Alfabetul brodatului de la A la Z: glosar de termeni importanti si concepte cheie.

Acest glosar furnizeaza termenii de baza si concepte cu care precis va veti intalni in cursul brodatului in cruciulita sau petit point (punct mic) sau cum i se mai spune – punct goblen pe site-ul nostru sau altele cu aceiasi tematica. E posibil ca in alte surse veti gasi o interpretare diferita a unor concepte si termeni, dar pe acest site la utilizarea unui anume termen se intelege exact valoarea termenului cum este lamurita aici in acest „ABC”. Acest lucru ne va ajuta sa evitam confuziiile si sa ne dea posibilitatea de a vorbi in aceeasi limba pe subiectul dat. „Alfabetul” nostru, in nici un caz nu are pretentia de a se socoti cea mai integrala si absoluta sursa de decodare si nu acopera toti termenii posibili. Am ramane foarte recunoscatori daca vi se pare necesar pentru a indeplini omisiunile noastre si completa vocabularul dat cu noi termeni. Pentru asta puteti trimite propunerile voastre administratorului site-ului.

A

Ac aurit – ac, care are un strat special care-l protejeaza de la oxidare si rugina.

Ac (Needle) – obiect de prima necesitate pentru broderii. Pentru comoditatea executarii broderiilor este bine sa aveti la dispozitie un set de ace de diferite dimensiuni pentru diferite tipuri de tesaturi.
Exista ace pentru fire din lana cu urechiusa larga si ace pentru margelute (Beading needle) – subtiri, lungi, si de obicei ascutite.

Ac de margele (Beading needle) – lung, foarte subtire, de multe ori ac ascutit cu urechiuse mici, rotunde. Utilizat in lucrul cu margelele. Pot fi cu varful bont sau ascutit. In broderie este mai convenabil de a folosi primele, adica cu varful bont.

Ac pentru goblen (Tapestry needle) – cel mai bun act de broderie cu varful bont, care trece usor printre firele de panza fara a le deteriora, cu ochiul destul de mare, pentru a introduce firul de ata cat mai convenabil. Cusutul prin cruciulita se face pe panza de diferite dimensiuni de la 18 pana la 26 si aici cu cat este mai deasa panza cu atat alegem acul mai subtire. Trebuie de tinut cont, ca la o panza deasa si marunta acul prea gros va impinge puternic tesatura si in acest fel va denatura lucrarea, iar cel prea subtire, poate destrama firele panzei.

Aida (Aida) – este un nume comun pentru tesatura utilizata pentru broderia in cruciulita, tesuta din blocuri asa-numitele (blockweave). Se produce intr-o gama larga de culori si sunt intr-o varietate de dimensiuni (6″, 8″, 11″, 14″, 16″, 18″, 20″, 22″). De regula, pentru prima broderie cel mai bine este de a utiliza acest material, dar trebuie sa se tina seama de faptul ca in cazul in care la diagrama dumneavoastra se foloseste si cruciulita incompleta (3/4, 1/2 sau 1/4), este mai bine sa folositi o panza Evenweave sau Linen. Intrucat, in acest caz, avantajele si confortul utilizarii tesaturii Aida devin dezavantaje semnificative. Printre produsele de la Zweigart tesaturile de acest tip se numara: Aida, Brenda, Damasc Aida, Hardanger, Hearthstone Aida, Herta, Oslo, Regina, Rustico Aida, Yorkshire Aida, Lana Hardanger.

Aida tip banda (Aida Band) – o fasie ingusta de panza Aida (latime de 5 cm), cu o margine prelucrata decorativ. Adesea este folosita in scopul de a pune un design brodat pe prosop, perdea, feta de masa, etc.

Broderie Luca's - Pauni

Assisi (Assisi) – tip de broderie cu numaratoare, vine de la orasul italian Assisi. Caracteristic pentru acest tip de broderie este faptul ca fundalul este brodat in cruciulita, pe cand modelul ramane necusut, deobicei se evidentiaza conturul cu pasi in urma acului.

