Atunci cand o persoana pune mana pe perie, fara a avea o experienta in pictura, imediat apare intrebarea – cu ce culoare pictez? La fel se intampla si cand te apuci de un goblen, broderie, de cusut o IE… Nu conteaza caesti adult sau copil, intrebarea ramane aceiasi – „Cu ce culoare ppictez, cu ce culoare cos?”, imediat apar in minte tiparele:

Cerul este albastru; florile sunt rosii, galbene sau albastre; iarba este verde.

Teoria anotimpurilor, cum se alege o culoare potrivita pentru pictura, broderie sau teoria culorilor si anotipurilor ca un instrument creativ.

Care ar fi cea mai potrivita metoda de a lamuri aceasta teorie? Sa vorbim despre cercul de culori descoperit  inca in 1700 de catre Isaac Newton in anii 1700 timpurii, despre faptul ca sunt culori: cromatice si acromatice; calde si reci; primare si secundare…?

Fiecare frotiu ar trebui să prezinte trei culori ale subiectului, gama de culori și culoarea luminii.
La acest moment, copiii îngrămădite în loc pensula și să înceapă să facă propriile lor lucru. Adulții încerca să se gândească la ea și nu caște posibil.  Poate fi plictisitor si greu de inteles, pana la urma orice proces are succes doar daca este interesant si captivant.

In cele din urma cel mai simplu este sa invatam de la natura si exista doar cateva reguli simple:

Fiecare tablou are propria armonie a culorilor.

 Cel mai bun profesor – colorist – este natura insasi.
Aspectul culorilor in natura se modifica in functie de anotimpuri.
Culorile primare sunt intotdeauna sapte, si ele ramann aceleasi, se modifica doar nuantele.

Coloristii americani K.Dzhekson si G.Vatterman au dat lumii Teoria culorilor „Seasons”. Dupa aceasta teorie nu este nevoie sa inventezi nimic, poti doar sa te uiti in jur si sa observi, sa memorezi modul in care arata natura intr-un moment dat al anului.

In GALERIA de imagini puteti vedea paleta culorilor dupa anotimpuri: Primavara, Vara, Toamna, Iarna. Puteti observa ca in tabela fiecarui anotimp sunt prezente toate culorile sunt in armonie unele cu altele. Dar, cu toate acestea, fiecare sezon are propria paleta de culori aparte.

Urmariti imaginile din galerie cu diferite anotimpuri, apoi vom dezbate subiectul: dupa care criterii a culorilor se poate determina anotimpul din imagine.

PRIMAVARA

Va fi de mirare, dar culoarea principala a primaverii este GALBEN.
Galbenul este prezent in aproape toate nuantele de culori, din acest motiv toate ni se par atat de vesele. Este un adevarat caleidoscop de culori luminoase, mai ales in mijlocul primaverii, atunci cand totul infloreste. Copacii decorati cu flori albe si roz. Lalele galbene, rosii, portocalii; liliacul violet; galbenul primulelor si papadiilor; iarba verde-galben si primele frunze de pe copaci – toate sub un albastru clar transparent al cerului de primavara. Pentru o natura tipica de primavara culorile sunt vesele, fine, luminoase. Toate culorile acestea sunt folosite la tema -copii.