Foarte multe persoane din lumea broderiei doresc sa coase ceva deosebit, cateodata ceva personal, cateodata o imagine anume, care a ramas in amintire si o doresc mereu sub ochii lor… Toate aceste dorinte duc la ideea de a coase acea imagine in punct goblen sau cruce, a o imortaliza si a o pastra sau darui cuiva drag. Pentru a face acest lucru au nevoie de o schema (diagrama), care inseamna o imagine transferata in semne pentru cusut, desigur cu numar de culori si coduri fire. Firele pot fi de la diferiti producatori, panza poate fi diferita, in dependenta de care punct de coasere alegeti, nu mai zic de paletele de culori care contin sute de nuante. Sper ca inca nu v-ati plictisit? Toate acestea fiind spune doresc doar sa va aduc la intelegerea ca nu este atat de simplu sa faci o schema de broderie, o schema de broderie de calitate, dupa care imaginea cusuta va fi cat mai aproape de original! Deci, astazi vom dezbate mai amanuntit subiectul:

Cum se face o schema individuala pentru broderie?

 

Multi dintre cititori si din persoanele care cos nu au prea multe cerinte in ceea ce priveste calitatea prelucrarii, sau chiar a kitului propus in vanzare de o multime de producatori, care de ani buni au umplut piata cu kituri de o calitate indoelnica, dar si a materialelor utilizate la completarea acestora. De ce spun acest lucru? Vedeti grupurile de domeniu, incarcate cu astfel de broderii cusute si propuse spre vanzare si pe care nu le cumpara nimeni, dar care aduna mii de like (Y) cu laude exagerate de genul: extraordinar, superb, sublim, opera de arta… Daca vreti sa fiti injurati, exclusi din grup – e nevoie doar sa scriti un comentariu ca lucrarea este de proasta calitate, in cele mai dese cazuri – kitul si materialele, dar nu merge vorba de procesul de lucru. M-am intrebat adesea de ce apare aceasta reactie neadecvata? Oare daca cineva pregateste o mancare din produse proaste, are gustul si aspectul la fel – o veti manca? Ii veti aduce bucatarului laude ca in exemplu de mai sus cu broderia? Daca vedeti pe raft o haina croita stramb si cu culori nedeslusite – o veti cumpara? Cred ca nu are rost sa continui 🙂

Deci trecem la subiectul de astazi – Cum se face o schema individuala pentru broderie? La fel ca si cu kiturile si aici au aparut imediat o sumedenie de autori, care fac scheme! In marea majoritate acestea nu sunt scheme, ci „RUN”, pe intelesul tuturor este o imagine rulata printr-un program cel mai des descarcat gratuit de pe internet si de proasta calitate. „RUN” este o schema obtinuta de software dintr-o imaginea originala, adica imaginea a fost „rulata” (fugarita) prin program, prin urmare – „RUN”. Schema obtinuta in acest mod are, de regula, un numar mare de culori diferit, dintre care multe au nuante similare care sunt complet nedistinguibile de ochiul uman. In plus, aceste scheme rulate (sa le numim asa mai departe) se caracterizeaza prin prezenta multor puncte unice razlete. Astfel, proiectantul trebuie sa curete schema prin eliminarea acestor puncte unice razlete si reducerea numarului de culori, precum si efectuarea de tranzitiilor line de la o culoare la alta.
Luand in considerare particularitatile reproducerii culorilor de catre monitor, rezultatul final poate diferi semnificativ de ceea ce vedeti pe ecranul computerului. De aceea, pe Internet se plimba broderii infioratoare: portrete cu pete verzi sau albastrui pe corp, cu tranzitii ascutite contrastante pe fete. De asemenea, trebuie spus ca designerii prefera sa lucreze cu asa-numita „paleta plina de viata, alegand culori, nuante si amestecuri in functie de aceasta.
Cu alte cuvinte, schemele rulate sunt o pierdere de timp si bani! Daca doriti cu adevarat sa brodati o imagine care va place, rugati-l pe desighner sa curete si sa restabileasca acea imagine pentru dvs. dar aceasta munca va dura mai mult de o zi si este munca grea”. Toti producatorii de scheme, care se respecta de obicei au modelele cusute de ei insisi – cereti asa ceva de la autor cand doriti o schema de calitate.

Se acorda o atentie deosebita la faptul cum sunt alese culorile pentru schema: manual sau pur si simplu se pune un anumit numar de culori si face o rulare intr-un program. Calitatea inseamna ca toate culorile sunt selectate de mana! Schema trebuie sa contina amestecuri de culori (blenduri, culori mixte) – in cazul in care nu sunt, acest lucru ar trebui sa va fie primul avertisment – probabil, culorile nu au fost selectate. O atentie sporita merita culorile in sine, in special cele folosite la fata si par, pe fata nu ar trebui sa fie culorile – verde, albastru, violet si alte nuante „non-piele”! Pe par n-ar trebui sa existe culorile verde, violet. In cazul cand aceste culori sunt prezente cel mai probabil lucrarea nu este buna! O schema buna necesita munca in program, cine face schema in 5 minute sau jumatate de ora precis nu merita atentia voastra. Speram ca sfaturile noastre sa va ajute sa deosebiti o schema buna de una proasta si astfel veti avea doar lucrari fenomenale!