Putina istorie – Pergamano
Imaginile cu lucrarile facute in aceasta tehnica te lasa mut cu frumusetea si gingasia lor. Eu personal nu am putut trece pe alaturi fara sa vreau sa stiu ce tehnica este, cum se lucreaza, de unde provine… Am hotarat sa impartasesc cu voi tot ce am aflat despre o tehnica foarte interesanta si uitata – Pergamano (mestesugul Pergamentului).
O tehnica, pe de o parte simpla, dar in acelasi timp suficient de interesanta, care necesita timp, dedicare si rabdare.
Putina istorie despre tehnica mestesugului PERGAMANO (pergament).
Arta Pergamano a aparut in Europa in Evul Mediu, in jurul secolului al XIV-lea. Cartile vechi, copiate de mana si semnele de carte erau decorate cu desene delicate si ajurate. Bazele aceste arte frumoase si delicate au fost puse de de maici catolice. Tot ele au pastrat-o pana in zilele noastre in manastirile din America de Sud.
Pergamentul a aparut pentru prima data in orasul Pergam din Asia Mica in secolul al II-lea inainte de Hristos. Acest material erau de fapt piei de animale foarte subtiri cu atentie prelucrate. Pergamentul era ami convenabil, mai sigur si mai durabil si foarte rapid a inlocuit papirusul egiptean. Un tip de pergament – cel mai subtire si delicat material – este VELUMUL sau hartia velina utilizata si in ziua de azi pentru tiparirea documentelor importante.
In secolul al XV-lea a aparut un material mai ieftin si mai usor de fabricat – hartia pergament, care a inlocuit rapid pergamentul din tipografii. Cu toate acestea, pictorii continuau sa foloseasca pergamentul obtinute din piele de animal.
Aparuta ca o arta religioasa, pergamano din secolul al XIX-lea a devenit larg raspandit in mediul laic. Cel mai popular acest tip de decor din pergamentul de hartie a devenit in Franta. S-a complicat tehnica de lucru, au aparut motive noi in desene. Au aparut mecanisme si echipamente, care sa permita perforarea si realizarea marginii la masini de prelucrare.
Odata cu dezvoltarea industriei, cu crestere numarului de cartilor publicate arta Pergamano a devenit invechita si aproape uitata. Cu toate acestea, acestei arte i-au dat o noua viata calugaritele catolice, predand aceasta tehnica in manastiri si institutiile de invatamant din America de Sud. Anume acolo Marta Ospina a facut cunostinta cu arta Pergamano , si a devenit fondatoarea marcii Pergamano. Fata a vazut lucrarile in aceasta tehnica in Columbia, cand avea doar 14 ani. Indragind aceasta minunata arta, ea a continuat sa o prcatice in Europa, invatand mestesugul si alte persoane care doreau sa-l cunoasca, Dar existau dificultatii cu instrumentele si materialele, si din luna martie, deja fiind sotia lui Temena Venema, ea a inceput sa dezvolte si sa produca instrumente si materiale pentru Pergamano sub noul brand, cunoscut din 1988.
In prezent, compania Pergamano International prezinta numeroase serii de produse, care permit punerea in aplicare a oricaror idei in arta Pergamano.
In asa fel arta veche, care isi are originea in manastirile medievale de maici, astazi devine disponibila oriunde in lume si fiecare isi poate implini visul de a lucra in aceasta arta.
In GALERIA cu imagini puteti vedea o multme de lucrari obtinute prin aceasta tehnica.
Lucrarile te minuneaza cu finetea si tandretea lor. Sa lucrezi in aceasta tehnica este o placere si produsele realizate in arta Pergamano pot avea diferite utilizari. In curand mai multe informatii despre tehnica de lucru Pergamano.