Goblenul (tapestry) – un mic miracol!
TAPESTRY (goblen) – ( in sens restrans ), produs de fabrica de tapiserii din Paris, fondata in 1662 si numita asa dupa numele vopsitorilor de Arras – Gobelin. In acele timpuri, tapiseriile erau tesute din matase colorate si fire de lana in parti separate, care mai apoi erau cusute impreuna. Pentru o tapiserie lucrau mai mult de 10 de persoane in acelasi moment, si munca la ea putea dura si cateva luni.
Deci, asa ne-am imagina tapiseriile acum, desi tapiseria (goblenul) – este o arta straveche, care exprima intr-un limbaj simbolic cele mai diverse idei.
Similitudine de tapiserii au fost si la incasi. Tapestry (goblenele) au fost cunoscute si in Egiptul antic, care produceau tapiserii pentru mobilier si imbracaminte. In Grecia antica, peretii cladirilor publice erau impodobite cu tapiserii(goblenuri).
In Europa, primii producatori de tapiserii au fost calugarii germani. Panourile cu tapiserii nu numai impodobeau peretii cladirilor de piatra, dar, de asemenea, permiteau si sa pastreze caldura.
Spre deosebire de palatele nobililor din est, in castelele din Europa covoarele(tapiseriile) nu erau intinse pe podea ci atarnate pe perete, nu numai pentru ca acestea erau fabulos de scumpe, dar, de asemenea, pentru a izola si incalzi arcadele enorme si pline de curent ale salilor de piatra. Luxul de a avea asemenea tapiserii (goblene) in casa si-l puteau permite numai oamenii foarte bogati. In acele timpuri au inceput dezvoltarea acestor mestesuguri si la manufacturile din Franta si Belgia.
Imaginati-va cum aratau tapiseriile din castelele din Europa de la sfarsitul Evului Mediu. Era inca perioada de dominare a stilului gotic, cu siluete verticale si ascutite. Turnuri inalte, acoperisuri cu varfuri ascutite, scari in spirala, arcade si bolti cu muchii ascutite si colturi. Si decorul interior al castelelor era dominat de ferestre inguste cu lanteta, vitralii, sculptura in piatra. Centrul castelului era camera cu camin, ai carei pereti erau decorati cu trofee de vanatoare si militare, armuri, arme si tapiserii infatisand scene mitologice, si mai tarziu – peisaje. Dantela de piatra a finisajului camiului, culorile pastelate si liniile fluide tesute pe ele – toate creau o armonie unica in severele castele-cetati de alta data.
Mestesugarii din Franta medievala au transformat procesul de creare a tapiseriei (goblenului) in arta. In 1663, in timpul domniei regelui Ludovic al XIV-lea familia Gobelin a fondat in Paris atelierul pentru tapiserii, in care avea angajati mai mult de 800 de persoane. Ei coseau panza pentru curtea regala. Compozitiile narative ocupau, de obicei, centrul tapiseriei, iar pe margine era incadrata o frontiera larga de elemente traditionale decorative – vaze, buchete si ghirlande de flori . In compozitiile cu subiecte erau folosite diferite teme din mitologia antica, mai putin cele cu motive religioase. Dar se faceau tapiserii si care constau in intregime din ornament floral.
Astazi goblenul (tapiseria) cu o istorie de mai mult de 300 ani, traditional si actualizat, devene din nou elementul relevant si la moda in decoratiunile interioare. Domeniul de aplicare ale acestor mici lucrari unice de arte manuala este destul de larg: tablouri, paturi, perne, fete de masa, huse pentru scaune, imbracaminte.
In zilele noastre sunt foarte multi producatori de kituri pentru goblen si broderii in cruce.
Dintre producatorii de kituri – cel mai bine cunoscut de mine este firma din Republica Moldova – Luca’s (Artgoblen.com). Compania „Luca-S” a fost fondata in anul 1992. Mai bine de 20 ani contribuie la mentinerea si dezvoltarea artei cusutului. Sunt mereu in crestere si depun tot efortul pentru inbunatatirea activitatii lor. In prezent, exporta produsele sale in peste 25 tari.
Ce este bun la aceasta companie? In primul rand pretul, care este unul, sa zicem asa, dupa buzunarul fiecaruia. Nu am pus pretul pe primul loc pentru ca e cel mai important, dar pentru faptul ca multi iubitori de goblen nu-si permit alte preturi! Mai importanta as zice eu este calitatea produselor acestei companii, gama larga de kituri pentru a coase goblene (petit point) si broderii in cruce(cross stitch), propuse de companie cuprinde in jur de 500 de lucrari de diferite directii stilistice – de reproduceri extrem de sofisticate ale capodoperelor de epoca la picturi murale contemporane, schite create de designeri celebri. Kitul contine: diagrama(schema) picturii, poza de cotrol al desenului, ac, panza, ate si instructiune de cusut in 3 limbi. Aici ar trebui sa ne oprim la materiale, care sunt de calitate germana de la cea mai vestita firma – Zweigart, atele (fire -Mouline) de asemenea – Anchor. Ar mai trebuie aici mentionat si faptul, ca efectul vizual al lucrarii terminate este exact ca o pictura, si este minunat ca acest efect este obtinut cu un numar destul de mic de culori. Dupa parerea mea acest lucru are o mare importanta pentru usurarea procesului de cusut, dar si pentru pret, care devine accesibil pentru o multime de oameni! Diagramele sunt aerisite, cu simboluri bine conturate dupa care se lucreaza cu usurinta. Ramane sa procurati un kit si apoi nu veti mai putea renunta la aceasta companie.
Alta companie producatoare de kituri din Republica Moldova este BroderieArt (broderieart.md). Are in stoc multe kituri, am si lucrat cateva modele de la ei, atele pentru kiturile realizate in Moldova sunt pupets, pentru realizarea peste hotare – Anchor. De la prima broderie cusuta de la aceasta firma am fost placut surprinsa sa descopar ca au evoluat mult inspre bine in alegerea desenelor pentru kituri, cat si calitatea desenelor. Imi propun sa revin mai tarziu cu mai multe detalii despre aceasta firma.
Producator roman de kituri goblen – Rogoblen, compania TopTerraTrade, foloseste pentru a crea capodoperele sale numai materiale naturale – lana, bumbac, matase, viscoza. Tapiseria (goblenul) va fi unul practic si elegant pentru gustul delicat al proprietarului. Gama larga de kituri pentru a coase goblene, propusa de companie, cuprinde lucrari de diferite directii stilistice. Produse de calitate, fabricate intr-o tehnica dificila si consumatoare de timp. Mentionez ca este parerea unei cusatoare de goblenuri din Rusia, eu inca nu am experienta cu acesta companie.
Tapiserii artistici romani fac fire speciale, care sunt produse in mod direct in Romania si datorita acestui sistem daca prin minune gasesti o diagrama gratuita la modelul lor, el nu va corespunde cu cel de la producator dupa schema de culori cu atele procurate de la alte firme.
Pentru a coase tapiserii(goblene) se recomanda sa urmezi intocmai instructiunile indicate in kit – punct mic (punct goblen- petit point). Aceasta tehnica este destul de usor de invatat si procesul de broderie (cusut) decurge mai rapid decat brodarea (coaserea) in cruce (cross stitch). Pentru aceasta indeletnicire si aceasta metoda, materialul broderiei (panza) trebuie intinsa pe un cadru sau gherghef, care previne asimetria la coaserea goblenului.