Femeile din picturile celebre
Despre orice pictura stim doar cateva lucruri sigure: autorul si probabil, istoria picturii. Cat despre soarta celor care se uita la noi de pe panza, nu stim aproape niciodata nimic. Dupa unle picturi sunt realizate si kituri de brodat, am hotarat sa ne informam macar despre unele din ele.
Femeile din picturile celebre, despre a caror soarta nu stiam nimic.
Jeanne Samari
Auguste Renoir – “Portretul actritei Jeanne Samary”, 1877.
Actrita Jeanne Samary, desi nu a reusit sa devena un star al scenei (ea a jucat in cea mai mare parte rulori de servitoare), dar norocul ei a venit din alta parte: un timp ea a locuit nu departe de studiul lui Renoir, care, in anii 1877-1878 i-a pictat patru portretei, astfel facand-o glorioasa mult mai mult decat putea deveni prin cariera. Jeanne a jucat in spectacole de le 18 pana la 25 de ani, apoi s-a casatorit si a avut trei copii. Apoi char a scris o carte pentru copii. Dar aceasta incantatoare doamna nu a trait mult, din pacate: la varsta de 33 ani s-a imbolnavit de febra tifoida si a murit.
Cecilia Gallerani
Leonardo da Vinci “Dama cu hermina”, anii 1489-1490.
Cecilia Gallerani a fost o fata dintr-o familie nobila de italieni, care, la varsta de 10 ani (!) deja era logodita. Cu toate acestea, cand efata ar fi implinit 14 ani, din motive necunoscute, angajamentul a fost anulat si Cecilia trimisa la o manastire, unde s-a intalnit (intamplator sau totul a fost un truc) cu ducele de Milano, Ludovico Sforza. S-a inceput o relatie, Cecilia a ramas insarcinata si ducele a luat fata in castelul sau. Insa, cand a venit timpul pentru o casatorie dinastica cu o alta femeie, ei, desigur, prezenta amantei in casa lor nu-i era placuta. Dupa ce Cecilia a dat nastere unui fiu ducele si-a luat fiul, pe mama insa a casatorit-o cu un conte sarac.
In aceasta casatorie Cecilia a dat nastere la patru copii, era stapana pe aproape primul salon literar din Europa, il vizita pe Duce si se distra jocandu-se cu copilul noii amante a ducelui. Mai tarziu, sotul Ceciliei a murit, a venit razboiul, ea a pierdut averea si si-a gasit adapost in casa surorii sotiei ducelui – iata in astfel de relatii minunate putea ea sa fie cu oamenii. Dupa razboi Gallerani si-a redobandit averea, a revenit la mosia sa, unde a trait pana la moartea sa, la varsta de 63 de ani.
Maria Lopuchin
VL Borovikovsky “Portretul MI Lopukhina “, 1797
Borovikovsky a pictat multe portrete ale domanelor din familii de nobili din Rusia, dar acest portret – cel mai fermecator. Maria Lopuchin, reprezentanta a familiei Contelui Tolstoi este prezentata la frageda varsta de 18 ani. Portretul a fost comandat de catre sotul ei Stepan Avraamovich Lopukhin la scurt timp dupa nunta. Usurinta si privirea semeata par a fi postura normala pentru acest portret al erei sentimentalismului, sau semnele naturii melancolice si poetice. Soarta acestei fate misterioasa a fost trista: la numai 6 ani de la pictatrea portretului Maria a murit de tuberculoza.
Cititi si – Femeile din picturile celebre (I); Femeile din picturile celebre (II)