Lectia numarul patru. Cum se coase si cu cate fire
In cazul in care desenul este deja imprimat pe panza, atunci trebuie doar sa coaseti patratele colorate cu firele de culoarea potrivita.
Brodatul dupa schema este mai complicat – la schema este atasata o lamurire: care fir de culoare corespunde la fiecare semn din schema, acum uitati-va la panza – totul este impartit in celule (pentru panza de tip Aida) sau exista o legatura uniforma clara, care poate fi, de asemenea, reprezentata ca patrate, in fiecare dintre acestea trebuind sa fie cusuta o singura cruce. Astfel, trebuie sa alegeti un simbol din diagrama, sa introduceti in ac firul de culoarea corespunzatoare si sa brodati intr-o singura culoare, trecand de la o cruce la alta. De multe ori semnele deja brodate din schema broderitele le coloreaza cu creionul sau carioca. Eliminand aceste simboluri te ajuta sa te concentrezi mai bine pe schema.
Lucrul cu hartia perforata necesita atentie speciala: deoarece aceasta hartie (desi densa), nu poate fi spalata si botita, cu manipularea neglijenta stratul metalizat de pe hartie ar putea incepe sa se naruie.
Jurubita de ata mouline este (de obicei 8 m lungime, dar poate varia in functie de producator si tip), constand din sase fire individuale. Cruciulitele sunt cusute cu un numar diferit de fire, numarul lor poate fi diferit, de obicei, este de dorit sa va ghidati dupa urmatorul tabel:
Kiturile de broderie pot contine scheme destul de complexe, exista cruci cusute simultan in 3 fire, si in 2 fire, si chiar intr-un singur fir. Deci, cititi cu atentie instructiunile.
Directia pentru cusut
Manualele de obicei, recomanda a broda de la centru (pe care usor il gasim impaturind panza in patru), atunci directia de cusut este ca fulgul de zapada „divergent”.
Insa dupa cum arata practica, multi prefera sa brodeze din colturi, si se deplaseaza intr-un cerc.
Filet de fixare
Cand brodezi – nu se fac noduri. La inceputul coaserii firele se pot fixa in 2 moduri:
1 . Filetul de fixare a firelor se efectueaza la inceputul cusutului, si la sfarsitul firului pentru a ascunde varful.
2 . Metoda a doua este utilizata atunci cand firele de brodat sunt in numar par. Firul impaturit in jumatate este pus impreuna cu capetele filetate trase prin urechea acului si se face prima cusatura fara a trage firele din material pana la sfarsit, se trec prin bucla formata si se strange, acul se impunge mai departe in panza. Locul de fixare ramane neobservat.
Unele cusatorese au o atitudine foarte serioasa in privinta cusutului, ele incep si termina firul sub cruce. In asa mod broderia are un aspect foarte ingrijit pe verso, dar timpul coaserii, din pacate, va dura mult mai mult.
Firele mouline se iau in medie, de obicei, de lumgimea unui cot, firele metalizate insa mai scurte de atat, din cauza ca se rasucesc constant.
Principalele tipuri de cusaturi
In cea mai mare parte broderia se face cu cruce, cu toate acestea, se pot intalni si 1/4 de cruce, 3/4 de cruce cat si prelucrarea marginii. In prima imagine se vede cum se efectueaza o cruce sau un numar de cruci, numerele arata ordinea de executie a cusaturilor.
Regula de baza – casaturile superioare trebuie sa fie indreptate in aceiasi directie.
Daca crucile de aceiasi culoare sunt aproape una de alta, nu mai mult de 3 cm, firul nu este taiat, ci se trage pe verso la locul necesar, ca mai apoi sa se acopere cu copci.
In mod ideal, pe verso trebuie obtinute randuri strict orizontale sau verticale. Din pacate, in practica, acest lucru este dificil de realizat, pentru ca de multe ori este nevoie de a intinde firul pe verso de la o cruce la alta si acest lucru nu da un aspect destul de ingrijit la broderie pe verso. Pentru a realiza acest lucru, cusatoresele deseori trag firul pe partea din fata pe sub cruciulite, dar, de obicei, astfel de tehnica este necesara la produsele, care sunt aratate si pe fata si pe verso (servetele, prosoape…) , si in desenele lor netezimea si finetea excesiva poate fi optional … In alte aspecte, totul depinde de dumneavoastra, de model, timp si capacitatea de munca.
Exista, de asemenea, o tehnica de „cruci bilaterale”. Este bine de utilizat aceasta tehnica pentru produsele, care vor fi vazute in mod constant si pe verso, cum ar fi o patura. Nu vom insista asupra complexitatii acestei tehnici aici, va veti puteea documenta separat vizitand unul din articolele noastre viitoare: „Cum se face o patura„?
Este posibil ca in unele scheme o portiune din broderie sa se ceara a fi cusuta cu jumatate de cruce. Daca nu este mentionat in schema aparte directia de cusatura, atunci se face in aceeasi directie ca si cusaturile cruciulitelor superioare.
