Orice broderie incepe cu pregatirea: cumperi un set, alegi un gherghef, sau cumperi panza si fire… Unele panze fiind din bumbac se destrama usor pe margine, ceea ce ne da sigur de inteles, ca trebuie la inceput de prelucrat marginea.

Cum se poatea prelucra marginea panzei la o broderie?

 Exista mai multe metode de prelucrare diferite, care sunt folosite de mesteritele cu experienta. Va propunem aici mai multe metode.

1. Prelucrarea marginii la panza cu o masina de cusut  cu cusatura „zig-zag” sau indoi marginea panzei cu 0,5 cm, si faci o cusatura dreapta deasupra.

2. Prelucrarea marginii la overlock, daca aveti o masina de cusut mai performanta.

3. Prelucrarea marginii panzei manual  in punct de feston separat.

4.  Prelucrarea marginii panzei cu lac transparent.

5.  Prelucrarea marginii panzei cu  lipici textil, lipici PVA, lipici stick.

6. Prelucrarea marginii panzei cu  scotch pentru lucrari de vopsitorie, banda de scotch.

Dezavantajele modurilor de prelucrare: La tratamentul cu lipici sau lac – marginile dure ale panzei, care vor zgaria mainile si vor rupein timp. La prelucrarea marginii panzei cu flizelin sau bandă adeziva – se poate dezlipi, in functie de durata timpului de cusut si tipul de panza.

Exista o banda speciala pentru prelucrarea marginii panze ( se lipeste elementar cu fierul de calcat, durează 2 minute), se vinde in mercerii.

 Precizare: aceasta banda nu cea care este utilizata pentru braul la pantaloni. Este una speciala pentru tratarea marginii panzei. Dar e discutabil. Unele dintre prietenele mele broderite practicatcu succes si banda pentru pantaloni.

Montati panza in gherghef si  lucrati cu placere. Inainte de a inrama lucrarea, banda se scoate usor cu un carlig. Dacă nu intentionati sa indepartati banda, atunci inainte de a fprelucra marginea, umeziti-o si incleiati-o pentru totdeauna.

Panza pentru broderie nu se spala inainte de lucru cum recomanda mai multe broderite. Panza este scrobita si rigida, dar marginea aproape nu se destrama, iar pe de alta parte panza de bumbac (se aseaza putin dupa spalare), in cazul in care panza se spala inainte de brodat, la a doua spalare dupa cusut, cand lucrarea este terminata, firele pot ramane intinse. Multe broderite su avut o experienta lamentabila.