Tehnici de cusut (brodat) sunt multe

Aici vom descrie una din tehnici – asa numitul punct mic, punct goblen (petit point, gobelen stitch).

O alta denumire a aceiasi tehnici de cusut (Needle point), in aceasta tehnica pot fi cusute diferite desene si imagini florale, cat si modele geometrice, portrete. Pentru aceasta cusatura se pot utiliza oricare din firele colorate: bumbac – mouline, borangic, lana, poliester, iris, etc. Pentru redarea fidela a imaginii prezentata de goblen se coase in asa fel, ca sa nu se intrevada tesatura printre cusaturi.

Broderia de goblen, mai este numita si pictura cu acul, si se bucura de o mare atractivitate. Pentru acest tip de cusatura se foloseste o panza de 100 ochiuri pe centimetru patrat. Insa se pot folosi si panze mai rare, pentru ele cusatura se realizeaza in acelasi mod dar cu numar crescut de fire. Dimensiunea unei cusaturi goblen poate fi de marimi diferite – intre 1 si 4 mm.

Exista mai multe tipuri de cusaturi de goblen. Cele mai frecvente dintre ele – o cusatura oblica simpla, cusatura petit point (punct mic), cat si cusatura goblen in punct norvegian. Prelucrarea unui desen se poate realiza fie in cusatura petit point (punct mic),  cusatura goblen punct norvegian,  fie in combinatie cu amandoua.  Cusatura in punct oblic goblen se poate realiza in doua feluri:

Cusatura simpla de goblen este aceeasi cusatura ca la “cruce”, dar fara cusatura suprapusa invers. Ea se realizeaza prin coasere cu firul in doua (sau cu doua fire mouline din cele sase fire ale jurubitei). Vedeti in imaginea numarul unu.
Punctul de  goblen cu fir suplimentar tras sub cusatura se realizeaza astfel: fixam firul in partea din dos a panzei, il trecem apoi pe partea din fata in locul unde trebuie sa se coase cu culoarea data, numaram punctele necesare de cusut, trecem firul peste ele, apoi le coasem in punct goblen peste fir.  In asa mod se cos si randurile urmatoare.  Vedeti tehnica in imaginea doi si trei.

Apoi, se introduce un fir de alta culoare, si incet, rand pe rand se completeaza urmatorul fragment din desen. Aspectul broderiei la utilizarea aceastei tehnici pare asemanatoare cu un desen cusut cu margele.

Ultimul fel de cusatura: – Punctul de goblen norvegian se realizeaza pe panza de 100 ochiuri pe centimetru patrat, se realizeaza cu 3 fire mouline din sase fire ale jurubitei si cu doua impunsaturi alaturate peste doua fire de panza. Pentru fiecare semn de pe schema trebuie sa faceti doua impunsaturi alaturate peste doua fire de panza in sus, totdeauna de la dreapta la stanga. Fiecare impunsatura in parte insa se lucreaza de la stanga jos oblic inspre dreapta sus. Urmatoarea impunsatura este in stanga sus alaturi. Punctul norvegian astfel realizat se va vedea pe fata tesaturii cu inclinatia “/” iar pe spate, ochiul va fi mult mai inclinat si tot in aceeasi directie. Nu tensionati firul la coasere, deoarece vor ramane gauri vizibile in tesatura, dar nu lasati firul nici prea slab, in asa caz broderia va avea un aspect putin estetic.

Un model de goblen se poate coase folosind cele doua tipuri de cusaturi combinate. De regula fata, mainile si picioarele se executa in punct mic de goblen pentru a putea cuprinde toate detaliile, iar partea cea mai mare din goblen se executa cu punct norvegian. In astfel de situatie imaginea va capata dimensiuni mai mari si cu detalii bine redate.

Va mai pot fi de folos:  BIBLIOTECA CUSATURILORInca odata despre goblen (pe larg)