B

Binca (Binca) – tesatura pentru broderie in cruciulita cu putine puncte, prin urmare, blocuri mari. De obicei este folosita pentru a preda copiilor arta broderiei. De asemenea, este potrivita pentru adultii care au probleme de vedere.

„Bucla” – o modalitate de a asigura firele de brodat la inceput, care este folosita pentru a se evita formarea de noduri. Mai convenabil de utilizat atunci cand acul este introdus un numar par de fire.

C

Cruce nenumarata (No Count Cross Stitch) – tehnica de cusut in cruce in cazul in care nu este necesar pentru a verifica fiecare cusatura cu diagrama (schema). Pe tesatura sunt pre-imprimate zonele de frontiera. Si fiecare dintre ele sunt cusute cu o singură culoare – foarte comod si usor. In diagrama (schema) atasata se indica culoarea in care aceasta zona ar trebui cusuta.

Semi-cruce (Half cross stitch) – cusatura semi-cusatura? Este folosita pentru a da adancime si volum crucii complete. Efectuat in directia de inchidere a cusaturii transversale a crucii complete, astfel incat aceasta este in armonie cu toata lucrarea.

Cruce fractionara (Fractional stitche) – o forma modificata de cruce, folosita pentru a crea forme naturale si forme in diagrama.

Cusatura Goblen (Holbein stitch) – cusatura, care se efectuiaza pe orice panza pe linia firelor sale. Pentru cruciulita pot fi utilizate si tesaturi, dar in acest caz, este necesar sa se ia un fir mai gros. De obicei, cusatura variaza la dimensiuni de la 1 la 4 mm. Exista mai multe tipuri de tapiserie cusuta. Cele mai frecvente dintre ele – o cusatura simpla oblica (metoda de coasere a unui fragment in asa mod, astfel incat sa nu ramana spatiu intre fire si sa nu se intrevada panza. Exista si metoda de adaugare a unui fir suplimentar prins pe partea din dos a lucrarii apoi tras pe partea din fata si peste el se coase panza cu pasii de goblen .

Cusatura partiala – denumirea comuna pentru semi-cruciulita (jumatate de cruce), semi-cross sau punct mic (petit point), care sunt utilizate pentru a da lucrarii brodate un aspect cat mai natural. Semi-Cruciulitele – de obicei, notate de catre un singur caracter în cheia si cusaturile semi-încrucisate si semi-cruce – mai mica decat pictograma etichetata in cusatura completa.

Cusatura „in urma acului” (Backstitch) – in broderia in cruciulite aceasta este, de obicei cusatura ce subliniaza conturul, care este folosit pentru a sublinia orice detaliu de design. Se face pe partea de sus a broderiei.

Cusatura in cruce numarata (Counted Cross Stitch) – cea mai frecventa cusatura in cruce cu folosirea schemei si tesaturii pentru broderie, pe care nu sunt imprimate simboluri, nu este trecut conturul, cruciulitele, dar poate fi imprimat fundalul. Una dintre cele mai dificile, dar si de succes (se are in vedere calitatea finala a lucrarii) din toate tipurile de broderii.

Cruce tiparita (Stamped Cross Stitch) – tehnica de broderie in cruce cand cruciulitele sunt imprimate pe material, care nu neaparat vor fi familiare si de calitatea obisnuita pentru voi.

E

Evenweave – numele general pentru tesaturile care pot fi utilizate pentru broderii in cruciulita cu exceptia panzei Aida si lenjeriei de pat. Brodatul pe acest tip de panza se realizeaza de obicei pe doua fire de panza. Tesatura in sine este mult mai moale decat Aida. Aceasta panza poate fi realizata din orice fibra de origine naturala (de obicei, cu exceptia inului), fibrelor sintetice, sau amestecul acestora.

F

Fir de urzeala – firul, paralel cu marginea. In cazul in care acesta este scos din tesatura, acesta va fi practic plat.

