Pasul 5: Lucrarea terminata (Despre – Pasii: 2-4 in articol)
Incercam sa ne tinem promisiunea: un curs integral despre broderie!
Dar nici sa muncim fara rost nu are sens, sau sa dublam articolele pentru ca ele sa fie mai la indemana. Incercam totusi sa facem si acest lucru pentru cititorii nostri!
Despre urmatorii pasi in arta broderiei noi am scris deja articole, dupa cum ar urma: Pasul numarul 2; Pasul numarul 3; Pasul numarul 4.
Pasul 5: Lucrarea terminata.
Au venit si momentele de satisfactie – lucrarea este terminata! Dar nu va grabiti! Mai aveti cativa pasi de urmat. Urmatorul ar fi – spalatul. Inainte de spalare, examinati cu atentie munca voastra. S-a schimbat sau nu broderia forma initiala? Ea mai este inca dreptunghiulara sau colturile, ca si cum dupa o cearta se uita piezis unele la altele? Daca da, este necesar dupa spalare sa restabiliti forma broderiei.
Cum se spala broderia?
Lucrarile mari sunt lucrate intr-o lunga perioada de timp, si in ciuda tuturor eforturilor, broderia se murdareste. Acesta ar trebui sa fie spalata cu mainile, in asa fel se va reimprospata imaginea, dar si cusatura va deveni mai neteda si unifoarma.
Cititi cu atentie instructiunile din kitul broderiei, poate ca exista instructiuni speciale pentru spalat. Daca nu, puteti spala broderia cu detergenti fara clor, cum ar fi detergentul pentru spalat vase in apa calda. Eu mai folosesc si sampon pentru par, dar fara culoare. Broderia cusuta cu fire mouline de calitate o puteti spala cu praf pentru rufe colorate, cum ar fi Tide Color sau Ariel.
Daca in timpul spalarii ata brusc a inceput sa se estompeze, broderia trebuie clatita in apa rece pana la disparitia completa a petelor de culoare.
Stoarceti broderia usor, se poate printr-un prosop si atarnati-o la uscat. Cand este aproape uscata si este doar putin umeda, atunci trecem la calcat.
Cum se calca broderia?
Broderia terminata se calca pe dosul ei printr-o carpa umeda. Portiunile de broderie necusute, daca este necesar, pot fi calcate si pe partea din fata. Pentru a pastra relieful broderiei, ea trebuie calcata pe un substrat moale. La selectarea temperaturii optime pentru calcat, care depinde de compozitia materialelor folosite si a firelor de broderie, aceasta poate fi variata. In asa caz folosim temperatura cea mai joasa.
Pentru a da broderiei duritate ea poate fi scrobita.
Urmatorul pas – Pasul 6 – va fi destul de mic, dar care este de multe ori uitat, amintindu-si de el numai atunci cand momentul a trecut.