Materiale si instrumente pentru beadwork
Materialele si instrumentele necesare pentru cusutul cu margelute (beadwork).
Am tot scris aici despre cusutul cu margelute (Beadwork), gasiti aici chiar si un master-class despre tipuri cusaturi si multe altele. A venit timpul sa precizam si lucrurile importante, care va pot asigura un confort si sunt necesare pentru acesta ocupatie migaloasa – Materialele si instrumentele necesare pentru cusutul cu margelute (beadwork). Despre Broderia cu margele (beadwork) – repere istorice si alte informatii – cititi AICI
Pentru a lucra la o broderie cu margele (beadwork) aveti nevoie de:
1) Ac special pentru margele – foarte subtire si lung. Este indispensabil pentru cusutul cu margele, deoarece îi permite sa insire liber margelutele foarte mici, margelele si strasurile. Acele tiganesti similare, cu caracteristicile sale de ac „chenille”, sunt potrivite pentru broderiile cu panglici.
Daca broderia se face pe un material foarte dens: piele, carton, pasla, acul special pentru cusut cu margelute se va rupe foarte des, asa ca cel mai bine este sa utilizati un ac de cusut mai gros si tare. Materialul gros este perforat cu acul gros si apoiprin gaura se trece cu acul subtire cu margeaua pe el. Daca margelutele sunt atat de mici incat nu trece prin ele nici acul subtire, in acest caz, trebuie sa lucrati in acest fel: fixati firul cu care coaseti pe panza, apoi treceti prin clei capatul firului si lasati-l apoi sa se usuce, scoateti firul acului de talon, scoateri firul din acul subtire si mai departe insirati margeluta cu capatul firului intarit in clei, apoi bagati iarasi firul in ac si faceti cusatura.
2) Firele – matase, mouline, nailon. Firele pentru broderia cu margelute sunt selectate dupa culoarea de baza a broderiei. Firele subtiri si cele din nailon la inceput mai bine se trec prin ceara. La fixarea firului pe tesaturi trebuie evitate nodurile groase. Este mai bine de fixat firul pe partea din fata a materialului prin una-doua sau trei cusatura transversale mici intr-un singur loc, care apoi va fi acoperit cu margele.
3) Margelute, margele, cristale, margele taiate, pietre, strasuri, paiete. Inainte de a incepe brodatul verificati pentru a vedea daca nu se spala vopseaua, nu se va sterge perla de pe margele, margele nu se topesc in apa calda in timpul spalarii, calcarii cu abur, in cazul cand sunt necesare astfel de operatiuni cu panza. (De obicei, broderiile cu margelute (tablourile) nu se spala nu se calca. Evident, acesta regula nu este valabila pentru lucruri purtate, cusute cu margelute).
4) Cadrul sau ghergheful. Daca cardul sau ghergheful, pe care intentionati sa coaseti este prea mare, problema se poate simplu rezolva prin lungirea marginilor panzei cu o suplimentare de tesatura insailata.
5) Foarfece.
6) Panza pentru cusut. Incercati sa alegeti materialul pentru broderie in asa fel, ca sa nu aiba nevoie de spalari frecvente si calcat. Va rugam sa retineti, ca broderia cu margelute pe o tesatura subtire pot deforma produsul sub greutatea margelelor. Acest detaliu este bine de retinut in cazul, cand va aventurati sa coaseti dupa materialele avute la indemana si nu dupa un kit procurat din mercerii. Producatorii de astfel de kituri tin cont de aceste detalii la producerea kiturilor.
7) Canvas sau tul, soutache. Pe panza canvas, puteti broda tablouri si panouri, folosind kituri de-a gata pe care le puteti cumpara in departamentele merceriilor. Firele de mouline atasate la set, le puteti inlocui cu margele. De asemenea, puteti broda cu margele imaginea si cu firele mouline fundalul. Atunci cand se lucreaza pe canvas este nevoie de a alege cu exactitate dimensiunea margelelor dupa dimensiunea celulelor pe panza. Broderia pe tul si Soutache a fost foarte populara in secolul al XIX-lea. S-a folosit pentru a crea rochii de seara, saluri, gulere, bijuterii incredibil de frumoase si festive.
Alte articole cu tematica margelute, tehnici cusut:
Broderia cu margele (beadwork), Cum coasem cu margele?, Alte cusaturi cu margele (beadwork), Cusutul cu pietre si margele decorative (Master class), Cusatura cu margele curbata (Master class), Cusatura cu margele liniara (Master class).