“Plasa” decorativa, sau broderia pentru lenesi (III)
Un curs de lectii despre broderii simple cu cusaturi carora le putem zice -“plasa fina” sau ”broderia in cruce pentru lenesi”. Primul articol il puteti cu folos citi aici: “Plasa” decorativa, sau broderia pentru lenesi.
Apoi a urmat articolul doi, mai complicat si alta tehnica de cusut, puteti citi aici: “Plasa” decorativa, sau broderia pentru lenesi (II).
Astazi urmeaza al treilea articol cu exemple in fotografii despre aceasta tehnica, vedeti aici ALBUMUL cu fotografii.
Conturul acestor plase decorative poate fi complet diferit. Plasele decorative – sunt de obicei broderii viu colorate, luminoase cu ornament din plante.
Deci: pentru lucru avem avem nevoie de materiale: tesatura (in ex. este IN), fire (mouline, iris), un ac cu ochi mare, creion si linie, foarfece si cerc…
Inainte de a intinde tesatura pe cerc cu o rigla si creion marcam liniile viitorului ornament. Dimensiunile celulelor pot fi diferite – de la 0.5 cm la 1 cm. In acelasi mod ca si in articolul precedent, vom desena un patrat de 8 cm 8 cm si il vom imparti in celule de 1 cm.
In continuare de-a lungul liniilor marcate intindem un fir rosu de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga (sau invers – nu conteaza). Pe conturul patratului mare nu tragem fir, pe el il coasem la finalizarea lucrarii cu cusatura “cu acul inainte”.
Acesta este fundamentul viitorului model (in mod normal liniile trasate se trag cu fire de culori mai intunecate si patratele mici cu fire luminoase, aprinse). Apoi intersectia dintre fire se va prinde de tesatura prin asa zisele „capse”. Mai multe informatii despre tipurile de cusaturi puteti invata in lectiile precedente ( link spre ele gasiti la inceput de pagina).
In broderia noastra cusaturile capse le vom face de doua culori. Cu firul galben la inceput (ele vor fi mijlocul viitoarelor flori). Efectuam aceste cusaturi peste ocelula, dupa cum vedeti iin imaginile albumului.
Mai departe alte cusaturi capse le coaseti cu verde. Veti obtine un patrat cu celule cu unghiuri drepte.
Acum, in fiecare celula a patratului brodam desenul. La fel ca si in lectiile anterioare, modelul nostru este format din 3 cusaturi, dar de data aceste sunt aranjate in mod diferit. Se brodeaza 3 cusaturi oblice in celula, pe diagonala si paralele intre ele (aproximativ aceeasi distanta). Cusaturi se intind dintr-un cola al celulei in altul: cusatura media – pe intreaga lungime a celulei, 2 cusaturi pe fiecare parte – mai scurte. In prima celula ochiurile sunt înclinate spre stanga, si apoi – spre dreapta, si asa mai departe pana la ultima celula.
Umplem astfel celulele patratului de la stanga la dreapta, apoi inapoi la (pentru comoditate, puteti intoarce lucrarea invers, atunci cand ajungeti la marginea patratului). Exista un lucru important in realizarea modelului. Atunci cand brodati cele 2 cusaturi scurte, incercati ca treaceti acul exact langa punctul aceleasi tip de cusatura dinn celula precedenta. Atunci veti obtine un model interesant de romb „dublu”.
La sfarsitul lucrarii coaseti conturul patratului cu cusatura “ac inainte”. Astfel fata multa munca ati obtinut ceva neobisnuit, puteti folosi acest model pentru saci de panza pentru colectarea de plante medicinale. V-ati descurcat? Meritati felicitari!