Rezolvarea problemelor (spalatul)
In cazul cand broderia terminata a avut de suferit in imprejurari neprevazute, sfaturile noastre va pot fi de mare ajutor!
Cu siguranta ati fost in situatia, cand asupra broderiei tocmai terminate s-a varsat o cana cu bautura, sau, pe care va fi nevoie s-o descoaseti, dupa ce s-a jucat cu ea pisica in loc de ghem. Nu lasati mainile in jos, nu va descurajati! Noi am adunat o serie de sfaturi utile, care va vor ajuta sa rezolvati aceste probleme tipice pentru iubitoarele de cusut, sau si mai bine, care va vor ajuta sa preveniti astfel de situatii.
Spalatul broderiei
In timpul coserii pe broderie raman urmele de la gherghef si de la crema pentru maini, in cazuri si mai grave – urme de mancare si bautura. Din acest motiv inaintre de inramare broderia trebuie spalata. Pentru asta e nevoie de stiut, daca atele si panza nu se decoloreaza la spalat. Instructiunea pentru spalat de obicei exista pe ambalajul producatorului. Pentru o si mai mare siguranta puteti lua legatura direct cu producatorul (datele de contact pot fi usor gasite pe ambalaj sau site-ul oficial al producatorului) pentru a primi un sfat. Sfaturile noastre pentru spalarea broderiei va vor face cunostinta cu metodele principale, care vor reda broderiei voastre puritatea si curatenia de la inceput, dar pastrand culorile vii.
Petele de ceai si cafea
Astfel de pete la fel se spala cu muta greutate. Din acest motiv, este mult mai bine sa preveniti aparitia lor, decat sa le scoateti. Intotdeauna serviti cafeaua departe de broderie. Acest obicei nu numai ca v-ar scapa de incidente neplacute, dar v-ar da ocazia sa luati o pauza de odihna pentru ochi. Daca totusi incidentul a avut loc, atunci solutia cea mai buna este sa clatiti imediat panza in: apa rece. Nu va grabiti sa puneti panza in apa calda – ea „intareste” murdaria. Daca nu va ajuta nimic, atunci va ramane sa coaseti fonul inca odata, dar cu fire de culoarea panzei. Aceasta metoda dureaza mai lung, dar e o metoda sigura de a ascunde petele obraznice de pe panza.
SPALATUL BRODERIEI:
1.Pentru inceput turnati intr-un vas apa calda, putin detergent, dar fara inalbitor, pentru a evita decolorarea firelor. Puneti broderia pe suprafata apei si lasati-o sa se imbibe, dupa aia incet o inmuiati total in apa.
2.Lasati broderia la inmuiere, ca toata murdaria sa se desprinda. Daca pe marginea broderiei au ramas urme de degete, frecati putin panza in aceste locuri. Straduiti-va insa sa nu frecati locurile cusute intre ele, ca sa nu deteriorati punctele cusute.
3.Daca totusi petele se incapatineaza sa ramana pe panza, scoateti broderia din apa si varsati apa murdara. Puneti broderia pe fundul vasului si atent stergeti locul patat cu un burete inmuiat in apa curata si calda. Asta va va ajuta sa scoateti murdaria ramasa.
4.Clatiti broderia in apa calda, apoi o inveliti intr-un prosop de culoare alba, dar nu stoarceti. Lasasi broderia sa se usuce incet pe prosopul plusat la temperatura camerei, sau foarte atent o calcati pe verso cu fierul de calcat.