“Plasa” decorativa, sau broderia pentru lenesi (II)
Am inceput aici un curs de lectii despre broderii simple cu cusaturi carora le putem zice -“plasa fina” sau ”broderia in cruce pentru lenesi”. Primul articol il puteti cu folos citi aici: “Plasa” decorativa, sau broderia pentru lenesi.
“Plasa” decorativa, sau broderia pentru lenesi (II)
Astazi va oferim o alta lectie dupa tehnica de broderie „plasa decorativa” sau „broderia pentru lenesi” – Mandala. Va oferim un desen nou si interesant – florile Mandala, foarte posibil sa devina modelul vostru favorit, caci este tare dragut. Multe detalii de inceput le puteti citi in articolul precedent, linkul spre el il gasiti mai sus.
Pentru inceput avem nevoie de materiale: tesatura (in ex. este IN), fire (mouline, iris), un ac cu ochi mare, creion si linie, foarfece si cerc..
Inainte de a intinde firele tragem marcajele cu creionul pe tesatura. Dimensiunea celulelor aici vor fi de 8 cm x 8 cm si celulele intre ele de 2 cm, astfel veti obtine 16 patrate mici.
In continuare de-a lungul liniilor planificate intindem un fir rosu de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga. Conturul patratului mare il coasem la finalizarea lucrarii cu cusatura „cu acul inainte”, astfel pe marginea patratului mare firul nu se intinde. Apoi, din colturile patratelor mici tragem pe diagonale fire de la dreapta la stanga si de la stanga la dreapta (sau invers – aceasta nu conteaza). Veti obtine o plasa din patrate si unghiuri suprapuse.
Aceasta este baza viitorului model. La intersectiile din 4 fire, vom broda flori si intersectia celor 2 fire le vom prinde cu “Cusaturi-clame”. Pentru mai multe informatii despre aceste tipuri de cusaturi si rolul lor in broderie cititi in articolul precedent. In lucrarea noastra efectuam aceste cusaturi in fiecare dintre cele 4 patrate de la stanga la dreapta si inapoi la fel in randul de mai jos. Vedeti cum avanseaza broderia pas cu pas in GALERIA de imagini de aici.
Baza modelului este gata. Acum vine partea distractiva – florile, mandalele noastre.
Scoatem acul in mijlocul intersectiei dintre filamentele a oricaror 2 fire. Ne miscam inapoi in sensul invers acelor de ceasornic. Facem o cusatura, prindem cu acul firul florii de firul de culoare rosie ( nu prindem de tesatura), scoatem acul pe partea de sus, orientam acul inainte si trecem la urmatorul fir rosu.
Efectuam in jur de 3-4 randuri de astfel de cusaturi in cerc – va fi suficient pentru jumatate din flori. Apoi schimbam culoarea firului si continuam sa brodam alte mijlocuri de floare dupa cum ne arat desenul.
Exista si un truc. Pentru ca lucrarea sa nu alunece si la intersectie firele rosii sa fie acopetrite bine, primele cateva randuri le coasem cu copci, ca un fel fulg de nea, apoi efectuam cusaturile inapoi.Totodata ne asiguram ca firul florii nu este prea intins si fiecare rand sta strans unul de altul.
Numarul de cusaturi si, respectiv, cercurile pot fi diferite latimi si culori – in functie de marimea dorita a mandalei. Solutile de culoare – cum cere imaginatia voastra.
La sfarsitul lucrarii coasem conturul patratului cu cusatura „ac inainte”. Broderia este gata.
Un exemplu de utilizare a lucrului finit folosim acest model pentru saci de panza pentru colectarea de plante medicinale. Sanatate, spor si multa imaginatie!