Lectii de broderie: Hardanger, lectia IV
Urmam cursul de lectiii despre mult indragita tehnica de broderie – Hardanger. Despre istoria si tehnica Hardanger – cititi AICI. Urmatoarele lectii le gasiti facand clic pe fiecare din ele: Lectia I , Lectia II, Lectia III.
Astazi vom studia cele mai frecvente tipuri de cusaturi de ajurare.
Patratele goale din plasa adesea sunt umplute cu cusaturi ajurate, care ofera broderiei un decor aparte.
20. Cusatura delicata „bucla” se coase in grupurile de patrate goale, imprejmuite cu cusaturi satinate si marginite de coloanele batucite. Firul este scos prin taietura de baza in directia indicata de sageata, se trece pe sub o cusatura satininata in punctul A este tras inapoi si fixat in punctul B.
21. Cusatura ajurata „vinieta”este realizata la fel intr-un patrat gol marginit de un grup de cusaturi satinate. Firul este scos la mijlocul unei parti a patratului in mod liber este introdus la mijlocul partii adiacente a patratului, cu miscarea acului in directia opusa este trecut sub firul mediu al grupului de cusaturi satinate si se extinde fara tensiune pe partea a treea de patrat, vizavi de baza de inceput. Apoi se repeta procedura pana firul revine la punctul de plecare. Pentru a stapani aceasta tehnica va recomandam inainte de a incepe lucrarea, sa efectuati o broderie de proba.
22. La realizarea cusaturilor de fixare miscand acul in directia opusa firele se intersecteaza.
23. Cusatura de ajurare „rama”: cusaturile de fixare ale acestei ajurari sunt prinse nu de cusaturile satinate, ci direct pe tesatura. Acul este scos partea din fata a tesaturii intr-un colt de patrat gol, firul se intinde liber spre coltul urmator, astfel incat sa fie moale, se introduce acul in tesatura in coltul doi si se scoate in directia primului patrat. Apoi, prima cusatura din coltul doi se imbina dublu ca in imaginea 23 si se scoate liber in urmatoarul colt al patratului. Cusaturile se repeta pana firul revine la punctul de plecare.
24. Cusatura de ajurare „crucea”: firul se intinde din coltul din stanga sus, prin patratul format din coloanenel batucite spre coltul din dreapta jos.
25. Revenind cu firul de lucru in directia opusa la baza cusaturii firul intins este strsns imbinat.
26. Firul acului este trecut prin coloana batucita, respectiv, prin cusaturile satinate in coltul din stanga jos al patratului. Firul este tras in directia inversa spre dreapta sus in colt, iar la aducerea firului la baza firul la fel este strans imbinat. Astfel, inainte de a ajunge la capat, locul de mijloc intre fire este prins cu cateva cusaturi surfilate.
Va urma LECTIA V.