Pana acum am scris numai articole cu informatii si sfaturi despre cusutul cu fire mouline. Credem ca este cazul sa mai diversificam tematica pentru cei ispititi sa incerce si altfel de ocupatii, dar la fel de frumoase si „aducatoare” de bucurii. Una dintre aceste indeletniciri este cusutul cu margele, dar precis va vom aduce si alte informatii cat de curand. Urmariti-ne!

Repere istorice

Arta de a broda cu margele (beadwork) isi are radacinile din cele mai vechi timpuri, atunci cand oamenii bogati isi brodau hainele cu perle si pietre pretioase. Dar astfel de lux si-l puteau permite doar unii din cei mai bogati, si, prin urmare, in secolul al XVI-XVII cu dezvoltarea fabricarii de sticla a aparut o alternativa – decorarea imbracamintei cu margele de sticla si cristal. Dimensiunea margelelor scade treptat – si in asa mod apare acest tip de lucru manual – broderia cu margele.

Brodatul cu margele in secolul XIX era o o ocupatie frecventa si populara, castiga in popularitate acest tip de lucru manual,  mai cu seama ornamentatia cu margele a icoanelor, insa spre sfarsitul secolului  brodatul cu margele a suportat un declin mic.  A cumpara si a coase cu margele (beadwork) a devenit o ocupatie disponibila si astfel a disparut agitatia de dinainte.

In a doua jumatate a  secolului XX cusutul practic a renascut, a devenit din nou la moda in randul tinerilor sub forma de bijuterii si alte diferite ornamente, iar apoi s-a extins si spre generatia mai in varsta. Persoanele mai in varsta in aceasta ocupatie au mai mult inclinatie spre picturi ornamentate cu margele, cusutul cu margele la  imbracaminte,  a obiectelor de uz casnic.

Cerintele privind materialele

Pentru ca procesul de broderie sa nu fie deranjat de mici dificultati, fi-ti exigenti la alegerea materialelor. Cel mai important lucru – este calitatea margelelor. Acestea trebuie sa fie de aceeasi dimensiune cu gaura optima – nu ingusta pentru trecerea acului, si nu prea lata, astfel ca sa nu crape si ca sa nu atarne liber pe fir.

Firul de ata trebuie sa fie suficient de subtire si foarte durabil, in ton cu culoarea panzei. Veti avea nevoie, de asemenea de un cerc sau un gherghef pentru a fixa bine panza. Cel mai bine este sa procurati un set de brodat cu margele – asa veti avea la indemana toate materialele necesare.

La moment sunt multi realizatori de seturi cu margele, le puteti  procura la orice chiosc cu broderii, dar alegeti bine si numai producatori de incredere pentru a exclude din start vreo problema de calitate a schemei si materialelor.

Lucrul cu margelele

Modalitati de coasere a margelelor nu sunt atat de multe. Principalul lucru – a capata maiestrie pentru coaserea manuala a margelelor foarte strans, este de asemenea important de a alinia margelele lin si sub acelasi unghi.

De obicei modul de coasere are loc in randuri, dar uneori exista si optiunea de a coase in spirala. Kiturile de cusut cu margele (beadwork) contin intotdeauna instructiuni clare cu explicatii, usor de inteles chiar si pentru incepatori.

Pentru a coase tablouri cu margele puteti alege 2 tipuri de seturi:  umplerea completa a panzei cu margele, precum si coaserea partiala pe panza cu modelul imprimat.

Icoanele brodate cu margele de obicei contin in kit: panza cu fata, mainile tiparite ale sfintilor si schema pentru cusut cu margele a hainelor.

Alte articole la tema cusutul cu margele (beadwork):

Materiale si instrumente pentru beadwork

Cum coasem cu margele?

Alte cusaturi cu margele (beadwork)

Cusatura cu margele liniara (Master class)

Cusatura cu margele curbata (Master class)

Cusutul cu pietre si margele decorative (Master class)