Pasul 7. Inramarea broderiei
Daca am cusut o broderie sau un goblen, atunci mai devreme sau mai tarziu, vom avea nevoie sa alegem o rama, vom fi nevoiti sa ne gandim la culoarea si forma ei, sa ne gandim la plasarea corecta a broderiei in ea. In diferite tari si orase sunt mai multe, sau mai putine ateliere de baghete cu un numar mare de oferte, cum sa gasim culoarea si modelul potrivit?
Forma ramei depinde de broderie: cea dreptunghiulara va arata bine in aceiasi forma de bagheta, rotunda – in rotund, ovala – in Oval.
Se cere o discutie aparte si despre dimensiunea cadrului. Sa luam drept exemplu o broderie cu dimensiunile 6.5×7.5 cm, ce dimensiune sa luam la bagheta? In cele mai multe cazuri, broderia arata mai bine atunci cand marginile sale nu ating cadrul, marimea amprentei depinde de marimea generala a lucrarii cat si de dimensiunea dorita la forma finita a lucrarii, etc. Primul impuls – de a adauga cate 2 cm pe fiecare parte a gherghefului si de a comanda bagheta de dimensiunea data. DAR … aici ar mai fi de spus cateva cuvinte despre proprietatile perceptiei umane a formelor. Uitati-va la aceasta imagine:
Cel mai probabil veti avea un sentiment de disconfort, parca e un fel de patrat, dar totusi, „un altfel de patrat”. Aceasta este o caracteristica a ochiului uman: la un dreptunghi cu laturile de atitudine de lungimi diferite avem tendinta de a cauta patratul, asa ca atunci cand alegeti proportiile trebuie sa va ganditi de doua ori. Dar sa revenim la „oile noastre”. Din consideratiile de mai sus, dimensiunea cadrului nu ar trebui să fie 10.5×11.5 cm, ci 11.5×11.5 cm (adica, rama trebuie sa fie patrata).
Cum sa alegi culoarea baghetei? Nu exista o reteta universala, fiecare imagine este unica, putem contura doar cateva cai de abordare.
1. Puteti alege un cadru la care culoarea este culoarea dominanta, cea mai frecventa in broderie, inauntru o fasie de o nuanta verde, culoarea de umbra a frunzelor.
2. Culoarea rara, culoarea cea mai discreta din broderie este de asemenea posibila in alegearea cadrului, la fel, inauntru un strat suplimentar de o culoare verde pal subliniază tulpinile florilor.
3. O decizie indrazneata, doar ca este culoarea gresita – asa nuanta nu exista in broderie, in afara de asta lucrarea pare sumbra, panza albastra intr-o astfel de rama va avea culoarea gri.
4. De ce sa nu incercati ceva cu totul neobisnuit? Pentru cadru poate fi folosit nu numai carton, lemn sau plastic ci si o tesatura de culoarea potrivita.
Ramarii profesionisti folosesc doua moduri de a selecta un passepartout. Primul mod se numeste „american” – se alege culoarea dominanta din broderie si se ia un passepartout de aceeasi culoare, pentru a umbri al doilea passepartout se alege, de asemenea, o culoare care este folosita in broderie la fel de mult. La alegerea unui passepartout in mod „european” culoarea passepartout-ului nu este determinata de culoarea dominanta a broderiei, ci de a doua culoare ca importanta, la umbrire acelas passepartout ar trebui sa fie de o culoare mai putin saturata, chiar „albita”.
Luati in considerare combinatia dintre desenul broderiei si stilul gherghefului: un pui panda va arata bine intr-o bagheta de bambus, o icoana – intr-o rama de copac nobil, veverita – o imitatie de nuc. Din pacate, alegerea cadrelor finite este limitata, acestea sunt prezentate cu culori si forme standard, astfel incat gasirea celui necesar poate fi foarte dificila. Adesea sunt folosite pentru broderii baghetele simple: flexi-hoop, ele reprezentand doua inele, cum ar fi cercul conventional, dar inelul exterior de cauciuc are in loc de surub un ochi, de care cadrul este atarnat pe perete. Intr-un astfel de cadru flexi-hoop la inceput broderia se coase, iar dupa spalarea broderiei este folosit ca o bagheta, taind pe verso marginile broderiei sau cusand marginile opuse ale materialului.
Passepartout-ul cu figura mat ajuta la inscrierea broderiei ovale intr-un cadru dreptunghiular.
Lucrarea poate fi introdusa direct in cadru sau intre cadru si broderie poate fi o bucata din carton colorat, numit „mat” sau passepartout. Aceasta se poate face, in mod independent, taind o gaura in hartia colorata, care repeta forma broderiei. Passepartout-ul colorat are un impact mare asupra lucrarii. Experimentati cu combinatiile de culori ale ramei si passepartout. Tineti minte: lucrul cel mai important – broderia, nu permiteti accesoriilor sa iasa in prim-plan. Passepartout-ul ar putea servi drept o „legatura de transmisie” intre rama dreptunghiulara si broderia ovala.