Pentru ca marginile obiectelor din broderia dumneavoastra sa nu fie cu pas de scara, se folosesc la cusut 1/4 si 3/4 de cruce. In imaginea la aceasta tema se arata cum se efectueaza un sfert si trei sferturi din cruce. Pentru 3/4 regula de baza este aceeasi ca si pentru cruciulita plina – cusatura de asupra trebuie sa fie in aceeasi directie ca si toate celelalte. Aceste cusaturi sunt cel mai convenabil de facut pe tipul de panza de in, brodand crucea completa peste două fire (atunci cusatura 1/4 va fi in spațiul dintre cele doua fire), dar pe panza Aida este mult mai complicat de facut aceste cusaturi.
Daca in diagrama este intr-un patrat un singur semn, apoi se brodeaza cu 3/4 a crucii, asa cum se arata in imagine. Daca intr-un singur patrat sunt 2 semne, va trebui sa va ganditi cu atentie ce culoare se va broda cu 3/4 din cruce, si care in 1/4 din cruce. Uitati-va atent la schema, gasiti culoarea principala. Sa presupunem ca avem un munte, iar in spatele lui este o padure. Este clar ca la granita dintre aceste doua obiecte si este zona noastra de interes. Pentru ca muntele este in prim-plan, se va broda cu culoarea muntelui 3/4 din cruce, padurea va ramane cu 1/4 din cruce.
Adesea, unele dintre detaliile broderiei sunt subliniate, care de obicei se face prin cusatura „in urma acului” (backstitch). Ordinea de executie este prezentata in imagine.
Uneori detaliile subliniate se efectueaza prin cusatura „pictura” – cusaturile impare le faci mergand inainte, cele pare cand vii inapoi. Acest lucru este gresit – chiar daca verso arata mai frumos cu aceasta metoda, ea are si un efect negativ asupra impresiei de ansamblu a broderiei. Folositi tehnica cusaturii „pictate” in cazuri exceptionale.
Deseori pentru a sublinia unele dintre detaliile broderiei, a desena firele subtiri de iarba intr-o pajiste sau schematic a arata nasul pe fata cuiva, de multe ori aceasta linie trece exact peste cruci. Sa vedem cum procedam in acest caz.
In cazul in care in ambele parti ale granitei sunt de aceeasi culoare, atunci se coase crucea pe deplin dupa toate regulile, iar linia backstitch se va face de asupra crucilor.
In cazul in care in ambele parti ale granitei sunt de diferite culori, in acest caz, fiecare culoare este brodata cu 1/4 de cruce, dar la limita de contact cusatura va fi facuta cu backstitch.
Este posibil ca frontiera intre celule sa nu fie exact pe diagonala. In acest caz, este necesar sa se efectueze 3/4 de cruce, orientandu-va dupa desen.
Cu toate acestea, in cazul in care crucile sunt foarte mari, ar trebui sa brodati in celula si 1/4 din culorile vecine, altfel vor raman lacune foarte urate.
Chiar și cei mai experimentati fac greseli in broderie. Nu va descurajati si nu va grabiti imediat sa desfaceti cusaturile, aceast lucru deseori nu este necesar. Vom vorbi si despre acest subiect separat, cautati in curand articolul: „Greselile de care nu ne este frica!”.
Viteza la cusut
Cu toate ca am mai scris cateva articole detaliat pe aceasta tema, am hotarat ca este potrivit s-o aducem si aici in discutie. Viteza la cusut va fi mult mai mare, trebuie sa invatati cum sa introduceti si sa retrageti acul cu ambele maini, de exemplu, dreapta impinge acul de sus in jos, si stanga – de jos in sus. Astfel, mana dreapta sta tot timpul in partea de sus si cea stanga – in partea de jos. Este clar ca aceasta metoda este posibila doar atunci cand ambele maini sunt libere. Si nu uitati de acele bilaterale – se accelera procesul chiar mult mai mult.
Protectia sanatatii
Broderie necesita o atentie sporita, deci lucrul asupra broderiei este silitor si poate fi comparat cu munca la calculator, ceea ce inseamna ca trebuie sa pretuim vederea si postura. In timpul coaserii, este necesar sa se ia pauze pentru a face exercitii de ochi si a intinde muschii. Nu uitati de iluminarea buna, este foarte important.
Nu ar putea fi in plus si un gherghef cu extinderea bordului cu sine, si lampa speciala, care poate fi atasata chiar la gherghef.
Daca suferiti de miopie, este mai bine sa mariti schema, daca aveti dureri de articulatii, artrita, sindromul de tunel carpian va pot ajuta manusile terapeutice. Aceste manusi fara degete sunt realizate din lycra si nu restrange libertatea miscarilor, a le folosi in timpul iernii, in climatul rece este un lucru deosebit de frumos.
La fel nu ar trebui sa neglijati masurile de siguranta invatate in familie din copilarie, nu tineti foarfecele si acul aproape de ochi.
Dupa cum puteti vedea, coasere unei broderii, contrar opiniei populare, nu este atat de simpla, exista intotdeauna loc si timp pentru a pune creerul in miscare. Sper ca ati inteles totul si broderia este spre sfarsit. Acum vom face un pas inainte, ne asteapta spalatul si calcatul!
Urmeaza Pasul 5: Lucrarea terminata AICI.