Dupa cum am promis in unul din articolele precedente iata am ajuns sa ne tinem de promisiune si sa dezvoltam subiectul cu posibilile greseli la cusut, care nu ar trebuie sa ne sperie.

A broda in cruce, cum de altfel  a broda in toate tehnicile posibile, fara erori este imposibil. Acest lucru – este un fapt dovedit. Numarul de erori poate fi redus daca utilizati markerul pe tesatura, daca subliniati portiuni dinn diagrama, si in mod constant veti verifica cusutul cu schema, dar fara erori, dar tot nu functioneaz.

Cusutul in cruce este supus unor diverse reguli formale, a caror respectare este obligatorie, defectele trebuie sa fie corectate. Pe de alta parte, exista unele abateri pe care, cu o inima plina de lumina le puteti ignora, de fapt, in sine, nu este greseala atat de teribila, dar este pacat de timpul pierdut pentru corectarea ei.

Erorile la brodat pot fi impartite in:

neesentiale;
semnificative;
corectabile;
incorigibil.

Erorile minore, neesentiale sunt cele mai placute, ele nu afecteaza impresia generala, nu sunt izbitoare la vedere. De exemplu, in fundalul cu tranzitie lina de culori, o cruce brodata ne la locul ei nu este un lucru infricosator. Incepatorii in ale artei cusutului se grabesc sa descoase bucata gresita, dar de ce? Uitati-va la broderie, ceva s-a schimbat, a devenit mai rau? Nu? E perfect, nu pierdeti timpul pretios pe astfel de fleacuri .

Greselile esentiale – cele care atrag privirile. De exemplu, cusatura in cruce cere ca toate cusaturile de asupra sa fie indreptate in aceeasi directie, in caz contrar, lucrarea arata neglijent. La brodarea modelelor simetrice ar trebui sa fiti foarte atenti la repetarea exacta a elementelor, in caz contrar veti fi nevoiti sa descoaseti si sa refaceti munca. Perceptia umana este foarte sensibila la imagini de fete ale oamenilor, „o cruce in dreapta, alta cruce in stanga” si trasaturile minunate se distorsioneaza intr-o grimasa neplacuta. La ceasta greseala – descoaserea este solutia, obligatoriu descoaserea.

99 % din erorile la broderii, poate fi atribuite la categoria recuperabile (corectabile). Inarmati cu foarfece – starc cu lame lungi, taiati cu grija firele gresite, aninati cu acul atent de fire si eliminati segmentele gresite. Daca pe panza ramane vilozitati mici vizibile din fire – le puteti eliminacu o banda-scotch. Mai departe rasfirati firele panzei cu acul, refacand baza structurala uniforma fara sa ramana vreo urma de cusatura. Desigur la sfarsit un zambet fericit!

Erorile (incorigibile) sunt cele mai grave, fatale am putea zice. Cel mai adesea, ele nu sunt legate de procesul ca atare a brodatului: broderia nu se incadreaza in bucata de panza taiata, marcarea cu creionul nu se spala de pe tesatura cu nici un efort, etc. Aici nu mai e nimic de facut, doar de a incepe sa lucrati modelul de la inceput. Incercati sa nu va dezamagiti prea tare, deoarece si o experienta negativa – tot o experimenta este.

Poate veti fi surprinsi sa aflati ca stramosii nostri, de asemenea, erau  foarte ingrijorati cu privire la calitatea broderiilor lor si au dezvoltat un intreg sistem de perceptie a lor. De exemplu, broderitele palestiniene faceau greseli intentionat, crezand ca numai creatiile lui Allah pot fi ideale. Femeile din Ucraina nu descuseau niciodata greselile facute pe prosoape de nunta pentru ca viata „tinerilor casatoriti”, sa fie variata si nu plictisitor de perfecta. Solidare cu ele sunt si mesteritele iscusite din Uzbekistan, care coseau un voal brodat pentru nunti:  „… fie ca defectul de deochi sa se poticneasca peste greseli si fericirea tinerilor casatoriti niciodata nu se va termina, cum a ramas neterminat si voalul de la nunta lor”.

” Calmul, doar calmul „. Respirati adanc … expirati lung … si re-cititi acest articol inca odata!