Sa utilizati sticla sau nu? La aceasta intrebare nu exista un raspuns simplu. In general, din cauza sticlei broderia pierde din volumul sau, deci trebuie sa va ganditi bine ce faceti. Cu toate acestea, in cazul in care nu sunteti siguri de oaspetii dumneavoastra si de membrii ai familiei, sau in cazul in care planuiti a expune broderia la targuri, expozitii sticla devine o necesitate. Acum, atelierele de baghete ofera mai multe tipuri de sticla: normala, anti-orbire mata, de muzeu si krileks, grosime standard de – 2 mm. Sticla obisnuita, subliniaza perfect si reflecta totul ce se intampla in jur, de aceea este folosita numai in cele mai ieftine variante de inramare. Sticla anti-orbire este mai scumpa, si datorita unor tratamente speciale reflectiile nu apar. Din pacate, aceasta sticla ii da lucrarii un abur albicios, si de obicei, se ofera pentru a fi pusa direct pe imagine, dar in cazul broderiilor acest lucru este inacceptabil. Sticla anti-orbire de muzeu este lipsita de dezavantajele mentionate mai sus, dar costa in jur de 200 $ un 1 mp. Krileks – sticla speciala care, atunci cand cade se face tandari in cioburi mici neascutite. Numai voi puteti decide daca exista o amenintare reala pentru o mutare frecventa si deteriorare a broderii voastre. Daca aveti de gand sa introduceti sticla in rama, merita, de asemenea, aplicata la alegerea baghetei, deoarece sticla poate denatura usor culoarea passepartout-ului si a lucrarii, dar si afecta combinatia reciproca a acestora.
In atelierele de inramare, asa cum arata experienta, nu intotdeauna sunt prea atent cu broderia, o pot intinde prea tare, prea slab sau stramb, o pot atasa mortal de carton, astfel incat va fi imposibil de mai scos din rama vreodata. In asa cazuri, este mai bine sa luati din ateliere o bagheta gata facuta si s-o inramati personal acasa.
In sfarsit avem o rama pentru lucrarea noastra. Ce facem mai departe, cum introducem broderie in ea? Este necesar sa luati in considerare cum sa pozitionati corect lucrarea. Daca broderie este dreptunghiulara, cautati doar centrul broderiei si il aliniati cu centrul cadrului, dar daca nu? Privim atent poza cu mielul, cautam centrul la ea. Se dovedeste ca aceasta poza are 2 centre – centrul matematic si centrul optic (cu alte cuvinte, centrul de greutate), aruncati o privire la imagine:
Daca va concentrati pe centru matematic, s-ar parea ca broderia este mai mult „in partea stanga”, in timp ce se afla exact in centru. Deci, atunci cand faceti o inramare ar trebui sa lucrati cu centrul optic.
Si, in sfarsit, inca o caracteristica a ochiului uman. Suntem facuti in asa fel incat lucrarea expusa echidistant fata de limitele superioare si inferioare ale ramei, noi o vedem ca expusa mai aproape de partea de jos. Pentru a nu da aceasta impresie, uneori este util de introdus lucrarea in rama cu putin mai mult spatiu in partea de jos.
Cand am ales locatia exacta a broderiei in rama ne ramane sa si introducem lucrarea in cadru.
Lucrarea spalata, inca putin umeda o calcati cu fata in jos pe un prosop moale, pentru a se obtine o rigiditate poate fi scrobita putin cu amidon. Pe cartonul pregatit anticipat (dimensiunea lui ar trebui sa fie cu cativa milimetri mai mic pe fiecare parte, pentru ca si panza are, de asemenea o grosime) broderia poate fi lipita cu adeziv special Gutermann aplicandu-l in forma de plasa. In caz de necesitate adezivul Gutermann poate fi usor separat de la baza, este rezistent la apa, astfelincatt broderia poate fi spalat si in conditii de siguranta lipita inapoi. Alte marci de adezivi ar trebui sa fie utilizate cu mare precautie: unele nu sunt rezistente la apa, altele sunt inchise si pot schimba culoarea broderiei, dar si a panzei. Marginile broderiei pot fi taiate de-a lungul marginii de carton (in acest caz, nu va mai fi posibila reintroducerea lucrarii intr-o rama mai mare decat in cazul folosirii unui passepartout lat) sau prin indoire in partea din spate, cusand marginile opuse ale lucrarii asa cum se arata in imagine, doar sa va asigurati ca distorsiunati broderia.
Acum puteti pune sticla. Urmariti daca sticla nu deterioreaza, lateste broderia. Daca este asa, intre imagine si de sticla ar trebui sa fie pus passepartout pentru a ajuta la protejarea crucilor sa nu fie deformate.
In spatele ramei se introduce la fel o alta bucata de carton-toc, care va acoperi broderia si o va fixa si, prin urmare, ii va da un aspect mai placut lucrarii in totalitate.
Asta-i tot. Nelinistea si grija au ramas in urma, acum vine partea cea mai placuta – fotografiem broderia si postam fotorafia in arhiv.
Urmeaza – Pasul 8. Va mai steptam pe la noi!
O GALERIE cu rame o puteti vedea AICI!