Sfaturile expertului I
Folositi un gherghef pentru a coase sau tineti panza in mana, in ambele cazuri stiti cat de usor se transfera grasimea de pe pielea mainilor pe panza. Aici va oferim cateva sfaturi cum sa pastrati panza si firele curate.
Metinerea curateniei
1. Fixatti o coala de hartie subtire pe panza inaite de a o prinde pe gherghef. Atent taiati hrtia pe centru in forma de cruce si intoarceti hartia de 4 colturi pentru a deschide accesul catre panza.
2.Aceeasi metoda ca in punctul anterior, numai ca de aceasta data invartiti hartia in jurul barei de sus si jos, dupa ce ati fixat hartia pe partea din fata a lucrarii.
3.Daca coaseti fara gherghef, atunci invalatuciti panza in asa fel ca mainile safie in contact numai cu verso, in asa fel toata murdaria ramane pe verso.
4.Cea mai simpla si la indemana idee: spalati mainile cat de des se poate, atingeti firele cat mai rar.
Lupta cu decolorarea
Una din regulile de baza pentru expunerea lucrarii spre vizionare dicteaza: nu expuneti broderia in locul iluminat direct de razele solare pentru a proteza firele si panza de decolorare. Amintiti-va panzele vechi din muzee. Ati observat broderiile minunate, chiar si putin sterse, care se privesc minunat, pana nu ati vazut culorile adevarate de pe verso? Asa efect au razele ultraviolete, din aceasta cauza, cautati locul pentru a atarna o lucrare, unde cel mai putin ajung razele solare. La fel, este indicat de cautat in atelierul de inramat sticla speciala, care protejeaza lucrarea de razele ultraviolete.
Si, in sfarsit…
Cand data viitoare veti lua in mana acul pentru cusut, ganditi-va si la informatia citita aici. Spre exemplu, pauza pentru ceai sau cafea o luati cat mai departe de boderie, sau acoperiti lucrarea cu o hartie. Aseste actiuni va vor ajuta sa evitati incidentele neplacute si intr-un sfarsit sa economisiti timp si nervi. Si pentru final, ultima rata de sfaturi despre pastrarea lucrarii terminate – in articolul de maine!