Deoarece suntem cititi de un numar mare de persoane, pasionate de arta cusutului ne-am propus rand pe rand sa va facem cunostinta cu companiile producatoare de seturi pentru cusut. Am publicat anterior despre:

Istoria companiei Luca’s (ARTGOBLEN) (R.Moldova);  Istoria companiei „Eva Rosenstand” (Denmark);

Istoria companiei BroderieArt (R.Moldova); Istoria companiei “DMC”.

Astazi vom scrie cateva cuvinte despre compania Lanarte.

lanarte

Pe treisprezece decembrie 1934 un tanar om de afaceri dintr-o familie foarte respectabila a deschis un mic magazin-studio pe malul pitorescului canalul din centrul orasului sau natal din Leeuwarden (Olanda). Numele lui era Augustin Vergnes (Augustinus Johannes Maria Vergnes), iar micii sale companii ii era destinat sa devina cu timpul una din companiile cu renume mondial pentru productia de kituri pentru cruciulite – Lanarte (Lana – lana, Arte – arta).
Deci, totul a inceput cu un mic magazin-atelier pentru servicii clientilor care aveau nevoie sa-si decoreze hainele deja terminate. Atelierul (Workshop) Vergnes se ocupa cu broderia, plisarea, fabricarea manuala a nasturilor, etc. In paralel, in magazin se puteau cumpara diferite accesorii de galanterie si materiale pentru cusut. Incercand de a obtine credibilitate in randul clientilor, Augustin („Gus”) si sotia sa, Maria Emily lucrau practic non-stop. Muncind pana noaptea tarziu prin efectuarea coemnzilor de zi cu zi, sotii Vergnes au pus traditiile de baza ale unei intreprinderi familiale – „Nu renunta niciodata, respecta-ti cuvantul dat si fa totul calitativ!”. Si eforturile lor nu au fost in zadar.
Compania si-a consolidat ata de bine pozitia, incat in vremurile tulburi, la inceputul anilor 1938-1939 chiar s-au extins. In primul rand, la acest lucru a contribuit faptul, ca starea materiala a familiei a crescut, si in al doilea rand, dorinaa de a-si angaja in activitatea sa pe cei sase fii (familia a avut noua copii, dar cele 3 fiice nu au lucrat in companie). Decizia de a oferi independenta copiilor, i-a facut sa deschida fiecarui fiu propriul magazin. Astfel, s-a format reteaua afacerii de familie numita „Naaldkunst” („Arta de cusut”).
Pana la mijlocul secolului trecut, tehnica conventionala pentru Tarile de Jos a fost cruciulita (modelul era imprimat pe material). Insa in anii 1960 din Danemarca au inceput sa apara primele scheme de broderie in cruce de la designerii Clara Waever si Eva Rosenstand. Intreprinzatori Vergnes au vazut perspectivele acestor noutati pe piata si rapid au completat golul cu schemele lor, începand cu serii mici de 24-36 de exemplare. Si de afacerea a mers.
Augustin Vergnes a murit in 1969, transferand activitatea in mainile capabile ale celor sase fii. Fiii, la randul sau, nu s-au certat din cauza mostenirii, ci, dimpotriva, – au consolidat afacerea, creand, in plus fata magazinel „Naaldkunst”, compania Lanarte. Noua companie a achizitionat un oficu si depozit mare in(1973), si-a extins reteaua de dealeri la 150 de intreprinderi, si in 1975 a lansat celebrul alfabet Victorian Kate Grinuey. In anii ’80 ai secolului trecut, compania avea deja 9 magazine proprii si peste 3700 mp spatiu de productie. Gama produselor nu s-a limitat doar la seturi de broderie. In vanzare au aparut firele mouline DMC si materiale pentru tricotat. Dar, de la inceputul anilor ’90 compania Lanarte  a i9ncetata sa se mai ocupe cu tricotatul, si-a vandut magazinele „Naaldkunst” a pis accentul pe coemnrtul cu ridicata, si-a concentrat eforturile si resursele sale pentru producereade kituri de inalta calitate pentru cusut in cruciulite. Compania este in crestere, are succes si obtine o mai mare credibilitate si popularitate, produsele sale sunt vandute in peste 40 de tari din intreaga lume, dar … Pe la mijlocul anilor 2000 a devenit evident ca Lanarte isi pierde treptat suprematia – gama era actualizata tot mai rara, experimentele nu au adus rezultatul dorit, si vanzarile incep sa scada. A fost nevoie de o actualizare de urgenta. Actualul director general al companiei Lex Vergnes depune toate eforturile pentru a intoarce produselor Lanarte fosta perfectiune. Acum intentioneaza – sa se produca cate doua noi colectii pe an (fiecare colectie noua de aproximativ 20 de seturi). Pentru noile colectii vor fi produse kituri doar dupa desenele traditionale Lanarte (s-a reinnoit un contract cu Sara Moon si extins – cu Maria van Scharrenburg, Marjolein Bastin). Intoarcerea la seturi de inalta calitate: verificate selectiva de culori, design sofisticat, atentie la detalii si stilul bine recunoscut … si angajatii incearca din greu … dar, din pacate, luminozitatea de odinioara si „acuarela”, care in mod traditional era prezenta la Lanarte, inca n-a revenit din nou … dar asteptam!

Va invitam sa vizualizati o GALERIE cu cateva din modelele reprezentative ale companiei.