Teoria culorilor in anotimpurile anului (II)
In articolul de astazi vom dezbate mai departe subiectul: dupa care criterii a culorilor se poate determina anotimpul din imagine.
Natura ne ofera tot de ce avem nevoie pentru a studia – Teoria anotimpurilor – sau cum se alege o culoare potrivita pentru pictura, broderie.
Vizualizati imaginile din GALERIE pentru a vedea paleta culorilor dupa anotimpuri, astazi vom studia celelalte trei anotimpuri:
VARA
Culoarea principala a verii – albastru. In timpul verii, cerul trece razele soarelui printr-un fel de filtru albastru, iar acest lucru pare a ne face sa vedem totul ca si cum totul ar fi fost plin de praf. Soarele arzatoar de vara parca ar arunca un vual de fum peste toata splendoarea de culori de vara. Prin urmare, senzatia de culoare in aceasta perioada a anului cenusie-pastel, inabusita, ca in cazul in care culorile sunt sterse.
TOAMNA
Culoarea principala a toamnei – rosu. Pentru aceasta perioada a anului, desigur, culorile tipice ale recoltei: portocaliul ciupercilor, merele rosii, ceapa de aur, etc. Imbracate „in rosu si placate cu aur” padurile, gradinile si parcurile … Culorile de toamna – calde, bogate, pamantesti, grele. Coaloarea dominanta – rosu. Acest lucru se datoreaza faptului ca in spectrul solar toamna este dominata de razele rosii, sub care totul in natura se maturizeaza rapid.
IARNA
Desigur, atunci cand vorbim despre iarna, ne imaginam totul in alb. Aceasta este culoarea principala, care predomina in peisajele de iarna in cele mai multe parti ale Pamantului. Plus copacii negri, maro, contrastanti cu nametii albi. In natura iarna are o paleta mica, dar, cu toate acestea, culorile ramase se privesc pe un fundal alb foarte luminos: murele rosii de pe pomi, acele verzi a coniferelor, apusurile portocalii, albastrul rece ca gheata de pe cer … Culorile de iarna – reci la gheata, dar patrunzatoare, luminoase si radiante. Culoarea de baza – albastru rece.
Teoria esentiala este, ca in fiecare sezon al anului sunt prezente toate culorile, dar cu propria nuanta distinctiva.
Daca priviti cu atentie la pietre, frunze, sol sau scoarta de copac, veti constata ca nu poate fi gasita o suprafata neteda de culoare uniforma, totul in natura are un aspect granulat, rotunjit sau o suprafata plana. Prin urmare, in natura nu veti gasi o culoare omogena, uniforma. In natura, nu veti intalni doua nuante din aceeasi culoare. In acelasi timp, cele mai placute par nuantele abia perceptibile.
Pentru inceput intr-o varietate de culori va poate ajuta Tabelul de culori, iar apoi cu cat veti fi mai indrazneti, veti conta pe intuitia voastra, cu cat mai multa incredere veti avea in voi, artistul vostru interior, cu atat mai interesante si originale vor deveni lucrarile voastre.
Va dorim tuturor mult noroc si starea buna de spirit creativ!