Stiti ceva despre smalt, „enamel” sau Monotype?
Istoria smaltului duce in vremuri indepartate, cu multe secole inapoi. Artizanii curiosi din epoca cuprului, acopereau placile de metal cu nisip colorat si le puneau in cuptor. Topindu-se boabele de nisip creau imagini. Pentru a le face mai expresive, artizanii frecau nisipul in mortar de granit, pentru ridicarea nivelului de culoare la pulbere de cuart se aduaga pudra cu pigmenti.
ISTORIA smaltului, „enamel” sau Monotype pe scurt
Noi putem doar ghici ce materiale si metode de fabricare a emailurilor artistice foloseau vechii egipteni, in limitele grecesti smaltul a aparut ca o arta deja bine stabilita. Si, nu in Grecia, ci in Micene – o asezare mai straveche decat Atena si Delphi …
Arheologii au gasit artefacte care atesta intrebuintarea smaltului in jurul lumii. Smaltul colorat era cunoscute de popoarele din India si China, Persia si Bizant, Roma antica. Deci, nu este nimic surprinzator in faptul că, chiar si etimologia cuvantului „smalt” nu pot fi urmarita destul de clar. Potrivit unor oameni de stiinta, la baza formarii cuvantului au stat exprimarea in vechile limbi a verbelor, care denota un amestec de componente. Alti experti sunt convinsi de suprematia conceptului de „stralucire”, care vine de la greci.
Varietatea tehnicilor smalt
Smaltul fierbinte – este sticla ferm conectata la substratul de metal prin ardere. Moduri de a face acest lucru sunt destul de multe. Numai tehnici decorative exista mai mult de 20, dar mai exista si cea artistica. Chiar si in cadrul unei singure tehnologii (de exemplu, cloisonne) metode si tehnici sunt diferite pentru diferite metale (cea care este potrivita pentru cupru, nu este potrivita pentru argint) sau pentru diferite smalturi (cu cele opace se lucreaza in mod diferit decat cu cele transparente).
Toate echipamentele pot fi impartite in mai multe grupe.
1. Smaltul solid (graffiti, stencil, scrolling, Limoges, decal, silk printing, etc.)
2. Cloisonne si smaltul crestat (cloisonne, shampleve)
3. Smaultul pe suprafete special preparate (pentru gravare, stantare, galvanizare, folie)
4. Smaltul pentru vitralii (plik-o-Jour)
5. Smaltul gofrat (medalion, Impasto)
6. Smaltul pentru picturi (email, Limoges, grisaille)
7. Tehnica mixta.
Cel putin de acum incolo veti avea idee despre aceasta tehnica de lucru.
Va invitam sa vizualizati si GALERIA cu imagini ale operelor de arta, lucrate in aceasta tehnica.