Aici va vom da informatii despre celelate culori din paleta curcubeului si simbolistica lor.

Culoarea Magenta (VIOLET) 

Aceasta culoare este cel mai scurt fascicul de lumina a spectrului de culori pe care ochiul uman il poate distinge. Dar, dupa puterea efectului este una dintre cele mai emotionale si puternice culori. Unele persoane adora culoarea violeta, altii nu o accepta absolut. Se crede ca aceasta este „culoarea magiei”, si intr-adevar, are ceva misterios. Poate culoarea violet inchis a cerului de noapte evoca in noi astfel de asociatii? Pictorii cred ca culoarea violet are ceva dureros si trist. Un copil care picteaza cel mai mult in violet are nevoie clara de ajutorul unui psiholog – el este nefericit si deprimat, melancolic. Dar daca violetul lui favorit este mai purpuriu, visiniu sau violet – poate e un ganditor si om intelectual, creativ. Intr-o incapere de locuit este mai bine de folosit culori luminoase de nuante violet si lilac,culorile adanci si prea luminoase sunt obositoare.

Purple simbolizeaza puterea, demnitatea, onoarea, maiestatea, gloriea, forta. Uniunea de iubire si de adevar, ca o combinatie de rosu si albastru.

curcubeu

Culoarea rosie (RED)

Rosu – este cea mai puternica dintre toate culorile. Red – o culoare stralucitoare, calda, care evoca emotii puternice. La majoritatea oamenilor, rosu este asociat cu dragostea, caldura si confortul. Rosu este considerat agresiv si o culoare enervanta, si capabila de a crea emotie si tensiune. In psihologie, personalitatile, care aleg rosu, sunt dornice de a cuceri, de a reusi,  a-si atinge scopurile; daca vorbim despre iubire, la ei este mai degraba o pasiune senzuala, potenta; cu comportament activ, poate chiar agresiv, cu constiinta de sine plina de viata, activi, inspirati. Culoarea rosie este aleasa de catre persoanele emotionale, amoroase, senzuale. Psihologul american Berthold Schwarz considera ca proprietarii de masini rosii – optimistii care iubesc viata si se considera foarte fericiti. In cazul in care rosu este culoarea preferata a unei persoane, despre el, se poate spune, ca este indraznet, comunicativ si excitabil. Culoarea rosie este preferata de personalitatile puternice cu vointa, dominatoare, altruistii la fel o prefera, rosu este adesea ales de adolescenti. In cazul in care o persoana sufera de un complex de inferioritate si se teme de certuri, daca aceasta vrea stabilitate in relatii si este inclinat spre singuratate, culoarea rosie pentru ea va fi enervana. Rosu – simbolul pasiunii, entuziasmului, energiei, erotismului, deaceea dezgustul fata de rosu sau ignorarea acestuia este un semn de slabiciune fizica si epuizare mintala.

Roz (Pink) este mai aproape de alb decat de rosu. Aceasta este – o culoare pala, senzuala, autoritatile alimentare cred ca aceasta este una dintre culorile, care cel mai mult ridica pofta de mancare.

Nuante de rosu: rosu, roz, carmin, visiniu, cardinal, rosu aprins, caramiziu.

Galben (YELLOW)

Culoarea galbena este o culoare luminoasa stimulatoare, ea creste concentrarea, imbunatateste memoria, organizeaza, ajuta la luarea deciziilor corecte si rapide, ajuta la intelegerea ideilor noi si punctele de vedere ale altora, este culoarea optimismului. Trezeste dorinta de deschidere, libertate, mobilitate, sociabilitate. Culoarea de soare si de vara – in alchimie auruk este considerat lumina soarelui inghetata. Ca o culoare aproape de aur si soare, simbolizeaza adesea slava si puterea divina.

In cele cinci elemente chineze galbenul – culoarea pamantului – inseamnă stabilitate, maturitate, materialitate.
Toate nuantele de galben de la portocaliu aprins, auriu cald ca soarele, lamaie, la nuante  de ocru pamantiu, de masliniu, strontiu rece – toate, fara exceptie au o incarcatura emotionala, calda, prietenoasa. In acelasi timp, este perceputa si ambiguu. Galbenul – dupa efect este similar cu portocaliul, fermitate, tonifiere, revitalizare, deschizand in fata persoanei influentele pozitive externe, contribuind la prelungirea bunei dispozitii. Este culoarea sperantei si optimismului. Ca cea rosie si portocalie, mareste eficienta, dar intr-o masura mai mica, dar pe o perioada mai lunga. Are efect benefic asupra creativitatii. Ajuta la stari negative, mentale: blocaj creativ, depresie, stima de sine scazuta, pesimism.
Este remarcata  mai ales pentru efectul sau terapeutic asupra organelor digestive si hepatice. Galbenul imbunatateste pofta de mancare. Culoarea Galben ajuta la vindecarea psihoneurozelor, deoarece are capacitatea de a calma si diminua tensiunea nervoasa la om. Galbenul pune sentimentele in miscare, elibereaza de stari negative, care subminează increderea. Ajuta mai ușor sa accepti idei noi si le vezi dintr-o perspectiva diferita. Aceasta contribuie la o mai buna auto-organizare si concentrare a gandirii. Dacă doriti sa va faceti oaspetii sa se simta in largul sau si sa se distreze din toata inima, decorati camera de zi cu obiecte galbene.