Fire metalice (Metallic thread) – sunt utilizate atat separat, cat si impreuna cu ata de cusut Muline pentru a oferi broderiei efecte speciale de imagine si textura.

Fire Vopsite sectionat (fire Overdyed) – fire la care numai unele zone sunt vopsite, de multe ori portiuni diferite. In cazul în care portiunea este destul de mica, atunci cand brodezi se formeaza tranzitii contrastante in forma de model geometric. La vopsirea portiunilor mai mari a firului la brodare se obtin fasii de diferite culori care trec lin din una in alta.

Firul de batatura – firul perpendicular pe margine. Daca este scos din tesatura, aceasta va fi ondulata.

Flexi-hoop (Flexi-hoop) – cerc de broderie, care poate fi apoi folosit ca un cadru pentru lucrarea brodata. Acesta este motivul pentru care fiecare cadru are o bucla. Ele sunt de diferite marimi si forme – rotunde, ovale, patrate.

Floss (Floss) – nume american pentru ata de bumbac mercerizat.

G

Gherghef (Q-Snap) – cadru de lemn sau de metal pe care se intinde o tesatura pentru a fi brodata. Ghergheful poate fi de mai multe feluri: patrat, dreptunghiular,rotund,oval,din lemn sau metal.
Cadru rotund sau oval consta din doua cercuri concentrice de lemn, de metal sau plastic pe care se intinde o bucata de panza pentru a fi brodata.
Baza gherghefului patrat sau dreptunghiular include un cadru. Materialul (panza) poate fi fixata pe cadru pe toate cele patru laturi cu clipuri in forma de C, care elimina riscul deformarii si eliminarea ridurile. Pentru a intinde mai mult panza este destul pur si simplu sa rotesti clipurile, ele fiind egale cu lungimea bazei gherghefului permit o tensiune uniforma pe intreaga lungime a panzei. Este usor, pliabil, usor de manevrat.

H

Hartie milimetrica (Graph paper) – este necesara pentru a crea modele proprii. Puteti achizitiona o hartie milimetrica obisnuita pentru desen sau hartie speciala grafica pentru broderii. Ultima este de dimensiuni diferite, de exemplu, de „14” sau „18”.

Hartie perforata (Perforated paper) – hartie cu gauri asemanatoare cu panza Aida „14”, contine 54 de celule in 10 cm, este folosita ca baza pentru brodat in cruciulita in loc de panza. Este ideala pentru felicitari (carduri) din epoca victoriana, de a face decoratiuni de Craciun, semne de carte. Pentru a lucra cu ea este mai bine sa folositi muline de bumbac in trei fire. Este necesar de a fi destul de atent cu ea – caci se poate rupe.

Lampa fluorescenta (Daylight bulb) – o lampa speciala care arata ca un bec obisnuit cu un filament de tungsten, doar acoperit cu sticla albastra. Aceasta sticla filtreaza lumina galbena, creand astfel un mediu mai confortabil pentru brodat.

Lanarte (Lanarte) – producator olandez de kituri de broderie.

Luca’s (Artgoblen) – producator de kituri din Republica Moldova.

Linda (Linda) – bumbac, tip de tesatura Evenweave de la compania de productie Zweigart pentru marca DMC. Disponibila in 6 culori si 27 de dimensiuni. Ideala pentru primele lucrari pe tipul de material Evenweave.

Lista de verificare (check list) – o foaie de hartie sau carton, adecvata pentru utilizare atunci cand cumperi ate pentru control – ce numere de ate ai, si care nu sunt, din cele ce ai nevoie.

M

Material de umplutura (Wadding-vatelina) – material poros, care este folosit pentru ambalare a paturilor, pernelor, si altr obiecte cu volum. Disponibil in mai multe tipuri de ambalaje.

Mercerizare – un proces in care firul este supus unui tratament special cu o solutie concentrata de iod, in scopul de al face sa straluceasca, marindu-se capacitatea de colorare si devenind mai trainic.

Metoda Daneza – metoda de broderie in cruciulita, cand se coase tot randul partea din spate, apoi intorcandu-te inapoi partea deasupra.

