De curand am publicat un articol despre o tehnica de cusut , care isi are originea in Norvegia si este diferita de tehnicile cunoscute de noi, dar foarte frumoasa si interesanta – Hardanger.  Puteti citi articolul AICI: 

Pentru doritorii de a studia aceasta tehnica incepem publicarea unui curs de lectii – Lectii de broderie: Hardanger, lectia I

Tehnica de broderie „Hardanger” (numita dupa fiordul din nordul Norvegiei) – o versiune moderna a broderiei vechi scandinave, broderia cu fire numarate. E posibila varianta ca aceasta broderie -Hardanger sa fi fost creata ca o imitatie a dantelei, care era populara in anii 1600-1700 in Europa. Rustica si eleganta in acelasi timp, simpla la cusut si captivanta  anume in simplitatea si eleganta ei broderia „Hardanger” a fascinat si fortat multe persoane sa puna mana pe ac. Cusatura in aceasta tehnica nu este foarte complicata, dar va recomandam dupa ce ati ales modelul de cusut sa incepeti cu un mic fragment din emodel cusut pe un servetel. Abilitatile se formeaza usor si rapid si intr-un termen scurt cu rabdare si perseverenta veti fi capabili de a coase lucrari destul de complexe.

Pentru cusut in tenhica  „Hardanger” se utilizeaza materiale extrem de structurate cu o suprafata pe care cu usurinta sa se poata numara firele. La alegerea materialului ar trebui sa se acorde, de asemenea, atentie la caracteristicile si regulile de ingrijire a lui. Mai bine renuntati din start la tesaturile greu de spalat. Broderia se coase cu fire de bumbac de diferite grosimi si este bine de utilizat ghergheful.
Cusaturi satinate (puncte intinse)
La baza broderiei „Hardanger” satu punctele intinse, numarate exact la fel si pe fata si pe verso.
Pentru a realiza aceasta cusatura, dacă nu se specifică altfel, folositi un fir de bumbac puternic rasucit de numarul 3.
Pentru un grup de cusaturi numarul de puncte este intotdeauna impar. Urmariti fotografiile de mai jos.

1. Pentru inceput vom executa una dintre cele mai simple si cele mai comune cusaturi care este folosita in aproape toate motivele broderiei Hardanger.  Faceti 5 cusaturi satinate verticale peste 4 fire din material: de la punctul 1 la punctul 2, de la punctul 3 de la punctul 4, etc.
La cusatura finala acul este scos la ultimul punct 9, care de asemenea, va fi primul punct in urmatoarea parte a broderiei, primul punct pentru urmatorul grup de cusaturi.

2. Al doilea grup de cusaturi satinate este realizata pe orizontala. Repetand cusaturile de acelasi tip coaseti pana ajungeti la forma unei bucle inchise.

3. Cusut cu puncte satinate (puncte intinse) conturul patratului este gata.

4. Cele mai multe dintre aceste patrate, care constau din benzi verticale si orizontale de cusaturi satinale sunt prevazute in unghi drept unul fata de celalat, sunt cusute in serie cand una din parti este comuna, face parte si din precedentul si urmatorul patrat.

5. Cusaturile satinate (puncte intinse) pot fi cusute nu numai in forma de bucla inchisa, in forma de patrat, dar si in forma de”scara”. Principiul de functionare este acelasi, insa grupurile de cusaturi verticale si orizontale se cos intr-o singura directie, de exemplu, pe „scara” in dreapta.

6. Grupurile de cusaturi intr-o singura directie, realizate in forma de „scara” sunt completate prin aceleasi grupuri de cusaturi in alta directie, pentru a forma patrate, aranjate pe diagonala. De multe ori la inceputul „scarii” se va efectua o cusatura separata inclinata (priviti coltul din stanga jos), cu aceiasi cusatura efectuata simetric se va incheea broderia. Lectia II  o puteti citi AICI.