Aceasta poveste despre cum un birou modest de 30 m2 de spatii industriale a crescut pana la 3.700 m2 , este la fel de interesanta si incitanta ca oricare dintre cunoscutele modele Lanarte.

La 13 decembrie 1934 Augustinus Johannes Maria Vergnes, fiul unei familii respectabile in afaceri din Leeuwarden, a devenit antreprenor si a construit o cladire mica, in centrul orasului, in apropiere de frumosul canal din Olanda.

Magazinul era specializat in croitorie personalizata, cu intrebuintarea in fabricarea modelelor plisate, broderiei, butoanelor exclusive. Tot aici puteau fi achizitionate, de asemenea, marfuri de artizanat, articole de galanterie, fire de lana si panglica. Sotia lui Augustinus (Guus) Mary Emily ajuta, facand contabilitatea comenzilor pe percursul zilei. Prin munca sa neobosita pana tarziu, a facut ca lucrurile sa mearga bine, foarte repede serviciile de calitate au creat magazinului o reputatie de institutie de incredere, precum si un flux mare de clienti. Familia Vergnes a stiut intotdeauna cum sa-si tina cuvantul sau si a urmat o regula nescrisa: „Nu renunta niciodata, indeplineste-ti promisiunea si produ produse de calitate”.

Fiii – urmasii tatalui sau

In ciuda dificultatii anilor 1938-1939, Guus a deschis cu indrazneala doua magazine  in orasele  Drachten si Alkmaar. Afacerile au inceput sa infloreasca precum si familia Vergnes.  In curand copiii lor depasesc numeric magazinele – trei fete si sase fii! Din 1950-1965 toti fiii sub influenta entuziasmului parintesc au intrat in afacerea familiei. Guus a deschis cate un magazin pentru fiecare dintre ei, oferind copiilor sai posibilitatea de a arata din ce aluat sunt plamaditi. Aceste magazine au format o retea de magazine numita „Naaldkunst” (care se traduce ca „The Art of Needles ” – Arta acului), nume dat de Emilie Vergnes. Intalnirile regulate si discutiile despre dezvoltarea strategica, colectia urmatoare si calitatea produselor in viitor sunt esentiale pentru prosperitatea afacerea de familie Vergnes. Guus senior chiar isi baga adanc nasul in ghemele de lana, pentru a verifica calitatea materialului!

In anii 1960 companiile daneze Clara Waever si Eva Rosenstand au introdus moda de a coase in cruce dupa scheme. In Tarile de Jos, la aceasta data brodau in principal modele imprimate pe panza sau alte tesuturi. Tehnica de brodat pe panza in cruce dupa schema era practic necunoscuta. A fost nevoie de un deceniu pentru ca aceasta metoda de broderie sa castige recunoasterea mesteritelor. Dar chiar si atunci, importurile din Danemarca nu au putut satisface toate cererile, si Vergnes si-a dat seama ca aceasta nisa pe piata este inca libera. Asa ca au inceput sa produca diagrame pentru cruciulite pentru magazinele lor. Initial, volumele de productie au fost mici, se produceau in jur de 24-36 scheme intr-o partida. Familia Vergnes verificau profitabilitatea si rentabilitatea ideilor sale. Ele s-au dovedit a fi o mina de aur.

lanarte

Sfarsitul unei ere

In 1969 Guus a murit, dar afacerea sa a continuat sa traiasca si sa creasca, bazandu-se pe principiile fundamentale ale profesionalismului. Toti cei sase frati si-au reunit realizarile lor din trecut, privind spre viitor cu incredere.  Asa a aparut compania Lanarte (lana – lana, arte -arta) , care si-a stabilit definitiv sediul in raionul industrial din Schenkenschans in luna decembrie 1973. Noile cladiri aveau birouri solide si 1.000 m2 de spatii de depozitare. La inceputul activitatii sale compania Lanarte, in afara de kituri pentru broderie in cruce, ce constitiau propria productie, de asemenea, realizau si produse similare: fire mouline DMC, ace de tricotat, cerc, panza si ata de tricotat.

