o astfel de schema- poate sa va dea o stare nervoasa deoarece cel mai des este compusa din puncte separate. Aveti grija de unde procurati schema de cusut, pentru hobby-ul trebuie sa aduca bucurie si placere, dar nu nervi si pagube materiale. Cititi despre ce este si cum ar trebui sa fie o Schema individuala pentru broderie.
Iata principalele greseli pe care le fac din cand in cand toti iubitorii de broderii si goblenuri. Speram ca articolul nostru sa va fie de folos si persoanele, care citesc acest articol sa le evite sau sa le comita tot mai rar.
Noi am mai publicat pe paginile noastre si alte articole despre greseli, care v-ar putea fi de folos, spre exemplu: Greselile de care nu ne este frica!, Rezolvarea problemelor (spalatul), Rezolvarea problemelor (petele,descoaserea).