Nu este un secret faptul ca procesul de coasere necesita o multime de timp, precum si faptul ca o lucrare medie poate dura cel putin 2-3 luni. Pana la terminarea lucrarii curente, cusatoreasa inspecteaza merceriile, studiaza cataloagele cu diagrame si truse, revistele, pentru a determina care va fi urmatorul proiect. La sfarsitul studiului este luata hotararea privind noua broderie. Din pacate, aceasta descriere mai des ramane teorie, in practica, de multe ori lucrurile decurg cu totul altfel.

Englezii au o vorba despre scheletul din dulap, care ilustrează foarte bine viata iubitorilor de cusut: la deschiderea cutiei cu broderii, descopera lucrarea, care incearca sa atraga atentia asupra sa de parca ar striga: „cucu!”, „coase-ma!”, „tu ai uitat de mine?! „. Incep remuscarile, dar nu-i poti da ordine inimii!  Nu-ti mai place diagrama, modelul si-a pierdut atractia, a aparut un design mai interesant, un prieten a planificat  nunta, s-a nascut un nepot, iar acum broderia zboara in dulap si alta panza este fixata pe gherghef  si incepem o noua lucrare.

De-a lungul timpului, broderiile amanate se aduna din ce in ce mai multe si mai multe, ciocnindu-ne de ele, ne simtim vinovati si nu avem nici o idee ce sa facem cu toate aceste lucrari. In plus, un numar mare de broderii in lucru ne infunda, incepe sa para ca nu le vom putea termina niciodata si aceasta munca nu va avea sfarsit. In vastele intinsuri ale Internetului exista un termen: „UnFinished Object (UFO)” – adica, obiect neterminat. Mai exista inradacinat si un alt nume – Unfinished – lucrare cu termen nesfarsit. Sa vedem cum le putem rezolva.

Pentru inceput intindeti inaintea voastra toate LN (lucrari neterminate) si uitati-va cu atentie la ele. Raspundeti-va sincer la aceasta intrebare: „Ce proiect de aici nu voi continua sa-l cos?”. Nu ezitati sa aruncati acele broderii, in care este deja imposibil de a intelege ce este cusut corect si ce nu este, proiectele, la care atele sau panza au fost de rea calitate, schemele, care in nici un caz nu va vor mai fi necesare. Ei bine, teancul de LN (lucrari neterminate) a devenit mult mai mic, nu-i asa?

Acum, uitati-va la broderiile ramase, alegeti-o pe cea mai aproape de final si terminati-o. Acum, selectati din nou broderia cea mai completa si terminati si acest proiect. In asa fel, trecand de la cel mai complicat proiect spre cele abia incepute, vom reduce in mod semnificativ cantitatea proiectelor neterminate. Se poate incepe in loc de broderia cea mai complicata, cu broderia cea mai mica terminand cu cea mai mare.

Mai exista si o alta abordare. Dintre toate proiectele, este necesar de a alege cel mai „fierbinte” din cele neterminate, adica cel de care va fi nevoie in primul rand (de exemplu, broderia de ziua de nastere a mamei). O astfel de broderie se va termina prima, lasand pe cele mai putin importante la urma.

Ochii prefera imagini diferite, din acest motiv cusatoarele prefera lucrul la mai multe proiecte odata. Munca este aleasa in functie de starea de spirit si, prin urmare, va fi mai placut de cusut decat munca la acelasi proiect in fiecare zi.

Multe cusatorese utilizeaza in broderie sistemul „IN  CERC”,de asemenea, cunoscut si sub numele de sistemul de rotatie. In lucru se iau cateva broderii versatil (de exemplu 5): un peisaj de toamna cu multe cotururi, o miniatura cu albastrele, o felicitare cu „la multi ani”, un tablou cu animalute. O astfel de diferenta in nivelul de scheme va va ajuta sa treceti de la o stare de mare atentie la relaxare, sa aveti o pauza de la cusaturile plictisitoare pas inapoi, de la fuzionarea nuantelor de fir galben si portocaliu, incurcatura firelor metalice. Proiectele se cos unul cate unul intr-un cerc (de unde si numele metodei), la intervale regulate. Termenele pot fi foarte diferite – de la 10 ore pana la o saptamana. Apropo, aceasta metoda este buna si pentru proiectele neterminate, si pe care nu vrem sa le cosem, dar este necesar: un pic de avansare in „broderia urata” (o luam in ghilimele pentru ca ura pentru un proiect, in principiu, nu este corecta, deoarece energia negativa va afecta persoana cui ii este daruit, si valoarea darului este discutabila), apoi cu constiinta curata, puteti trece la o lucrare mai placuta. Nu luati in cerc prea multe broderii in acelasi timp – cusutul poate dura foarte mult timp, iar costul materialelor necesare va fi foarte mare.

Printre noi sunt persoane de natura foarte persistente, care timp de mai multe luni cos la un singur proiect. Ei bine, astfel de calm este dincolo de orice lauda. Noi, muritorii de rand, putem adopta doar una dintre modalitatile de mai sus pentru lupta cu LN (lucrari neterminate) si cu o promisiune ferma de a nu vom incepe noi proiecte fara a le finisa pe cele vechi. Si Dumnezeu sa ne ajute!