Pe 19 septembrie 1478 Leonardo da Vinci a finalizat una dintre cele mai importante opere ale sale – „Mona Lisa” (cunoscuta si sub denumirea „La Gioconda”). Tabloul a devenit un succes remarcabil nu numai pentru autor, dar, de asemenea, cel mai faimos portret din istorie, dar si cea mai misterioasa creatie din artele vizuale. Mituri despre acest tablou exista mult mai multe decat fapte, dar si faptele sunt foarte interesante.

10 din cele mai interesante detalii despre „Mona Lisa”

1. Numele complet al picturii – „Portretul doamnei Lisa del Giocondo.” In italiana ”ma donna” inseamna  „doamna mea”, intr-o forma prescurtata aceasta expresie s-a transformat in Monna sau mona.

2. Multi oameni de stiinta cred ca Da Vinci si-a pictat autoportretul.

3. Artistul nu a lasat nici semnatura, nici data sau numele modelului. Nu exista nici o inscriere in jurnalele sale. In general, nici o mentiune despre legatura autorului cu tabloul.

4. In urma cercetarilor detaliate, s-a constatat ca pe panza sunt trei versiuni ale picturii, pictate in momente diferite. Evident, artistul a cautat sa aduca creatia lui la perfectiune. Expertii sustin ca versiunile anterioare sunt mult mai luminoase decat cea pe care o stim noi.

5. Peisajul, pictat dupa Mona Lisa este fictiv. Este cunoscut faptul ca Leonardo a pictat tabloul in atelierul sau din Milano.

6. Conform cercetatorilor, celebrul zambet al Monei Lisa este o iluzie optica. Daca te uiti in ochii Monei Lisa, din cauza umbrelor create dau impresia unui zambet. Dar, daca lasi privirea in jos, zambetul ei dispare.

7. Mona Lisa nu are sprancene. Cercetatorii au dovedit ca ele erau candva, dar au disparut. Poate lle-a sters Da Vinci insusi, si nu le-a mai pictat din nou. Printre altele in Evul Mediu era la moda sa smulgi sprancenele complet.

8. Tabloul este de nepretuit. Incercarea de al vinde ar aduce un profit de miliarde, dar a evalua costul sau exact pana acum a ramas dificil.

9. Prima ” Expozitie” pentru „Mona Lisa” a fost baia. Regele Frantei, Francisc I a cumparat pictura de la da Vinci cu o multime de bani pentru acele timpuri – 4000 de monede de aur – si a pus-o in baia de la Fontainebleau, unde isi avea intalnirile cu ambasadori, precum si alte intalniri romantice.

10. In anul 1911, tabloul a fost furat de catre un angajat al Luvrului. Principalul suspect in acest caz a fost Pablo Picasso. Toate cautarile politiei nu au dat nici un rezultat. tabloul a fost gasit doi ani mai tarziu – hotul a raspuns la anuntul din ziar al directirului Galeriei de arta, iar in 1914, „Mona Lisa” a revenit la Luvru.

Dupa aceasta renumita capodopera multi incearca sa faca postere, goblenuri, broderii. Am adunat si noi o galerie intreaga, pe care o puteti vedea AICI. Despre unii am zice, ca mai bine treceau pe alaturi.

Noi niciodata nu vom reusi sa fim suficienti de recunoascatori acelor geniali pictori si altfel de artisti din epoca Renasterii pentru comorile care le-au creat.