Tehnica de cusut la broderia ASSISI
Despre broderia “Assisi” (Assisi) – o tehnica foarte interesanta si deosebita de celelalte tehnici de cusut am scris uin unul din articolele noastre precedente, pe care il puteti citi: Broderia – “Assisi” Astazi vom scrie pe larg despre acesta tehnica de cusut.
TEHNICA: broderia traditionala consta din dou etape. In prima etapa – conturul desenul pictat pe panza (in alb) este inconjurat cu o cusatura „Holbein”. In etapa a doua – fundalul este cusut cu „cruce asimetrice”, „cruce Muntenegru” sau „cruce italiana”. Foarte rar sunt folosite crucile numarate conventionale (cross stitch).
Culorile traditionale: principalul – rosu, apoi albastru si verde; rar – galben. Negru si maro – pentru contururi.
Motive: la inceput in epoca medievala- imaginile primitive din „flora si fauna” (deoarce Sfantul Francisc era ocrotitorul naturii); apoi au fost adaugate subiecte „narative” – diferite scene din viata oamenilor, in sec. XVI – scene si imagini simbolice la moda in „Renaissance”. Multe din desene sunt de forme simetrice.
Cusatura „Holbein”: cusatura dubla „ac inainte” si-a primit numele de la artistului Hans Holbein, care la introdus in picturile sale. Cusatura Holbein se face in felul urmator: in primul rana se pun copci „acul inainte” intr-o directie, apoi lucrarea se intoarce si cu acelasi cusatura „ac inainte” se umpla golurile de la prima cusatura. vedeti mai jos in imagini: motive cusute in tehnica assisi, cusatura Holbein, „cruce asimetrica”,
„cruce italiana”, „crucea de Muntenegru”.
Tesatura: broderia „Assisi” poate fi cusuta fie pe panza Aida, sau evenweave, dar pentru a obtine efectul unei imagini clasice, mai bine este de folosit o panza de in cu o legatura fina, de exemplu, cum ar fi panza Belfast №32.
O GALERIE cu forografii a lucrarilor cusute in tehnica Assisi, scheme si modele va asteapta sa o vizualizati!