La scurt timp compania Lanarte realiza productie pentru mai mult de 150 de magazine de retail in intreaga Olanda. Norocul ii insotea invariabil pe fratii Vergnes. Fiecare dintre frati era responsabil pentru o parte a activitatii, care i-a fost incredintata (formarea colectiei, achizitionarea de materiale, productia, vanzarea, administrarea si gestionarea). Pentru ca toti cei sase frati sa poata lucra cu norma intreaga, in reteaua de magazine ale companiei „Naaldkunst” au fost angajati manageri profesionisti.

Anul 1975 a fost un an de mare succes. Lanarte a prezentat alfabetul Kate Greenaway, pictorita engleza din epoca Victoriana(ilustrator Victorian a limbii engleze), care a oferit companiei un avantaj semnificativ. Alfabetul putea fi achizitionat in intregime sau cate o singura litera sub forma  unui kit mic de broderie. Aceasta inovatie a oferit companiei Lanarte slava infailibila de designer si producator de kituri de broderie in cruce de  inalta calitate si scheme atractive.  De atunci Lanarte a creat multe noi colectii de kituri. Printre altele –  seria Holly Hobby, alte alfabete ( alfabetul „pisicilor”,  alfabetul clasic Martin Engelbrecht ) designele lui Willem Haenraets, Marjolein Bastin  si alti artisti.

Modelele cu kituri Lanarte au inceput sa atraga atentia si in strainatate. Acasa ele erau constant pe paginile revistelor de elita pentru broderii in cruce (cross-stitch) – Libelle, Margriet si Ariadne.

In 1980 in reteaua de magazine „Naaldkunst” a companiei  Lanarte erau 9 magazine proprii si 7 magazine in regim de franciza. Cativa ani mai tarziu, proiectele de franciza au fost inchise – acest tip de activitate comerciala a fost incompatibila cu comertul si productia. Acum toti cei sase frati lucreaza pentru compania Lanarte. Familia Vergnes fac o noua regula: unul dintre ei indeplineste atributiile directorului, restul impart intre ei celelalte functii legate de administrarea societatii.

Timpul expansiunii

Afacerile Lanarte au inflorit, iar cladirea companiei era prea mica pentru a se adapta productiei in continua crestere. La inceput au mai construit 2000 m2 de spatiu de stocare, apoi – altele 700 m2,  cu un total de 1000 de m2 anterioare toata suprafata companiei a ajuns la 3700 m2 de suprafata intreaga intreprindere.

La inceputul anilor ’80 cererea de piata a firului de tricotat  a avut un salt simtitor. Ca urmare a acestor tendinte, Lanarte a introdus o noua colectie de moda de fire de lana in diferite nuante.  La acesta ata se adauga o revista de tricotat gratuita, care iesea o data la sase luni. Identitate de corporatie al acestei reviste a devenit un instrument de marketing de mare succes pentru comerciantii cu amanuntul.

La sfarsitul anilor ’80 pe piata de fire de tricotat exista semne de recesiune. A devenit evident faptul ca lantul de magazine „Naaldkunst” este rational de a transmite unei a treia parti, pentru ca toata puterea echipei Lanarte sa fie redirectionata pentru a creste capacitatea de productie.

Povestea de succes

Marele sau succes compania Lanarte il datoreaza in primul rand faptului ca membrii familiei Vergnes  au fost in masura sa faca o distinctie clara intre problemele de afaceri si de familie. Afacerile au ramas intotdeauna dincolo de pragul de birou si nu erau dezbatute la reuniunile de familie. Astazi compania este condusa de cel mai tanar dintre fratii Vergnes, iar posturile vacante ramase sunt ocupate de personal salariat.

De-a lungul anilor, compania Lanarte a cucerit pietele straine si a reusit sa-si castige un punct de sprijin acolo. Acum, kiturile si modele ei superbe sunt disponibile in mai mult de 40 de tari. Lanarte nu inceteaza niciodata sa imbunatateasca calitatea produselor, de exemplu, crearea de noi nuante de panza folosind grila de ecran de matase, facand setul pentru ambalarea kiturilor de broderie confortabil si elegant.

Prin intermediul acestor tehnologii inovatoare Lanarte produce doua colectii in fiecare an, pastrand abordarea traditionala si introducerea de noi tendinte in decorul casei. Compania Lanarte nu ar avea succes, daca aceasta nu ar aspira la cautarea neobosita a mai multe idei noi .