Metoda engleza – broderie in cruciulita, la care fiecare cruciulita este cusuta total si doar apoi se trece la urmatoarea.

Metoda de parcare – metoda de lucru cu toate atele deodata.

Monocrom (Blackwork) – Broderie in cruciulite numarate, la care se utilizeaza o singura culoare a firului – negru – pe o tesatura alba sau de alta cuoare deschisa.

Muline (molyneux, floss) – fire speciale pentru broderie, care sunt realizate din 100% bumbac mercerizat, de obicei vandute in sculuri, asa-numitele jurubite la 8 metri, dar exista, de asemenea, alte domenii de ambalare si metrice. Jurubita este formata din sase fire subtiri care sunt utilizate la broderie.

Muline colorat (Variegated thread) – ata muline, in care de-a lungul lungimii in jurubita culoarea firului se schimba de la luminos la intunicat si invers (la marca de ata DMC, de exemplu, culoarea revine la aceeasi nuanta la aproximativ 1,8 m).

N

Noduri (Knots) – pot provoca disconfort, cand dintr-o data apar pe ata voastra. In esenta, acestea – nu sunt noduri reale ci firul puternic incalcit. Daca se intampla acest lucru, bagati usor varful acului in bucla nodului si trageti usor. Nodul ar trebui sa fie dezlegat, si puteti continua brodarea.

Nodul francez (French knot) – cusatura, care mai mult se aseamana cu un nod si este folosita pentru „desen” la mici detalii din schema, de exemplu – ochii, nasul, flori, semne de punctuatie, etc. Cu aceasta cusatura pot fi inlocuite margelele, daca acestea sunt utilizate in diagrama (schema desenului).

Numar (Count) – o masura care indica cat de multe gauri intra itr-un inch de panza si este, de obicei, notata – HPI (has per inch). Cu cat este mai mare numarul, cu atat mai putine vor fi cusaturile voastre. Exemplu: Aida 18 HPI indica faptul ca acest material Aida are 18 gauri per inch (sau 18 gauri pe 2,54 cm).
Panza Evenweave (Evenweave) si panza (Linen), de obicei, au un numar mai mare, deoarece se brodeaza pe ele peste doua fire. Adica panza 28 HPI si Aida 14 HPI va avea acelasi numar de cusaturi intr-o singura unitate.

P

Panza (Canevas  in franceza) – este fundatie sau stencil pentru broderie, uneori este folosita si ca material de amortizare in imbracaminte. Aceasta panza nu este tesatura de broderie (Aida sau alta), ci anume panza de baza. Aceasta poate fi inlaturata la finalizarea broderiei(Waste Canvas), poate fi in fire duble- catenar (Double Canvas subiect), de exemplu – Penelope Canvas Zweigart sau Tapestry Canvas Zweigart, dar si monocatenar (Mono Canvas), de exemplu – Mono Deluxe Zweigart, sau chiar de plastic.
Utilizata pentru broderii in cruce, nenumarate cruciulite, punct mic (needle point) etc, este folosita pentru a face perne, covoare, picturi brodate, pungi, cutii si altele. Baza de broderie este de mai multe tipuri: Aida si Hardanger, panza deasa uniforma (bumbac), panza neuniforma(in si amestec de in), panza de plastic, panza de proiect pentru broderie pe haine (aceasta este impartita in doua tipuri: una care se extrage fir cu fir, alta solubila in apa), la fel -hartie perforata, Stramin.
Cel mai convenabil pentru cruciulite este panza Aida, compus din 100 % bumbac. Panza reprezinta baza de fire întretesute strict de 4×4, formand patrate clare. Cruciulitele pe aceasta tesutura se efectuiaza usor fara mult efort si se contureaza neted si frumos.
Tesatura neuniforma, spre deosebire de Aida nu are in mod clar definit patrate, asa ca este mult mai dificil pentru a broda. Cu toate acestea, broderia pe o panza ca asta arata mai bine deoarece partea libera de panza a broderiei ramane uniforma, fara gauri si celule. Se brodeaza pe o astfel de panza in 2 fire, numarate -pe orizontal si pe vertical.

