Printre o varietate de tehnici de broderie unele din ele adesea se pierd, anume acele care sunt simple la cusut ai au un design spectaculos drept rezultat. Una dintre aceste tehnici este „tesutul suedez'”.

Despre tehnica de brodat – „tesut suedez” intr-o broderie pe prosopul de bucatarie

Tesutul suedez – o tehnica de brodat cu puncte numarate, care are modele geometrice formate de linii paralele prin cusatura „cu acul inainte”. O trasatura caracteristica a acestei tehnici este aceea ca ochiurile din liniile adiacente sunt aranjate de obicei in randuri decalate.

De fapt, „tesutul suedez” – este un nume care provine din limba engleza. Ea a aparut ca urmare a faptului ca majoritatea schemelor studiate ale aceste tehnici de broderie s-a pastrat in Suedia, desi se pare ca tehnica broderiei era comuna in secolul XVII in toată Europa. Astfel, in limba italiana aceasta tehnica si-a pastrat numele „punto yugoslavo”- ce indica faptul ca era cunoscuta in mai multe tari. Dac ane intoarcem la sursele din limba engleza, atunci tehnica data o gasim sub diferite variatii: broderia model; prosop de rachita. Acestea sunt cele mai frecvente expresii utilizate, vorbind despre aceste broderiil.

Am inceput cu titlu acestei tehnici deoarece el deja detine informatii cu privire la utilizarea traditionala a acestei broderii. De obicei, cu aceasta tehnica erau decorate obiectele de uz casnic – fete de masa, servetele, fete de perna, cuverturi de pat, si in primul rand prosoapele de bucatarie!

Pentru o demonstratie de cusut in tehnica „tesutul suedez” se folosesc urmatoarele materiale:

-Prosop vafe (se poate coase si pe panza neteda sau chiar pe o fasie de tesatura Aida, care apoi se coase pe prosop plusat);
-Fire mouline de trei culori in trei fire (sau, de asemenea, o alegere excelenta pentru aceasta tehnica pot fi ate de la Talmaciu, mai cu seama fire in culori melange), o panglica pentru agatatoare de umeras.
-In plus, am ales deja un model dupa care sa vedeti cum se coase:

Dupa ce ati fixat ata pe verso coaseti primul rand cu cusatura sumpla „cu acul inainte”, il faceti pe intreaga lungime a obiectului brodat.

Daca intregul model este cusut cu un fir de o singura culoare, urmatoarea linie poate fi cusute in directia opusa, fara a se taia firul. Din moment ce eu am ales fire de diferite culori, trec pe verso la randul al treilea, al doilea rand insa il cos cu un fir nou.

Din randul doi incepe de fapt modelul de numarare. La fiecare sase cusaturi paralele cu primul rand, vom face doua perpendiculare pe un singur patrat inaltime. Nu uitati ca ochiurile in liniile paralele sunt esalonate!

In al treilea rand, dupa fiecare cinci cusaturi paralele cu prima linie, se coase o pereche de cusaturi oblice. O margine a cusaturii este la un nivel perpendicular fata de randul anterior, iar celalalt – in punctul oblica al celulei de la marginea cusaturii paralele in aceeasi linie anterioara. Suna complicat, dar nu este asa, urmariti desenul, este practic cum desenam schematic o casa.

Coaserea randurilor de la patru la sapte este, de fapt, exact ca randul al treilea repetat, numai numarul de cusaturi intre paralela inclinata se reduce la unul, iar lungimea celor inclinate creste cu o celula in fiecare linie.

Randul opt reprezinta imaginea in oglinda randul doi – aceleasi doua cusaturi perpendiculare la fiecare sase paralele.

Cusaturile de la randul noua la unsprezece, ca si primul, servesc ca un fel de frontiera intre cele doua desene si ce cos „cu acul inainte”.

Randul zece – axa de simetrie a modelului. Toate liniile de mai jos sunt o imagine in oglinda a liniilor respective de sus. Coasem pna la terminarea modelului.

Mai raman detalii tehnice la bunavoita fiecaruia cum isi inchee lucrarea. De exemplu, la a doua margine prosopul se poate coase cu cruci decorative bilaterale si cusuta agatatoarea) – prosopul brodat in tehnica de tesut suedez e gata!

La o lucrare delicata, corecta si atenta si partea verso are un aspect decorativ.

Urmariti procesul de coasere pas cu pas in fotografiile din GALERIE.

Va mai puteti informa si despre alte tehnici de cusut:

Arta tesutului si paslei – Martina Celerin

Compozitii magice din fire – Agnes Hertz Ice

O broderie neobisnuita – Anne Honeyman