In articolul precedent:  ”Tehnici de cusut – TRAPUNTO”   am descris istoria aparitiei si dezvoltarii acestui tip de broderie, dar si despre materialele necesare pentru tehnica de cusut – TRAPUNTO.

Tema de astazi este -Trapunto florentin (trapunto fiorentino) – o tehnica simpla si accesibila de cusut a broderiei cu volum.Descrierea tehnicii pas cu pas:

1. Spalati si calcati tesatura.

2. Aplicati modelul pe tesatura. Tesaturile usoare pot fi fixate direct pe imaginea desenului, apoi copiat desenul prin aplicarea conturului cu un creion moale lavabil. Pentru tesuturi mai dense se recoamnda sa fie utilizata hartia indigo (daca pentru partea din fata este selectata o tesatura texturata, lanoasa, modelul desenului ar trebui sa fie aplicata pe partea verso).

3. Asezati cele doua tesaturi una peste alta si insailati pe verticala si orizontala in linii paralele cu fir de cusut de culoare contrastanta (intotdeauna incepeti de la centru spre margini).

4. Fixati usor materialul cusut in gherghef (asigurati-va ca tesaturile sunt stranse intre ele).

5. Coaseti de-a lungul conturului desenul cu cusatura punctata (asigurati-va c acul prinde ambela tesaturi si cusatura este formata din cusaturi uniforme).

6. Scoateti firele de insailat, scoateti tesatura din gherghef  si cu fire de culoarea tesaturii coaseti fundalul. Liniile cusaturilor de fundal ar trebui sa mearga in paralel cu desenul de la centru spre margine, partea din fata cusaturile sa fie practic invizibile, iar pe partea verso – suficient de lungi (asigurati-va ca prin cusatura sunt prinse ambele tesaturi si cusaturile sunt un pic tensionate).

7. Spalati lucrarea pentru a indeparta urmele de creion sau indigo si apoi calcati cu grija.

8. Creati un relief de suprafata, completand  suprafetele inconjurate de contur cu lana (munca se face din partea verso, de la centru spre margine cu un ac cu un capat bont). Folosind un material subtire pentru fata (matase, batist) si fire de lana de diferite culori, puteti obtine un model cu efectul de lumina interesanta.

Umplutura: “Introduceti acul cu firul de lana in tesatura de pe verso si treceti firul printe cele doua tesaturi,
scoateti acul la marginea imaginii. Cand desenul isi va schimba directia scoateti acul din tesatura si reveniti la acelasi punct, urmand o noua directie: acul intotdeauna trebuie introdus in linie dreapta, pentru ca altfel este imposibil de introdus acul sub material fara a deforma partea din fata a lucrarii. In cazul in care fragmentele desenului sunt separate sau diferentiate de contur model firul de lana trebuie taiat pentru a trece de la o parte a desenului la alta. Cand imaginea este destul de larga, precum petalele sau frunzele, acul se introduce in tesatura si se scoate pana cand tot spatiul este umplut. Inainte de a taia firul de lana indreptati firul cu mana, pentru ca spatiul sa fie umplut cat mai proportional. In cazul in care Lucrarea va fi folosita pe fata-verso, asigurati-va ca umplutura sa fie uniforma intre cele doua tesuturi, sa nu atarne nici un capat de fir. Pentru un volum de relief cu suprafata mai mare se poate folosi lana naturala sau sintetica.

9. Calcati broderia pe partea verso, punand-o pe o suprafata umeda.

Tot procesul descris mai sus in puteti vedea in imaginile din GALERIA foto.