O icoana nu este doar o opera de arta, o imagine frumoasa sau un cadou memorabil. Icoana este intruchiparea sfinteniei, carateniei si puritatii. Icoanele ocupa un loc special in casa fiecaruia dintre noi. Si merita spus ca icoanele au nevoie de un cadru frumos. Cadrul va da icoanelor un aspect mai solemn, vor completa decorul. Icoanele sunt de obicei realizate dintr-o bagheta de texturi „bogate”, cu o multime de bijuterii pe profil, in aur sau argint clasic. Astazi insa vom vorbi despre un anumit fel de icoane, icoanele de nunta.

Icoanele pentru cununie sau „Cuplu de nunta”.


Icoanele de nunta – nu sunt doar atribute pentru tineri, ele stau la baza iconostasului sotilor. „Cuplu de nunta”, sunt numite icoanele Mantuitorului si Fecioarei Maria, facute in acelasi stil. Pentru barbatii si femeile care au decis sa-si uneasca vietile pentru totdeauna in fata lui Dumnezeu, „Cuplu de nunta” in forma de icoane este cel mai scump atribut din viata lor de familie, asa cum se crede ca aceste icoanele doar prin prezenta lor protejeaza uniunea maritala, ceea ce o face incasabila si durabila.

Nunta in biserica este mult mai seroasă decat o stampila in pasaport, deoarece sotii isi dau acordul si promisiunea lor inaintea lui Dumnezeu ca ei vor iubi unul pe altul, pana la sfarsitul vietii lor. Dupa cum spun vorbele intelepte, a merge mana in mana impreuna nu-i simplu, dar aceasta cale dificila, daca partile se aud si se respecta reciproc, poate deveni o cale mai usoara si fericita pentru soti cu fiecare an. Icoanele „Cuplu de nunta”, cu care preotul ii binecuvanteaza pe miri, le usureaza tinerilor drumul catre fericire si ei se pot oricand ruga pentru ajutor, si de ficare data se va gasi o solutie pentru orice situatie.

La tainica cuninie preotul binecuvanteaza mireasa cu icoana Maicii Domnului si pe mire cu icoana lui Hristos. Cuplul primesc icoanele in dar de la parintii lor si o aduc la cununie in biserica. Icoana Mantuitorului mirele o primeste cadou de la parintii sai, iar parintii miresei aduc cadou icoana Maicii Domnului.
Icoanele sacre pe care sotii le primesc cadou de la parinti (sau nasi in unele cazuri, doar ei sunt parintii spirituali ai cuplului), sunt cheia pentru o uniune fericita nu doar pentru tinerii casatoriti, dar si pentru copiii si neposii lor.