De curand noi am scris pentru iubitorii de broderie in cruce despre firele metalice. Azi va vom spune despre altceva: despre firele melange, la ce ar trebui sa acordati atentie si care este cel mai bun mod de utilizare a acestor fire speciale.

Melange, ce sunt astea si cu ce se mananca?

Adaugati culoare si diversitate, doar prin schimbarea firelor conventionale pe firele melanje, sau cum mai sunt ele numite, fire cu vopsire sectionata! Cele mai multe scheme pentru broderie sunt concepute in asa fel incat la ​​fiecare cusatura folosim o culoare, culoarea cea mai specifica. S-ar parea ca nu se poate schimba nimic aici! Cu toate acestea, uneori este posibil sa se faca o varietate de schimbari. De exemplu, atunci cand  in anumite modele sunt utilizate amestecuri de culori (asa zisele blenduri), in asa cazuri firul poate fi total inlocuit cu fir melange. Sau in cazul cand coaseti o portiune, cum ar fi padure verde, copac singuratic, iarba, cer, apa – atunci firele melange  va vor fi un mare ajutor! Pentru ca nu este necesara schimbarea sirului de culori, firul colorat pe sectiuni de la un verde luminos la diferite tonuri de intunecat firul melange va va permite de sa modelati broderia dupa placul vostru, dar si va va ajuta sa accelerati semnificativ procesul de brodare.

Care este esenta?

Utilizand imaginatia creatoare, broderitele pot obtine rezultate uimitoare folosind fire vopsite sectionat, lucru care ar fi fost pur si simplu imposibil atunci cand se utilizeaza firele mlouline conventionale. Firele melange sunt compuse din segmente de fire de bumbac rasucite, colorate cu una (sau mai multe) culori. Tonurile de culoare se schimba continuu de ladeschis la intunecat pe toata lungimea filamentului. Acest lucru va permite sa coaseti zonele cu culori specifice fara a fi nevoie de a schimba firul in ac cu diferite nuante. In procesul de lucru cu aceste fire este de asemenea interesant de observat modul in care culorile sunt distribuite in puncte.

Firele melange sunt produse in rulouri, gama de nuante de culori care poate varia de la culori nesaturate, blande, la o schimbare de culoare foarte ascutite. Firele compuse din diferite nuante nesaturate sunt ideale  pentru imagini de fundal al broderiei: mare, apus de soare, iarba sau frunze. Firele melange cu diferite nuante clare arata foarte bine pe marginea broderiei sau la cusutul literelor, de exemplu, in numele copilului. Sunt atat de multe moduri de a incorpora firele melange, dar e binela inceput sa experimentati cu ele. Nu uitati cea mai importanta regula: la utilizarea firelor melange nu se utilizeaza firul in doua si nici nu se prinde firul in bucla. Jurubita din sase fire se separa in siruri de cate doua fire. Aceste doua fire sunt bagate in un ac fixate pe partea verso si se incepe a coase. Nu va fie teama de a pierde o cantitate mica de fir taind din fire tonurile inutile voua, altfel se poate ruina imaginea de ansamblu, brodand cu o  culoare selectata incorect .

Exista o varietate de tehnici de broderie cu fire melange, fiecare dintre care creeaza o imagine foarte speciala. Cea mai frecventa tehnica este implinirea fiecarei cruci intregi intr-un pas. Aceasta metoda ofera o schimbare de culoare treptata, formand un teren mare de model de broderie cu dungi.
La utilizarea acestei metode trebuie de tinut minte ca culoarea la inceputul fiecarui nou segment de fir trebuie sa fie aceliasi ca si culoarea firului de la sfarsitul firului. Deci, in cazul in care ultima cusatura a fost albastru deschis, atunci e nevoie pentru a umple acul cu urmatorul fir astfel incat culoarea albastru deschis sa fie la inceput.

Utilizati  firele melange pentru broderii cu desene foarte simple, de exemplu, pentru a cose urgent o felicitare (inimioare, stele, frunze).

Melange DMC Color Variations- constituie o paleta de 24 de culori, care pot fi spalate la temperaturi de pana la 60 ° C, evident cu praf de spalat, fara inalbitor !!!!!!
Firele Melange ale companiei Madeira- culorile, spre deosebire de alte marci, pot fi spalate la 95 ° C.
Fibrele Anchor prezentate intr-o paleta de 12 culori pot fi spalate la temperaturi de pana la 60 ° C. O culoare foarte neobisnuita are №1335 – ca un curcubeu, este compus din nuante roz, violet, albastru, verde, galben și portocaliu !!!
Producatorul rus GAMMA de asemenea a bucurat femeile cu paleta melange de 45 de nuante, pe eticheta spune ca firele pot fi spalate la 95 ° C.