La copii se imbunatateste interesul cognitiv. Cu toate acestea, in camera copiilor culoarea galbena ar trebui utilizata cu moderatie pentru  ai usura copilului adormitul. Daca doriti sa inviorati un copil lent si pasiv- atarnati o imagine cu soare in camera lui!

A purta imbracaminte cu indicii de galben este recomandat daca doriti sa obtineti succese la detalii atunci cand invatati si aveti nevoie de un cap limpede atunci cand doriti sa aduceti un pic de bucurie in viata voastra. Nu purtati galben daca: simtiti frica, nu doriti sa fiti in centrul atentiei, si doriti odihna capului. Galben viu poate fi un fundal bun pentru orice culoare (in China, pe un fundal de culoare galbena au demonstrat intotdeauna colectiile de porțelan). Pe peretele galben arata bine picturile.

Culoarea alba (WHITE)

Culoarea alba – o sinteza a tuturor culorilor. Ea cuprinde un sens semnificativ, deoarece transmite atat caldura si lumina, dar si recele si gheata. Culoarea alba nu respinge pe nimeni, din acest motiv ea poate fi priferentiala pentru persoanele cu orice caracter. Pentru alb este tipica neutralizarea propriei puteri, deci din punct de vedere al fiziologiei practic albul este mai bine de utilizat in combinatie cu albastru, rosu sau verde.

Albul simbolizeaza puritatea, castitatea, pacea, virginitatea, lumina, ințelepciunea, inocenta si adevarul, evlavia si ceremoniile religioase. Imbracamintea de culoare alba ajuta la reducerea iritabilitatii, reduce frustrarile si nemultumirile. Daca uneori aveti sentimentul ca munciti, ca un ”cal de povara la plug”, de dimineata pana seara, neobosit, si viata trece pe alaturi, purtati alb. Albul simbolizeaza purificarea si un nou inceput. O bluza alba imbracata de dimineata va va da o senzatie de oportunitate de a incepe o noua zi „de la zero”.

Culoarea gri (GREY)

Negru, alb si gri – culori acromatice. In mitologie si arta gri este putin utilizat. Gri-ul combina calitatile opuse ale alb-negru, prin urmare, se simte alienat, mereu pe margine (de fapt nici nu vrea sa fie primul). Unicul scop al gri – stabilitatea și armonia. Gray este singuratic. Persoanele care prefera gri, nu cred ca emotiile pot decide ceva, nu cred in sinceritatea distresului emotional; cred ca emotiile pot avea loc numai in anumite circumstante (dar nu acum). Prin urmare de aici retinerea emotionala si, prin urmare, epuizarea. Gray stabilizeaza intotdeauna procesele din jur, dar intotdeauna arata bifurcat si se simte rau. Hainele gri ofera posibilitatea de a fi liber si calmeaza bine nervii. Gri argintiu intotdeauna arata nobil ca argintul in sine si provoaca un sentiment de stabilitate si prosperitate fara invidie (pentru ca el nu este de aur!). Dar numai bijutierii cunosc faptul ca in natura zacamintele de argint sunt mult mai mici decat cele de aur, pretul sau este stabil si fara impuritati este foarte apreciat!

Gri deschis da senzatia de usor, exprima libertatea si o stare psychoenergetica sublima, gata de contact, ea calmeaza bine , calmeaza corpul si mintea (tinde spre alb). Stilul culorii gri – nelinistea (fantomele sunt de culoare gri).

Gri inchis da stare de calm si greu, excitarea la ea este inhibata si muta. Persoanele care prefera gri inchis, pot fi caracterizate prin sensibilitate crescuta, ele au nevoie dominanta de satisfactie mentala si fizica. Aceasta culoare exprima lupta constanta a constiintei cu anxietatea excesiva (pare ca persoana este lipsita de energie interna – se caracterizeaza prin expresii precum „mort, rupt, dar inca in viata”). Acesti oameni sufera de sensibilitatea lor si resping comunicarea plina de emotii, deoarece nufac fata afluxului de energie.

Regula generala pentru toate culorile – daca utilizati trei culori diferite, mai adaugati obligatoriu una din culorile acromatice. Trucul culorii Gri neutru este ca aproape de orice alta culoare isi schimba vizual nuanta in contrast. Aceleasi proprietati le detine si albul, mai putin negrul. De exemplu, alaturi de rosu gri arata verzui, in apropiere de portocaliu devine aproape albastru.