Magia broderiei – materialele
Dupa Istoria broderiei dorim mai departe sa vorbim despre materialele folosite in broderie, precum si despre istoria acestor materiale. Despre metodele de broderie, puncte, cusaturi, idei originale in broderie. Despre broderia de interior, la imbracaminte, broderia copiilor si broderia pentru copii va fi o publicatie separata. Exista o multime de materiale interesante acumulate, pe care vrem sa vi le impartasim si voua, lucruri frumoase si curioase, de folos, pentru aplicat si pentru admirat.
Purtam o recunotinta profunda tuturor mesterilor ale caror lucrari impodobesc cu imaginile lor publicatia noastra. Fara ei, maestrii din trecut si prezent, povestea noastra alb-negru, nu ar fi atat de interesanta. Pentru a evita dezamagirea unora, avertizam ca aceasta selectie nu are pretentia de a se socoti un tratat istoric. Cei care sunt fluent informati despre broderie, in acest articol este putin probabil sa descopere ceva nou, poate doar placerea de a privi. Aici sunt expuse doar fragmente mici de diamante care ne-au atras si starnit interesul, fapt pentru care am vrut sa le impartasim cu voi, prietenii nostri, legandu-le cu un fir de legatura intr-o poveste.
Deci, trecem la continut. Oamenii din vechime coseau cu fire de lana, in, bumbac, matase, aur, argint. In antichitate, materiale pentru broderie au fost chiar intestinele si venele de animale! Dar noi vom lua in considerare doar materialele estetice si umaniste pentru meserii.
Sa incepem cu cea mai scumpa broderie – broderia cu aur, argint si pietre pretioase. Aici vom scrie pe scurt, deoarece aurul nu este cel mai vechi material de broderie, si de asemenea, nu cel mai accesibil. Este greu de imaginat ca oamenii de pretutindeni simplu si usor brodau cu fire de aur, argint si pietre scumpe, nu? A fost intotdeauna placerea celor favoriti. La fel si de roadele acestor tipuri de broderie s-au bucurat itotdeauna doar cei bogati si puternici, capetele incoronate si nobilimea. Brodatul cu pietre pretioase, aur si argint, si acum continua sa fie utilizate in domenii specifice si destul de inguste. De exemplu, in domeniul bisericii – pentru a crea si decora imbracamintea preotilor, cartilor sfinte, icoanelor si atributelor pentru ritualuri religioase. Vedeti mai jos fotografii cu lucrari in aur si argint (lucrari istorice), broderii cusute cu pietre pretioase si perle.
La materialele de elita se refera si broderie de matase. Dar totusi, este incomparabil mai accesibila decat cea cu aur, argint, perle si pietre pretioase. China este patria matasei, nu este de mirare ca aici isi are inceputul broderia cu fir de matase pe tesatura de matase. Cele mai vechi exemple de astfel de lucrari dateaza din secolul al doilea inaintea erei noastre! In lunga istorie a stapanirii broderiei cu matase chinezii au atins perfectiunea in aceasta arta. Centrul aparitiei broderiei cu matase este orasul Suzhou.
Secretul broderie cu matase, nu consta numai in materialul in sine, care refracta lumina si creeaza efectul de lumini si umbre, dar, de asemenea, in calificarea oamenilor. Folosind o paleta extrem de variata de culori si nuante, fire de grosimi diferite, cusaturi de diferite lungimi si sub unghiuri diferite, broderitele chineze creaza capodopere care de multe ori sunt imposibil de distins de picturile artistilor.
Nu e de mirare ca lucrarile artistilor chinezi, sunt comparate cu opere de arta, tehnica lor se numeste “syuyhua”, care se traduce ca “pictura cu ac”.
Din moment ce vorbim despre matase, atunci este logic sa trecem la broderia cu panglici de matase. Broderia cu panglici de matase a aparut in Franta, in timpul rococo, in timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Lui Louis ii placea sa brodeze si el daruia doamnelor bibelouri dragute facute de el. Doamnele nobile isi decorau rochiile lor cu trandafiri mici “A la Rococo”.
Apoi a venit randul lingeriei. Atelierul “Furnizorii curtii regale”, cu un simplu ac si panglici au creat capodopere adevarate, care acum impodobesc muzeele.
