La aceasta tema avem mai multe articole, fiecare fiind scris pentru a va pune la dispozitie cat mai multa informatie despre arta broderiei – pictura cu acul. Din toate tehnicile folosite in lume, cele mai raspandite raman totusi: crucea (counted cross-stitch, cross stitch) si goblenul (needlepoint stitch, petit point). Nu ramane in urma nici broderia artistica, sau cum i se mai zice la noi – broderia neteda (satin stitch, damask stitch). Despre toate aceste tipuri de cusaturi si tehnici de broderie gasiti carti si albume AICI !

Acum vom descrie fiecare tip de cusatura mai pe larg.

Cruci numarate (counted cross-stitch, cross stitch) – o cusatura conform schemei pe panza canvas sau tesatura uniforma cu acul si fire mouline colorate. Cusatura in “cruce” este alcatuita din doua cusaturi diagonale care se intersecteaza. Cusatura “semi cruce” consta dintr-o singura cusatura pe diagonala.Dimensiunea crucilor depinde de masura panzei sau tesaturii alese (cu cat numarul panzei este mai mare, ca atat crucile vor fi mai fine).

Procesul de broderie consta in trasnpunerea pe panza curata a numarului de cruci de o culoare anume prevazuta de schema. Fiecarei culori de fir mouline pe schema ii corespunde un semn din diagrama colorata sau alb-neagra intr-un patrat, care este egal cu o cruce pe tesatura. Fiecare cruce pe material are intotdeauna un pas clar si acopera acelasi numar de fire din latimea si inaltimea panzei (de obicei 4×4 pentru canvas si 2×2 pentru tesatura uniforma). Pentru ca crucile sa fie uniforme, acul trebuie sa intre intotdeauna cu exactitate in orificiile din colturile impletiturii firelor. Daca nu sunt altfel de specificatii in instructiunile kitului, atunci toate crucile din broderie trebuie sa fie indreptate intr-o singura directie (cusatura diagonala de sus este intr-aceiasi directie).

Pentru a facilita procesul de coasere, inainte de brodat panza poate fi impartita in patrate (10×10 cruci, precum este impartita si schema). Pentru aceasta sunt folositi markeri perfect lavabili sau fire contrastante. In plus, aveti posibilitatea sa utilizati o panza caroiata direct de producator.

Canvas Aida – cea mai convenabila panza pentru tehnica de broderie cu cruci numarate, panza de bumbac natural cu fire impletite in patrate 4×4 foarte clare. Dimensiunea panzei dupa traditia engleza indica numarul de cruci pe inch de tesatura (de exemplu, Aida # 16 este de 16 cruci pe inch).

Tesatura uniforma – tesatura de in sau in in amestec cu alte materiale textile, care consta din fire individuale si nu are patrate clar definite pentru cruci. Brodatul pe ea este mai greu decat pe panza AIDA, deoarece aveti nevoie in mod constant sa numarati firele verticale si orizontale (2×2), si pentru a evita greselile, in mod constanteste necesar de urmarit cum se aseaza crucile. Cu toate acestea, si modelul de broderie pe tesatura uniforma, cat si fondul arata mult mai fin si spectaculos decat pe panza cu gauri in ea.. Dimensiunea tesaturilor uniforme, de asemenea, a venit la noi din Anglia si sunt de 18, 25, 28, 32, 36 si 40 de fire pe inch (2,54 cm).

Crucile tiparite (stamped cross-stitch ) – sunt cusaturi in cruce imprimate pe panza, cusute cu ac si fire mouline colorate. Diferenta dintre celelalte cruci constau in faptul ca modelul este imprimat direct pe tesatura in forma de cruci de culorile dorite. Astfel, procesul este unul simplu, trebuie doar sa se coase crucile pe broderie cu culoarea potrivita. Totul este simplu si clar.

P.S. Imi amintesc ca in copilarie existau in vanzare desene mici imprimate pe o panza de stamba (despre panza standart, pe atunci puteam doar visa). Erau excelente in lucru pentru primii pasi in broderie.

Cusatura artistica sau neteda (satin stitch, damask stitch) – broderia cu cusaturi drepte sau inclinate, care umple complet sau partial desenul modelului transpus prin contur pe tesatura. Pentru broderie poate fi utilizata orice tip de tesatura cu o suprafata neteda bine intinsa pe in cerc sau gherghef. Schitele desenelor pentru broderia artistica colorata sunt, de obicei, alb si negru. Acest lucru se face in scopul de a ati putea alege paleta de culori dupa propriul plac. Si in aceasta tehnica, exista diferite tipuri de cusaturi si tehnici, pe care le vom descrie intr-un articol separat.

Cusatura goblen (ten stitch, needlepoint stitch) – face parte din tipul cusaturilor numarate, pe fata arata la fel ca o jumatate de cruce. Cu toate acestea, la broderia cu jumatate cruce pe verso primim dungi orizontale sau verticale, in timp ce la cusatura goblen – cusaturi diagonale, care la terminare nu permit lucrarii sa ia dimensiunea oblica, fapt care este esential atunci cand coaseti cu fire de lana panouri, covorase sau perne pentru  canapea.

In acelasi scop (retinerea formei), la cusatura tesatura tapiseriei se intinde pe un cadru special sau gherghef. Asa cum am spus, la coaserea goblenului pot fi folosite diferite tipuri de fire (in dependenta de modelul ales si obiectul brodat), dar si tesatura diferira.
In ceea ce priveste tesaturile, straminul este cel mai adesea in seturile pentru goblen, insa pot fi gasite kituri cu tesatura de diferite dimensiuni.

Cititi si despre alte tehnici de cusut:

Tehnici de cusut – TRAPUNTO

O altfel de broderie – Mitra McQuilton