Foarfecele
Dupa cum am promis in articolul precedent, in care am descris tot ce se poate despre ace, azi dezvaluim ce stim despre foarfece.
De cate foarfece are nevoie o broderita?
Foarfecele de obicei nu intra in componenta unui set de broderie, din acest motiv achizitionarea lor este intotdeauna responsabilitatea mesteritelor in arta cusutului. Ati incercat vreodata sa calculati de cate perechi de foarfece aveti nevoie pentru a broda in cruce cu tot confortul? Noi, cat si colegii nostri din strainatate, am ajuns la parerea ca va fi nevoie de cel putin patru perechi! Aici va vom explica aceste calcule si, in acelasi timp, va vom spune si despre alte accesorii suplimentare si chiar un fel de „dispozitiv anti-furt” pentru foarfece.
Istoria foarfecelor – un mister foarte mare chiar si pentru colectionari, primul lor prototip a aparut in anii 500 in.Hristos, iar dispozitivul atat de familiar pentru noi, „cele doua varfuri si doua inele cu un cui prins la mijloc” a fost deja cunoscut in Evul Mediu. De-a lungul timpului foarfecele sunt din ce in ce mai diferite in functie de aplicatie – de la foarfecele imens pentru tuns lana la cele mici pentru taiat unghii, au aparut feluri de foarfece, care nu au nici o legatura cu acul si cusutul.
Femeia a cautat intotdeauna sa se inconjoara cu lucruri frumoase, delicate, de aceea, nu este surprinzator faptul ca foarfecele pentru lucru manual au fost decorate cu ornamente florale deosebite sau figuri de animale si pasari. Candva se produceau un un fel de seturi speciale pentru lucru manual (chatelaine) – pe un lantisor atarnau o varietate de instrumente, inclusiv foarfecele intr-un toc elegant, foarte des foarfecele erau fabricate din argint.
In prezent cele mai des produse de foarfece pentru lucru manual sunt cele sub denumirea de stork scissors, ce in traducere inseamna foarfece barza, dar cele mai des in cercurile broderitelor dupa ele s-a stabilit ferm numele de „starci” dupa pasarea cu care atat de mult se aseamana.
Dar am facut o digresiune de la subiect. Deci, incepem numararea.
1. Foarfecele numarul unu – foarfecele pentru croitor. Aceste foarfece sunt cu lamele lungi si drepte. Vom avea nevoie de ele de la bun inceput pentru a taia o bucata din tesatura necesara pentru broderie. Aceste lame de forfecare sunt aranjate astfel incat materialul poate fi taiat, fara a ridica rulourul de tesatura deasupra mesei. Exista astfel de foarfece cu lama ” zig – zag” pentru a preveni „faramitarea” tesaturii. Va va salva acest lucru bucata de panza sau nu veti putea determinata numai in practica.
2.Foarfecele numarul doi, pentru brodat – in procesul de broderie, avem de taiat des firul din jurubita sau sa taiem cozile, in plus, din cand in cand trebuie sa corectam si propriile greseli. Pentru aceste scopuri avem nevoie de foarfece mici, cu lame lungi si subtiri. Se pot potrivi si foarfecele perfect normale pentru manichiura, dar practica arata ca stau mai bine in mana si sunt mai usor de folosit totusi acele foarfece speciale in forma de – „starci „, despre care am scris mai sus.
De altfel, aceste foarfece pentru lucru manual, in afara faptului ca sunt foarte utile mai pot servi drpet cadou frumos unei prietene, deoarece acestea sunt extrem de frumoase, stilizate ca un produs de aur sau de argint, si uneori, chiar inserate cu un in in loc de ochi.
3.Foarfecele cu numarul trei, pentru fire metalice. Firele metalice sunt considerate mai dure, deci, daca in design ele sunt folosite foarte mult, este mai bine pentru ele sa alocati un foarfece de taiere aparte. Ca sa zicem asa „de care nu va este jale”.
4.Foarfecele cu numarul patru – pentru orice eventualitate. Cu siguranta ca macar o dataati avut asa situatie in care un membru a familiei a venit si v-a cerut sa-i dati o pereche de foarfece ” doar pentru o clipa” si a disparut cu ele in camera lui pentru totdeauna. Pentru a evita astfel de situatii, (crafts women) broderitele calificate tin sub mana o pereche de foarfece in plus. Acum puteti imprumuta intotdeauna o pereche de foarfece, fara paguba pentru propria voastra meserie.
Iata acesta este calculul. Totul este foarte logic si justificat.
Manipularile cu foarfecele ar trebui sa fie facute cu mare atentie, deoarece cu acestea este destul de usor de ranit. Destul de practica poate deveni achizitia unui capac de protectie speciala pentru varfuri, el va va proteja pe voi si locul broderiei voastre preferate de taieturi si impunsaturi.
Desigur, un foarfece nu este un ac, dar si ele pot cadea si usor pierde. Daca acest lucru se intampla destul de des, folosi experienta colegilor nostri straini – de un inel al foarfecelui se leaga o pernita speciala numita far (scissors fob). Unele capete disperate incearca uneori sa o foloseasca ca o pernita de ace, dar ea are o cu totul alta menire – folosind-o mai usor de a gasi foarfecele cazute, aceasta serveste ca un fel de „dispozitiv anti-furt”, amintind o data in plus celor dragi, ca aceste foarfece sunt speciale numai si numai pentru broderie si nimeni nu are voie sa le ia. Mai mult decat atat, de multe ori pernita este decorata cu broderie si poate deveni un cadou minunat prietenei dumneavoastra preferate – broderita. mai exista un altfel de (chatelaine) – la gat sau talieatarna un toc numai pentru foarfecele necesar. Ideea este, ca de asemenea, nu ar trebui sa le permita sa se piarda intre schemele de la locul de munca si jurubitele cu ata mouline.
Povestea noastra despre foarfecele nu ar fi completa daca nu am mentiona aici si despre cuttere, numite in tarile vorbitoare de engleza taietor de fire –(thread cutter). El se tine la gat si sunt folosite in loc de foarfece, cum ar fi in timpul transportului aerian. Le puteti folosi ca decoratiuni si … In continuare nu vom vorbi despre ele, cititorilor curiosi, interesati de acest subiect le facem trimitere la articolul urmator: „Bijuterii pentru broderite”.
Pentru ca avem nevoie in mod constant de a taia ceva, rasfatati-va, procurati o pereche de foarfece speciala pentru lucru manual. Chiar si descusutul crucilor deja efectuate, cu asa foarfece nu va mai fi atat de trist.