Din Franta, acest tip de broderie a ajuns in Anglia. si de acolo, s-a imprastiat in toate tarile din fostul Imperiu Britanic. Impreuna cu colonistii din Lumea Veche, a ajuns in America, unde rapid a castigat popularitate. Inflorirea artei a avut in anii 70 ai secolului XIX. In acel moment, broderia cu panglici se poate vedea nu numai la rochii, dar, de asemenea, pe umbrele, abajururi, paturi matlasate, bibelouri pentru casa si palarii.
Mai aproape si mai drag pentru oamenii obisnuiti erau materiale de lana… Lana este unul dintre cele mai vechi materiale pentru broderie. Lana din timpurile stravechi era utilizata pentru a face haine si incaltaminte de buna calitate, calduroasa si utila pentru sanatatea umana, si mai tarziu a devenit un excelent mijloc de reprezentare artistica in broderie.
Efectiva si practica este utilizareaa firelor de lana in broderiea pe haine de iarna si pantofi, palarii, manusi si esarfe. Firele de lana sunt indispensabile atunci cand creati o imagine artistica, in care exista aspectul de “flocos” sau “pufos”.
Broderia cu margele (Beadwork). Margele este cuvant de origine araba. “Bysra” sau “Byser” – erau asa numite in Est margelele de sticla sau perle false. Aparitia margelelor merge inapoi la inceputul fabricarii sticlei.
In Europa, centrul pentru producerea margelelor devine Venetia, unde picaturile de sticla spumanta au ajuns din Bizant. Masterii, celebrii producatori de pe insula Murano doua secole au pastrat secretul productiei lor, pana cand nu mai putin talentatii mesteri cehi din Bohemia au descoperit secretul. Destul de ciudat pare faptul, ca sticla mai simpla “sticla de padure” (ca parte a granulelor cehii utilizau cenusa din lemn de frasin) a inlocuit treptat sticla rafinata Venetiana. Si azi margelele cehe au o cerere aproape pe picior de egalitate cu margelele din Thailanda si Japonia.
In anii 3o a secolului XX-lea a inceput renasterea margelelor. La moda erau rochiile brodate cu margele, posete, portofele.In secolul XIX se decorau cu margele pantofii si pungile de tutun, rochiile de ceremonie si tot felul de obiecte decorative. Si acum, acest tip de artizanat este, de asemenea popular si iubit de mesterite.
Despre broderia cu strasuri nu vom scrie mult. Putem spune doar despre caracteristicile lor. Spre deosebire de margele cristalele sunt plate, de obicei, de dimensiuni mai mari, ele sunt cel mai des din plastic. In timp ce in margele si margelutele marunte de sticla se perforează o gaura pe tot corpul lor, gaurile (2-4 bucati) din strasuri sunt de obicei situate pe marginile lor plate.
Am fost surprinsa de paiete. Prin urmare le vom descrie cu mai multe detalii. Stim cu totii ca paietele este un cerc mic de colorat, cu un luciu metalic si o gaura in mijloc. Dar stiati ca paietele – acest lucru nu este inventia designerilor moderni, ele au existat de mai mult de o mie de ani! Exista o legenda despre faptul, ca primele paiete in epoca neolitica erau solzii de peste.
In ciuda faptului ca termenul “paillettes” este de origine franceza si inseamnă “paieta, bob de nisip de aur”, India este considerata patria al paietei. Paietele vechi si chiar aripile de insecte erau facute din metal, deci bijuteriile si hainele brodate cu ele erau disponibile doar pentru femeile bogate.
Mesteritele indiene brodau cu paietele Saris. Cu paiete erau decorate hainele frumoaselor orientale din haremului sultanului. Dansatoarele din buric din Maroc brodau cu paiete curelele si corsaje lor, fapt care le facea dansul lor mai luminos, orbitor si misterios! In Europa, paietele au ajuns datorita comertului si initial erau utilizate doar pentru a decora rochiile de seara, costumele de bal si accesoriile.
Din anul 1870, dupa descoperirea de fratii Hite a celuloidului (material nou, usor accesibil, flexibil) a devenit posibil sa se produca paiete plastice ieftine si de diferite culori. Paietele moderne nu mai sunt doar niste solzi de peste. Vedeti acum o varietate de forme si culori!
Mai mult ca sigur ca exista o multime de materiale care sunt in plus fata de cele descriese mai sus, si care sunt utilizate in broderie.
Am fost atat de fascinati de istoria si originea materialelor din broderie ca nu a mai ramas spatiu si timp pentru cusaturi si broderie. Asa ca vorbim despre ele in materialul din articolul urmator.
Despre toate tipurile de broderii puteti vedea albume si carti cu aceste tehnici AICI !