Panza dizolvanta (Waste canvas) – un fel de panza, firele careea sunt lipite cu un adeziv special solubil in apa. Este utilizata pentru a coase in cruciulite pe tesatura, care nu este destinata pentru aceasta. Panza „Dizolvanta” suprapusa peste o alta panza si apoi brodata, apoi panza este umezita (lipiciul se dizolva) si firele de panza se scot usor. Modelul brodat ramane pe cealalta panza.

Panza Evenweave (Evenweave) – Evenweave – numele general pentru tesaturile care pot fi utilizate pentru broderii in cruciulita cu exceptia panzei Aida si lenjeriei de pat. Brodatul pe acest tip de panza se realizeaza de obicei pe doua fire de panza. Tesatura in sine este mult mai moale decat Aida. Aceasta panza poate fi realizata din orice fibra de origine naturala (de obicei, cu exceptia inului), fibrelor sintetice, sau amestecul acestora.

Panza (Linen) – aceasta este o tesatura de broderie, realizata din in. Panza – o baza ideala pentru broderie intr-un stil popular sau pentru amintiri de familie care vor exista zeci de ani. Firele din care se face tesatura, pot fi o grosime neuniforma, dar acest lucru nu iese in evidenta la lucrarea terminata. Insa broderia pe astfel de panza arata foarte nobil si elegant. Precum si pe tipul de tesutura Evenweave, se cere sa brodezi peste doua fire de panza.

Punctul clasic de goblen (petit point -punct mic)  – cusatura pe panza de tip A (10×10 ochiuri pe centimetru patrat), care se coase cu 2 din cele 6 fire ale mouline-ului.  Broderia de goblen in punct clasic pentru panzele mai rare, cusatura se va realiza in acelasi mod, dar numarul de fire cu care se va coase va creste. Un model de goblen se poate coase si folosind 2 tipuri de puncte in combinatie ( punct mic, punct norvegian). De regula, fata, mainele si picioarele se executa in punct mic, pentru a reda mai bine detaliile, iar partea cea mai mare din goblen (fundalul) se realizeaza in punct norvegian, pentru o coasere mai rapida. Astfel, goblenul capata dimensiuni mai mari si are detalii bine definite. (Punct norvegian – descriere mai jos).

Punctul de goblen norvegian – cusatura pe panza de 10×10 ochiuri pe centimetru, se realizeaza cu 3 fire astfel: Pentru fiecare semn (cod) de pe schema trebuie sa faceti 2 impunsaturi alaturate peste 2 fire de panza in sus, totdeauna de la dreapta la stanga. Fiecare impunsatura in parte insa se lucreaza de la stanga jos oblic inspre dreapta sus. Urmatoarea impunsatura este in stanga sus alaturi. Punctul norvegian astfel realizat se va vedea pe fata tesaturii cu inclinatia „/” iar pe spate, ochiul va fi mult mai inclinat si tot in aceeasi directie. Nu tensionati firul la coasere.

T

Tambur (Hoop) – accesoriu pentru broderie sub forma unui cadru circular de lemn sau plastic. Constau din doua inele: exterioare si interioare pentru a tine panza intinsa in timpul brodatului. Ajuta la mentinerea cusaturilor drepte si ordonat. (vezi si denumirea gherghef)

Tviding (Tweeding) – tehnica de broderie cu doua sau mai multe culori la firele introduse simultan in ac. Creeaza un efect interesant la lucrare, care se datoreaza faptului ca firele din cruci cad de fiecare data diferit, si, astfel, culoarea se dovedeste a fi foarte intensa si naturala. Foarte des este utilizata in proiectele de catre firma Dimensions.

Z

Zweigart (Zweigart) – bine-cunoscut producator de diverse tesaturi pentru broderie. Ofera o gama larga de tesaturi de culori diferite, diferite materiale si dimensiuni – HPI (has per inch).