Lupta cu oboseala ochilor
Dupa ore lungi de munca grea la broderie este de multe ori simtit oboseala ochilor, acest articol va va ajuta la pastrarea vederii.
Ochii – una dintre cele mai atractive parti ale corpului unei femei. Cu ochii sai femeie pot frange inima barbatului. Cu toate acestea, de foarte multe ori ochilor le este foarte greu.
„Rosii”, ochi iritati si obositi in ultima vreme – este, din pacate, o mostenire pentru aproape tot locuitorii din mediul urban. Motivele pot fi diferite. Acest lucru se datoreaza in primul rand faptului ca cele mai multe dintre noi petrec cea mai mare parte a timpului la calculator. Noi lucram pe calculator, ne distram, socializam. Imaginea de pe ecran, desigur, este diferita de imaginea obisnuita: este luminoasa, discreta, sclipitoare, de obicei, cu un text cu font mic, etc. Si oboseala care apare dupa locul de munca in spatele monitorului, de asemenea este specifica. Pentru a clasifica acest statut s-a introdus chiar un nou termen – Computer Vision Syndrome (sindromul vederii de calculator). Contribuie la dezvoltarea sindromului vederii de calculator, cu siguranta, faptul ca atunci cand se utilizeaza monitorul pentru o perioada lunga se pastreaza aceiasi presiune asupra ochilor.
Dar oboseala ochilor nostri frumosi – nu este numai din cauza lucrului continuu la calculator, oboseala cronica si lipsa de somn, dar, de asemenea, si multi alti factori.
De exemplu, asa-zisa vorba „ochi uscati”, este atunci cand nu exista formarea cantitatii normale de lichid fluid (lacrimile). Cauzele pot fi fluctuatiile sau modificarile hormonale. Acest lucru poate avea loc din motive obiective, la oamenii perfect sanatosi, de multe ori femei, dupa 40 de ani, precum si la pacientii tratati cu diferite medicamente care influenteaza intr-un fel sau altul statutul hormonal al persoanei, precum si mediul ecologic poluat.
Problema „ochilor uscati” se percepe exact ca si senzatia corpului strain in ochi (nisip in ochi), ca si in cazul in care iti intra ceva in ochi, ca si dificultatea de a deschide ochii, sau accese bruste de lacrimare a ochilor, senzatia de uscaciune in ochi.
In arsenalul oftalmologilor exista o metoda obiectiva pentru a determina volumul de eliminarilor alocate lacrimilor – asa-numitul test Schirmer.
Daca utilizand acest test se va dovedi ca motivul de oboseala a ochilor este lipsa lichidului lacrimal in cantitatea necesara, atunci medicul va va recomanda o terapie de substitutie pentru lacrimi artificiale. Astfel de preparate nu contin ingrediente active de medicamente, si contin numai preparate care reproduc compozitia lacrimilor naturale.
Inflamatiile si oboseala ochilor poate fi provocata nu doar de munca cu documentele si la calculator, dar, de asemenea, poate provine si de la produsele cosmetice, fumul de tigara, iluminarea slaba sau prea puternica, radiatii, culori stringente …
Pentru a restabili vederea ar trebui ca ochii sa fie lasati in pace, sa se odihneasca. Pentru a scapa de oboseala si inflamarea ochilor, folositi mijloacele pe care le aveti la indemana:
1) puneti sub ochi bucati de gheata sau un prosop inmuiat in apa rece;
2) inmuiati pleoapele cu suc de castravete;
3) se aplica pe ochi o compreasa de ceai de musetel sau ceai obisnuit;
4) aplicati pe ochi un tampon de bumbac, umezit cu infuzie de salvie pe rand: ba unul cald, ba unul rece (1 lingurita la o jumatate de ceasca de apa clocotita);
5) sau doar un somn bun!
De asemenea, exista unele exercitii simple care va vor ajuta sa scoateti oboseala ochilor:
1. „Fluturele”. De multe, multe ori dati din gene, adica clipiti. Se pare ca stand in fata monitorului ochii se lenevesc si nu mai clipesc, si acest lucru face rau vederii noastre.
2. „In sus-in jos”. Tine-ti capul drept, nu inclinati spre spate. Uitati-va drept inainte. Ridicati incet privirea spre tavan, mentineti pozitia pentru cateva secunde, apoi coborati lent privirea spre podea si la fel retineti cateva secunde. Capul in timpul exercitiului ramane nemiscat.
3. „Pendulul”. Tine-ti capul drept, uitati-va drept inainte. Mutati privirea spre stanga, apoi incet spre dreapta. Capul este fix, lucrati numai cu ochii. In timpul exercitiului urmariti starea muschilor ochilor, nu-i extenuati!
4. „Opt.” Tine-ti capul drept, uitati-va drept inainte. Imaginati-va mental o figura orizontala a cifrei opt (sau semnul infinitului), in dimensiunea maxima a fetei voastre si urmariti-o usor cu ochii. Repetati exercitiul de mai multe ori intr-o directie, apoi in cealalta. Dupa aceasta clipiti de mai multe ori.
5. „Cadranul”. Imaginati-va in faaa unui cadran mare de culoare aurie, (oamenii de stiinta cred ca anumea aceasta culoare contribuie la restabilirea vederii). Faceti miscari circulare cu globurile oculare, capul in timpul exercitiului ramane nemiscat.
6. „Creionul”. Luati un creion in mana dreapta si ridicati creionul la nivelului ochilor. Uitati-va la varful creionului si miscati incet mana de la dreapta spre stanga, apoi invers, dar fara sa miscati capul.
7. „Sublimul de departe”. Mergeti la fereastra si priviti in departare, apoi spre varful nasului – acest exercitiu antreneaza muschii ochilor. Repetati exercitiul de mai multe ori.
8. „Ochi larg inchisi (Eyes Wide Shut)”. Inchideti ochii si incercati sa descrieti cu ochii un cerc imaginar, apoi o figura orizontala a cifrei opt, apoi o cruce.
9. „Mijirea.” De mai multe ori mijiti ochii, apoi pur si simplu inchideti ochii si stati timp de 20-30 de secunde.
10. „Masaj”. Urechile noastre au un numar foarte mare de puncte care pot avea anumite efecte asupra diferitor organe din corpul nostru. Astfel, stimularea lobul urechii, influenteaza in mod indirect vederea.
Paziti ochii!